• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce se usucă răsadurile de roșii: cauze, remedii

    Violina Gorcinschi -

    De ce se usucă răsadurile de roșii – motive pentru care răsadurile de tomate se usucă. Aflați din acest articol cum se poate preveni uscarea răsadurilor și ce remedii există pentru a salva recoltele.

    Răsadurile de legume sunt într-o etapă mai vulnerabilă decât plantele mature. De aceea, au nevoie diferite și necesită mai multă atenție. Sunt situații în care se îmbolnăvesc mai repede, se alungesc, îngălbenesc, sunt atacate de dăunători etc. În cazul în care se usucă răsadurile, de multe ori sunt probleme legate de condițiile de mediu.

    Exces de căldură la răsaduri (foto: wikimedia.org)

    De ce se usucă răsadurile de roșii. Temperaturi prea ridicate

    Răsadurile de roșii se usucă in primul rând din cauza temperaturilor ridicate. Mai mult ca sigur răsadurile de roșii vor fi afectate de căldura excesivă. De regulă, acest lucru se întâmplă atunci când răsădnițele sunt plasate pe pervazul de la geam sau, in sezonul rece, deasupra caloriferului. În acest fel, plantele primesc căldură și de la soare, și din interior, ceea ce le poate provoca daune semnificative.

    Singura soluție în acest caz este mutarea recipientelor cu răsaduri de tomate. Dacă nu se poate, pervazul ferestrei poate fi separat de calorifer printr-un prosop umed sau o foaie de placaj. Prosopul umed ajută și în cazul lipsei de umiditate.

    Alternativ, recipientele pot fi așezate pe un suport.

    De ce se usucă răsadurile de roșii. Umiditate scăzută

    Răsadurile de tomate nu reacționează bine nici la umiditatea scăzută din încăpere. În aceste condiții, frunzele răsadurilor pot începe să se usuce.

    Pentru remedierea problemei, se poate instala un umidificator sau se pot plasa niște recipiente cu apă lângă recipientele cu plăntuțe.

    De ce se usucă răsadurile de roșii. Exces de săruri în sol

    Solul poate acumula prea multe săruri dintr-un exces de îngrășăminte minerale sau irigarea folosind apă dură. Dacă răsadurile încep să se usuce, iar pe suprafața substratului își fac apariția niște cristale sau urme albe, este clar că este vorba de această cauză.

    Imediat după constatarea acestui lucru, stratul superior de sol se îndepărtează și se adaugă pământ proaspăt. Ulterior, este recomandată utilizarea apei distilate pentru udare.

    De ce se usucă răsadurile de roșii. Rădăcini deteriorate

    Această problemă apare de obicei după efectuarea procedurii de repicare. Repicarea este o lucrare necesară pentru răsaduri, dar destul de stresantă pentru plante, în special la nivelul sistemului radicular. În acest proces, rădăcinile se pot deteriora, astfel că absorbția apei și nutrienților din sol este îngreunată.

    Pentru a remedia problema, se poate pulveriza o soluție de îngrășământ mineral complex în concentrație mai mică. Se pot folosi și alte tratamente benefice pentru rădăcini, stimulente de creștere sau substanțe care să reducă efectele stresului la plante.

    Citește și: De ce se îngălbenesc răsadurile de roșii. Sfaturi utile

    De ce se usucă răsadurile de roșii. Deficit de potasiu

    În cazul în care frunzele inferioare ale răsadurilor, adică cele de la bază, se usucă, este foarte posibil să fie vorba despre o deficiență de potasiu.

    Pentru a rezolva problema, se ajustează dozele de fertilizare. În acest sens, e aplică o doză mai mare de potasiu, însă nu în exces pentru că efectele acestuia pot fi la fel de dăunătoare ca deficiența.

    De ce se usucă răsadurile de roșii. Deficit de azot

    În cazul unei deficiențe de azot, spre deosebire de cea de potasiu, semnele arată că planta începe să se usuce de la vârfurile frunzelor.

    Remedierea probleme se face în aceeași manieră ca la potasiu. Evident, se administrează doze echilibrate de azot, pentru a preveni excesul.

    Udarea necorespunzătoare a răsadurilor (foto: istockphoto.com)

    De ce se usucă răsadurile de roșii. Prea puține udări sau udări în exces

    Udarea excesivă poate provoca, de asemenea, uscarea frunzelor răsadurilor de roșii. Se va efectua o verificare a solului, pentru ca acesta să nu fie prea umed. Dacă răspunsul este afirmativ, se reduce numărul de udări, dar și cantitatea de apă administrată.

    Solul nu trebuie să fie nici prea uscat. Irigările trebuie să aibă loc regulat, în cantități regulate. Apa folosită trebuie să fie la temperatura camerei.

    De ce se usucă răsadurile de roșii. Lipsa de lumină

    Lumina insuficientă se manifestă, la răsaduri, prin uscarea frunzelor de la margini.

    Se recomandă ca recipientele cu răsaduri să fie așezate pe pervazuri sau locuri bine iluminate. Alternativ, se pot folosi lampe speciale pentru iluminare suplimentară.

    Densitate prea mare la roșii (foto: sellfaceet.xyz)

    De ce se usucă răsadurile de roșii. Densitate prea mare

    Dacă plantele nu au suficient spațiu în recipiente, frunzele răsadurilor de roșii se vor usca.

    Este indicată verificarea densității optime la acest tip de răsaduri și, după caz, transplantarea acestora în recipiente mai mari.

    Citește și: Cel mai ușor de preparat îngrășământ pentru plantarea răsadurilor de roșii

    De ce se usucă răsadurile de roșii. Arsuri solare

    Cu toate că lumina este un element esențial pentru plante, le poate și dăuna. Arsurile solare sunt modul în care excesul de lumină poate afecta răsadurile. Astfel, pe frunze pot apărea pete mici pete albe care se vor extinde și vor duce la uscarea întregii frunze. Arsurile apar și în cazul udărilor necorespunzătoare. Dacă plantele nu se udă doar la rădăcină, ci și pe frunze, picăturile de apă pot provoca arsuri solare puternice.

    După mutarea recipientelor într-un loc însorit sau după repicarea răsadurilor, inițial acestora li se face umbră. Pentru a face acest lucru, se poate lipi hârtie pe sticlă sau se agață astfel încât să facă umbră.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    Vremea de Crăciun 2024 și de Revelion 2025. Prognoza ANM pentru sărbători Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA E timpul să alegi semințele de mazăre. Oferta Rodbun pentru fermierii români