• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce se îngălbenesc răsadurile de roșii. Sfaturi utile

    agrointeligenta.ro -

    De ce îngălbenesc răsadurile de roșii – o întrebare pe care și-o pun legumicultorii care găsesc plăntuțele de tomate cu frunzele ofilite, deja îngălbenite. Îngălbenirea frunzelor la răsadurile de roșii poate avea mai multe cauze, și, în funcție de acestea, se aplică tratamente la răsaduri pentru a preveni și stopa îngălbenirea frunzelor.

    Obținerea răsadurilor de roșii se poate dovedi o adevărată provocare, iar pe parcurusul procesului pot apărea o serie de probleme. Una dintre acestea este îngălbenirea frunzelor la răsadurile de roșii. Prima dată frunzele își pierd din instensitatea verdelui, apoi se îngălbenesc, se usucă și cad.

    De ce se îngălbenesc răsadurile de roșii

    De ce se îngălbenesc răsadurile de roșii

    Cauzele îngălbenirii răsadurilor de roșii, mai exact vorbim despre îngălbenirea frunzelor la răsadurile de roșii, pot fi diverse și, cel mai adesea, țin de condițiile de mediu în care se face cultivarea. Nu de puține ori, cauzele îngălbenirii sunt ciombinate, așa că trebuie să le aveți în vedere pe toate pentru a rezolva, în final, problema și a avea răsaduri sănătoase și puternice.

    Îngălbenirea răsadurilor de roșii. Cauza: lipsa luminii

    Lipsa luminii este cea mai frecventă cauză pentru îngălbenirea răsadurilor de tomate. Roșiile sunt o cultură iubitoare de lumină, iar la niveluri scăzute de lumină, se alungesc, iar frunzele inferioare încep să devină galbene. Când răsadurile suferă de o lipsă puternică de lumină, întreaga plantă capătă o nuanță gălbuie, iar frunzele inferioare devin galbene. Răsadurile par pipernicite, alungite și slabe.

    Dacă răsadurile s-au îngălbenit din lipsă de lumină, atunci trebuie să asigurați plantelor o iluminare suplimentară, timpul de iluminare necesar fiind de 12-14 ore pe zi. Dacă vremea este înnorată, atunci iluminarea se prelungește până la 18-19 ore.

    Îngălbenirea răsadurilor de roșii. Cauza: soare prea puternic

    Soarele de primăvară este foarte puternic și lumina directă a soarelui asupra răsadurilor de roșii poate provoca arderea frunzelor. Pe ele apar pete albe uscate, care sunt situate atât la vârf, cât și în centrul frunzei. Țesutul din zonele deteriorate se subțiază, se usucă și seamănă cu hârtie de pergament. Plantele își pierd din vigoare și, în cazuri severe, devin galbene.

    Dacă mutăm răsadurile de tomate într-un loc luminos, dar fără acces la lumina directă a soarelui, atunci plantele îți vor recupera treptat culoarea verde naturală.

    La călirea răsadului și plantarea lui într-un loc permanent, este necesară umbrirea ușoară pentru a preveni arderea.

    Îngălbenirea răsadurilor de roșii. Cauza: greșeli de udare

    După lumină, aceasta este cea de-a doua cea mai frecventă cauză pentru îngălbenirea răsadurilor de tomate. Atât lipsa cât și excesul de umiditate conduc la apariția unei nuanțe galbene în culoarea frunzelor. Pe măsură ce situația se înrăutățește, îngălbenirea începe de la frunzele inferioare. Când răsadurile nu sunt suficient udate, prima dată frunzele se ofilesc, apoi se îngălbenesc și se usucă. Când este exces de umiditate, frunzele își pierd se îngălbenesc, dar nu se usucă.

    În cazul lipsei de umiditate, când deficitul este mic, se observă o îngălbenirea la fiecare plantă, dar diferit. În cazul unei udări excesive, semnele apar uniform la toate plantele.

    Dacă lipsa apei a dus la îngălbenirea frunzelor, puteți salva răsadurile prin udarea lor imediată, dar moderată. De regulă, plantele își revin treptat la culoarea normală.

