• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Viermele prunelor: caracteristici, semne, combatere

    Violina Gorcinschi -

    Viermele prunelor, Cydia funebrana: caracteristici, semne ale unui atac, combatere. Aflați din acest articol despre unul dintre cei mai temuți dăunători ai culturilor de prun – viermele prunelor sau Cydia funebrana. Dacă nu se tratează problema, cultivatorii pot pierde chiar și 80% din recoltă.

    Larvele viermelui prunelor atacă atât fructele, verzi, cât și cele aflate în pârgă sau coapte. In această fază, dăunătorul roade pulpa fructului până ajunge la sâmbure, eliminând excremente care strică aspectul și valoarea economică a fructelor. O altă problemă cu acest dăunător este că, prin galeriile făcute în fruct, facilitează apariția bolilor precum monilioza (Monilinia fructigena).

    Viermele prunelor – semnele atacului, combatere (foto: casaplant.ro)

    Viermele prunelor. Caracteristici

    Viermele prunelor sau Cydia funebrana este prezent în majoritatea livezilor de prun din Europa, Asia, America de Nord , Australia, nordul Africii, Extremul Orient. În România, dăunătorul se găsește în bazinele pomicole din zonele de stepă și silvostepă, dar și în pădurile de fag și stejar.

    În principal, viermele prunelor atacă, așa cum indică și numele, culturile de prun, dar poate fi prezent și la alte sâmburoase, cum ar fi cireșul, piersic, cais. În cazul atacurilor severe, din cauza viermelui prunelor se poate pierde până la 50-80% din recoltă.

    Citiți și: Tăieri la prun – ghid complet. Calendar, scheme de tăieri la pruni

    Viermele prunelor în stadiul de adult (foto: thompson-morgan.com)

    Cum arată viermele prunelor

    Viermele prunelor este un dăunător care face parte din ordinul Lepidoptera (fluturi-lepidoptere). Adulții se prezintă sub forma unor fluturi de talie mică, de tip molie. Dimensiunile aripilor sunt în jur de 1,4-1,5 cm. Aripile anterioare sunt de culoarea maro-închis, iar în partea din mijloc sunt prezente pete de culoare mai deschisă. Aripile posterioare au o culoare cenușie, cu franjuri scurte, albicioase. Corpul fluturilor au culoarea maro-cenușie. De regulă, aceștia pot fi observați dimineața, înainte de răsăritul soarelui. Când sunt mai puțin activi, fluturii își fac adăpost în coroana pomilor.

    La depunere, ouăle au o formă rotundă, având un diametru de 0,7 milimetri. La început, au o culoare albă, translucidă, urmând să capete, ulterior, o culoare gălbuie. Perioada de incubație este de 7-10 zile.

    Larvele de Cydia funebrana sunt omizi de 1,1-1,5 cm. Viermele au capul, plăcile toracelui și ultimul segment abdominal de culoare maro închis-negru. Restul corpului este roz. Stadiul larvar al acestor insecte are o perioadă de 25-30 de zile.

    Pupele sunt de culoare maronie, cu dimensiuni de 0,7-0,8 cm. Împuparea se realizează în coconi mătăsoși, la nivelul coletului. Stadiul de pupă are o durată de 9-12 zile.

    Citește și: Viespea neagră a prunului (Hoplocampa minuta): tratamente de combatere

    Viermele prunului – 1-3 generații anual (foto: mosskillers.co.uk)

    Viermele prunelor: ciclu biologic

    Viermele prunelor are, de regulă, câte 1-3 generații pe an, în funcție de zona geografică. De obicei, dezvoltă o generație la munte, două în zona de deal și trei la câmpie.

    Pentru prima generație, ciclul se desfășoară pe o durată de 60 de zile sau mai mult, în funcție de condițiile mediului (temperatură, umiditate). În lunile martie – aprilie, când e mai cald de 9 grade Celsius, omizile se împupează, dezvoltând generații de adulți în luna mai.

    Prima generație durează, de obicei, de la jumătatea lunii martie până în luna iunie. Fluturii își fac apariția după prima decadă a lunii mai și încep să depună ouă după 2-5 zile. Aceștia zboară dimineața devreme, se împerechează și depun ouăle pe fructele tinere, pe codițe sau în spatele frunzelor, timp de 25-30 de zile. Dacă afară sunt peste 25 de grade și o umiditate de 50-75%, femela poate produce câte 50-80 de ouă, a căror perioadă de incubație este de 7-8 zile. În stadiul de larvă, viermele prunelor încep să roadă galerii în pulpa prunelor, ajungând până la sâmbure. Timp de peste o lună, omizile se mută de pe un fruct pe altul, părăsind fructele în momentul în care se dezvoltă complet. Migrează pe tulpină spre colet, unde se împupează. Stadiul de pupă durează cam 9-12 zile. În iunie-iulie, apare o nouă generație de adulți.

    A doua generație este prezentă în livezi în lunile iulie și august. În acest interval, fluturii de Cydia funebrana se împerechează și depun ouă, timp de 28-30 de zile. Incubația ouălor durează 7 zile, după care apar larvele. La finalul lunii august și începutul lunii septembrie, în zonele mai reci, larvele își găsesc un loc pentru iernare. Coconii sunt prezenți fie la baza tulpinii, fie sub resturile vegetale. În zonele mai calde, cum ar fi la câmpie, în sudul și vestul țării, larvele se împupează, și apare a treia generație de dăunători.

    A treia generație de vierme al prunelui trăiește în lunile septembrie-octombrie. Are loc împerecherea, zborul și depunerea ouălor, timp de 28 e zile. Larvele consumă fructele coapte, timp de 22 de zile. Ulterior, viermii se retrag pentru iernare.

