• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vijeliile au făcut prăpăd: Solarii distruse, copaci smulși din rădăcini, sate fără curent

    Violina Gorcinschi -

    Vântul face ravagii în Buzău, Ilfov, Olt și în alte județe. Astăzi, marți – 2 aprilie, până la această oră, au fost raportate pagube în numeroase localități din țară. Printre acestea se numără solarii și culturi distruse, copaci smulși din rădăcini, blocaje în trafic și numeroase pene de curent. Nu au fost raportate victime omenești.

    Rafalele de vânt puternic au făcut ravagii în tot județul Buzău. Mai mulți arbori au fost doborâți la pământ de vântul puternic, un stâlp a căzut pe carosabil, iar în alte zone cablurile de electricitate au fost rupte, provocând incendii de vegetație uscată, a raportat Adevărul. Totodată, s-au înregistrat pagube numeroase și în județul Olt, unde solariile mai multor legumicultori au fost distruse

    Pagube semnificative provocate de vântul puternic (foto: Adevărul)

    Pagube uriașe în Buzău. Vântul s-a dezlănțuit la prânz

    Vântul, care are o putere de peste 60 km/h, s-a dezlănțuit astăzi la prânz și a produs pagube materiale semnificative pe raza județului Buzău. Potrivit informațiilor transmise de Prefectură, în comuna Amaru, doi plopi s-au prăbușit pe șosea, incident în urma căruia a fost nevoie de intervenția echipajelor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova. În localitate Zorești, rafalele de vânt au desprins un acoperiș și a produs pagube conductorilor rețelei electrice.

    La Cândești, comuna Vernești, un arbore a căzut peste linia de electricitate, provocând un incendiu, iar la Viperesti curtea unui buzoian a fost pusă în pericol de căderea iminentă a unui copac.

    La Săseni, comuna Vernești, și Pănătău s-au raportat incendii de vegetație uscată, în primul caz fiind pornit de la rețeaua de electricitate. Iarba uscată a fost aprinsă de scânteile provocate de firele căzute. Totodată, s-au produs blocaje pe drumul județean care leagă Buzăul de satul Pogonele, din cauza unui stâlp de comunicații prăbușit pe carosabil.

    La Smeeni, un copac uscat a fost smuls cu rădăcini cu tot din pământ și trântit de rafalele puternice peste gardul unei gospodării și șosea. Din fericire, locuința și autoturismul aflat în trecere nu au fost afectate.

    Citește și: Cod portocaliu de vijelii în mai multe județe. Rafalele de vânt pot depăși 120 km/h

    În cursul zilei de astăzi, marți – 2 aprilie, pompierii de la ISU Buzău au fost trimiși într-o misiune de degajare a unor resturi de zidărie din curtea unui imobil din municipiul Râmnicu Sărat. Până la această oră, nu au fost raportate victime omenești sau mașini distruse.

    Culturi distruse de vânt – Cod galben și portocaliu în vigoare în toată țara (foto: reporter24.ro)

    Solarii distruse de vântul puternic în mai multe județe

    În comuna Glodeanu Sărat, un bazin legumicol important, rafalele de vânt au produs daune în mai multe solarii. Folia a fost făcută franjuri, iar în urma vijeliei au rămas doar stâlpii de susținere. O parte dintre fermieri apucaseră să înființeze culturi în spațiile protejate.

    Vântul puternic a declanșat avarii la rețeaua de energie electrică, fiind raportate pene de curent în peste 15 localități. Echipe de la Electrica au fost solicitate pentru reluarea furnizării energiei electrice, cea mai dificilă misiune fiind la Valea Râmnicului.

    Citește și: Incendiu de proporții la o fermă de animale. Două adăposturi distruse și 50 de animale decedate

    Totodată, a fost raportată o furtună de praf la Săhăteni, pe DJ 103 R. Șoferii care circulau pe drumul dintre Găgeni și Istrița de Jos au traversat o bună bucată din șosea printr-o perdea de praf. Pe unele porțiuni, vizibilitatea a fost afectată din cauza particulelor de praf răspândite de vânt de pe șantierul autostrăzii A7.

    În aceste zile, în România sunt prezente particule de praf saharian, inclusiv în regiune.

    Nici fermierii din județul Olt nu au fost cruțați de vremea nemiloasă. Ionuţ Crăciun, un agricultor din comuna Ghimpeţeni a spus că vântul puternic i-a distrus două solarii în suprafață de câte 1.000 de metri pătraţi. Paguba suferită se ridică la aproximativ 30.000 de lei.

    De asemenea, un alt județ afectat de vijelie este Ilfov, acolo unde producătorii agricoli au suferit pagube la solarii. Foliile au fost rupte complet, iar culturile din solar au fost compromise.

    Cod portocaliu de vânt, valabil astăzi, marți – 2 aprilie

    ANM: Cod galben și portocaliu de vânt în intervalul 1-2 aprilie

    Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis ieri, luni – 1 aprilie, alerte de cod galben și portocaliu de vânt în toată țara, pentru intervalul 1-2 aprilie. Potrivit informării, în intervalul de astăzi, marți – 2 aprilie, orele 08:00 – 22:00, este în vigoare un cod galben de vânt.  Vântul înregistrează intensificări susținute în toată țara, cu viteze de 55 – 65 km/h, iar local de 70 – 80 km/h. Pe alocuri, se vor semnala vijelii. În zona montană înaltă, rafalele ar depăși 90 – 110 km/h.

    Totodată, tot pentru astăzi, s-a emis și o alertă de cod portocaliu, în vigoare între orele 08:00 și 18:00.

    Vântul ar avea intensificări susținute în județele Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud, Suceava, Neamț și Botoșani, iar mai ales după-amiaza și în județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București, Călărași, Ialomița, Prahova, Buzău, Brăila și zona continentală a județelor Constanța și Tulcea.

    Vitezele sunt, în general, de 80…85 km/h, iar la altitudini mari în zonele montane, rafalele depășesc 120 km/h.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri

    Ultimele știri

    Îngrijirea oilor cu gestație dublă în perioada iernii Oficial: Adrian Chesnoiu a revenit la conducerea AFIR Subvenție de 1.000 lei/lună pentru fermierii care angajează tineri cu studii în domeniul agricol