    În cazul excesului de apă, situația este mai complicată, deoarece răsadurile se recuperează mult mai încet. Udarea trebuie oprită complet până când solul se usucă și, dacă este posibil, se adaugă pământ nou. Culoarea galbenă persistă încă 7-10 zile după aceea.

    Îngălbenirea răsadurilor de roșii. Cauza: semănat prea des

    Dacă densitatea plantelor este mare, atunci răsadurile pot începe să se îngălbenească deja în stadiul primelor frunze adevărate, dar de obicei acest lucru se întâmplă în timpul procesului de dezvoltare.

    Plantele prea înghesuite concurează pentru lumină, umiditate și nutrienți. Răsadurile rămân subțiri, slabe și se îngălbenesc.

    Soluția este reducerea densității de plante pe suprafață.

    Citiți și: Plantarea răsadurilor de legume: perioade, temperaturi, adâncime, distanțe

    Răsaduri îngălbenite

    Îngălbenirea răsadurilor de roșii. Cauza: răsadnițe prea mici mici

    În răsadnițe prea mici, rădăcinile nu se pot dezvolta normal, se încurcă și sse înghesuie. Sistemul radicular nu funcționează normal, iar răsadurile încep să se îngălbenească, frunzele inferioare devin galbene.

    Soluția este adăugarea de pământ proaspăt sau transplantarea în recipiente mai mari, cu unele dintre rădăcinile care cresc la periferie îndepărtate cu grijă.

    Îngălbenirea răsadurilor de roșii. Cauza: fertilizare necorespunzătoare

    Răsadurile de roșii se îngălbenesc dacă există o deficiență de azot. Plăntuța rămâne subțire, slabă, cu frunze mici și o culoare galben-verzuie. Cu cât deficiența este mai mare, cu atât manifestările sunt mai intense.

    Problema poate fi rezolvată prin fertilizarea răsadurilor cu un îngrășământ complex în care azotul nu depășește 10%. Aplicarea îngrășământului foliar în cantitățile necesare poate accelera procesul de recuperare.

    Citiți și: 7 probleme ce apar des la răsadurile de legume. Soluții

    Solul nepotrivit, o cauză pentru îngălbenirea răsadurilor

    Îngălbenirea răsadurilor de roșii. Cauza: sol nepotrivit

    Dacă solul nu este ales corect, răsadurile suferă de o lipsă de nutrienți și, ca urmare, frunzele se îngălbenesc. Roșiilor le place pământul ușor acid (pH 5-6). Dacă este alcalin, atunci cel mai adesea există o deficiență de fier, iar frunzele sunt gălbui cu vene de culoare verde închis, aspect mai pronunțat pe frunzele inferioare. Dacă solul este prea acid (amestec de turbă), există o deficiență a tuturor nutrienților cu aceleași consecințe.

    După stabilirea acidității, pentru corecție, se folosește permanganat de potasiu sau un amestec de turbă pentru solul alcalin, iar pentru solul acid – cenușă de lemn sau cretă.

    Îngălbenirea răsadurilor de roșii. Cauza: transplantarea

    Îngălbenirea frunzelor este cauzată și de modificărrea condițiilor de creștere, inclusiv transplantarea. Fluctuații de temperatură, influențe ale mediului (soare, vânt, ploaie), pot accentua ofilierea frunzelor la răsadurile de roșii. Plantele suferă de stres și acest lucru poate face ca frunzele inferioare să devină galbene. Este posibil ca la repicare sau la transplantare să se producă o deteriorare a sistemului radicular, ceea ce duce la o schimbare a culorii răsadurilor. În funcție de gradul de deteriorare, manifestările sunt diferite, dar este posibilă și pierderea plantelor.

    Adesea, răsadurile cad sub influența mai multor factori în același timp, ceea ce complică foarte mult rezolvarea problemei.

    Citiți și: Schemă de tratamente la tomate. Stropiri de la răsad la recoltare


    Te-ar mai putea interesa

    Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!