• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Glicerina în grădină – beneficii. Cele mai populare utilizări

  Violina Gorcinschi -

  Glicerina în grădină  – utilizările glicerinei în creșterea plantelor. Glicerina aduce multe beneficii plantelor, fie că sunt răsaduri sau se află în stadii mai avansate de dezvoltare. Aflați mai multe despre glicerină și cum vă poate ajuta să creșteți plante sănătoase în grădină sau solarii.

  Glicerina, denumită și glicerol, este un alcool trihidroxilic, cu masa molară de 92,09. În ceea ce privește caracteristicile, glicerina are textura unui sirop de culoare incoloră, cu gust dulce, care se dizolvă în apă. Punctul de fierbere este la 290 grade Celsius. De asemenea, această substanță îngheață și se evaporă mai greu în comparație cu alte lichide. Este nevoie de o temperatură de -20,3 grade Celsius pentru a îngheța.

  Glicerina este folosită în obținerea rășinilor sintetice, hârtiei, în industria cosmetică și farmaceutică, alimentară, în tăbăcărie și la producerea nitroglicerinei. Glicerina este rezultatul procesului de saponificare a grăsimilor. Tot cu ajutorul acestei metode, se obține și în prezent, iar în industrie, din apele reziduale de la fabricarea săpunului, potrivit cumsa.ro.

  Glicerina, activator de compost (foto: glycerinrefine.com)

  Glicerina în grădină ca îngrășământ foliar și activator de compost

  Principala utilizare a glicerinei în agricultură este ca îngrășământ foliar. Se amestecă 10 ml de glicerină într-un litru de apă, iar amestecul se pulverizează pe frunzele plantelor. Soluția ajută la creșterea optimă a plantelor și furnizarea de nutrienți.

  Totodată, glicerina este bună și ca activator de compost. Îngrășământul care conține și glicerină este bogată în nutrienți și bacterii, potrivit cercetătorilor din cadrul Universității din Wisconsin. Aceștia au constatat că glicerina accelerează încălzirea grămezilor de compost, dar și procesul de descompunere.

  Citește și: Ferticover Omni, îngrășământul foliar universal de la Agricover adresat tuturor culturilor importante

  Glicerina pentru răsaduri și flori (foto: balconygardenweb.com)

  Glicerina pentru creșterea răsadurilor

  În grădină, glicerina ajută la reținerea umidității în sol, astfel că plantele se vor dezvolta în condiții mai bune, în special vara când temperaturile sunt mai ridicate și există risc de secetă. De asemenea, glicerina stimulează și microorganismele benefice din sol.

  Glicerina este utilă și în creșterea răsadurilor deoarece contribuie la germinarea semințelor. În acest scop, înainte de plantare, semințele se înmoaie într-o soluție de apă cu glicerină. Materialul săditor va beneficia de pe urma alcaloizilor și a uleiurilor esențiale.

  Plantele se dezvoltă datorită glicerinei și la nivelul rădăcinilor, nu numai foliar. Pentru a stimula dezvoltarea sistemului radicular, într-un litru de apă se adaugă 10 ml de glicerină, iar preparatul se pulverizează pe răsaduri sau plantele mature.

  Citește și: Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple

  Acum că este sezonul florilor, glicerina poate veni în ajutor și în acest caz. Buchetele de flori primite pot fi conservate mai bine dacă sunt într-o soluție de glicerină. Astfel, prospețimea florilor va fi asigurată de apa din vază în care se vor administra 10 ml de glicerină.


  Te-ar mai putea interesa

  Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Porumb de 12 to/ha, distrus de secetă în numai 2 zile. Fermier: ”Nu am mai pățit așa ceva!” Subvenții 2024 – listele cu fermierii controlați de APIA în fiecare județ

  Ultimele știri

  Pesta oilor și caprelor se extinde: 5 noi focare de boală. Încă 50.000 de animale – sacrificate și îngropate Oierii și autoritățile – decizie la ANSVSA: Exportul de ovine rămâne deschis, se pregătesc culoare verzi Mugurel Drăgănescu, AGVPS: Îndemnăm vânătorii să aplice responsabil vânarea ursului, conform legii