    Citiți și: Tratamente la pruni. Schema de stropiri la prun – calendar anual

    Viermele prunului – semnele atacului (foto: istockphoto.com)

    Viermele prunelor: semne atac

    Semnele unui atac de viermele prunelor este vizibil pe pom. Acest dăunător atacă fructele de prun, cais, piersic, cireș etc. Atacul presupune distrugerea pulpei și a sâmburelui fructului, dăunătorii lăsând în urmă și excremente.

    În funcție de momentul în care apar, larvele de Cydia funebrana atacă diferit pomii. Omizile din prima generație atacă fructele în zona pedunculoară. Prunele capătă o nuanță violacee și cad prematur. La generația a doua, atacul este caracterizat de maturarea prematură a fructelor care devin moi, cad și putrezesc pe solul din jurul pomilor. Fructele afectate prezintă scurgeri gomoase în găurile prin care intră larva. De obicei, a doua generație de larve este cea mai periculoasă, fiind capabilă să producă pagube în 80% din cultură.

    Cel am vizibil semn al infestării cu viermele prunelor este prezența omizilor pe fructe, pe care le consumă. Acestea au o culoare roz pal, cu capul maro și dimensiuni de peste un centimetru. De asemenea, lasă și excremente în urma lor. Fructele afectate sunt ușor deformate din exterior și se pot coace prematur.

    Citește și: De ce cad prunele înainte de coacere. Soluții

    Viermele prunelor: prevenire și combatere

    Măsurile de prevenire și de reducere a rezervei biologice împotriva viermelui prunelor sunt diverse. În acest sens, este utilă strângerea fructelor căzute, distrugerea sau utilizarea lor în alte scopuri. Populația de adulți din prima generație și a larvelor hibernante care va produce pagube în următorul an va fi semnificativ redusă.

    De asemenea, instalarea brâielor-capcană în jurul tulpinii plantelor poate ajuta la capturarea larvelor și la reducerea dăunătorilor.

    Una dintre cele mai eficiente metode de prevenire este instalarea capcanelor feromonale, care capturează masculii. Acestea se instalează în mijlocul lunii aprilie – mijlocul lunii septembrie în sudul țării (Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei, Oltenia) sau în intervalul sfârșitul lunii aprilie – mijlocul lunii septembrie în celelalte zone. Pentru monitorizare, se instalează 2-3 capcane/ha sau pe terenurile întinse, mai mari de 3-4 ha, 1 capcană/ha. O dată la 3-4 zile, capcanele se verifică, monitorizând captura și adezivitatea capcanei. Pragul economic de dăunare este de 1-2 fluturi/capcană/săptămână.

    Pentru combatere a Cydia funebrana, se utilizează insecticidele specifice. De regulă, sunt recomandate șapte stropiri cu insecticide pe parcursul perioadei de vegetație.

    Acesta este graficul de stropiri:

    1. După scuturarea completă a petalelor florilor de prun;
    2. Când ovarul verde al fructului este înconjurat de caliciu – încep să cadă sepalele;
    3. Când are loc a doua scuturare a fructelor;
    4. Când fructele sunt pe jumătate cât cele ajunse la maturitate;
    5. Când fructele au 70% din dimensiunea celor ajunse la maturitate;
    6. Când fructele au 90% din dimensiunea celor ajunse la maturitate;
    7. La începutul pârguitului, începutul colorării fructelor.

    Insecticide pentru combaterea viermului prunelor

    Dintre insecticidele pe care le puteți folosi pentru a combate viermele prunelor menționăm Ninja (a doua denumire comercială pentru Karate Zeon) de la Adama. Produsul este un insecticid piretroid, eficient, cu o puternică acțiune de contact și ingestie asupra unei game largi de dăunători. După aplicare, substanța activă penetrează rapid cuticula insectei, acționând asupra sistemului nervos, dăunătorii încetează să se hrănească, după care paralizează și mor repede. Datorită tehnologiei Zeon, se degradeză mai lent și are eficacitate o perioadă mai îndelungată.

    Insecticidul Ninja se aplică prin stropiri, la avertizare, în timpul perioadei de vegetație. Se umple pe jumătate rezervorul mașinii de stropit cu apă curată. Se adaugă cantitatea necesară de Ninja și se completează cu apă, agitându-se continuu până la umplere. Pentru a se asigura un efect maxim de combatere, se recomandă o acoperire cât mai bună și uniformă a culturilor tratate. Se va evita aplicarea la temperaturile ridicate din timpul zilei, când dăunătorii sunt puțin expuși și fotodegradarea este intensă.

    Nu se vor aplica mai mult de 3 tratamente cu produsul Ninja pe sezon. La cireș și piersic, se vor aplica maximum două tratamente pe sezon la un interval de minim 10 zile.

    Un alt inseticid eficient împotriva viermelui prunelor este Coragen de la FMC Agro, un produs ce prezintă un spectru larg în combaterea insectelor dăunătoare la măr, prun, cais, piersic, nectarin, viță de vie, cartof, porumb și legume. La prun, tratamentul de face cu un dozaj de 100 ml la hectar.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha! Vine ciclonul în România! ANM anunță vreme rece și furtuni 30 septembrie – termen limită la APIA pentru subvenția de 60 euro/ha

    Ultimele știri

    Peste 4.000 de ferme afectate de inundații. Apele au ucis 2.000 de oi și capre, 67 de vaci și și 6.286 de păsări Super producții cu Super U, de la Biochem, la porumbul de la Agro Fit Prod Traian, județul Tulcea Christophe Hansen din Luxemburg – noul comisar european pentru Agricultură