De ce cad prunele înainte de coacere. Soluții
Violina Gorcinschi -Căderea prematură a prunelor este o problemă semnalată în acest an de mulți pomicultori. De ce cad prunele din pom înainte de coacere, care sunt motivele, dar și ce soluții sunt pentru a salva recolta, vă spunem în acest articol.
- De ce cad prunele. Înghețul de primăvară;
- De ce cad prunele. Lipsa apei;
- De ce cad prunele. Polenizarea a fost slabă;
- De ce cad prunele. Excesul sau deficiența de îngrășăminte;
- De ce cad prunele. Dăunătorii și bolile;
- De ce cad prunele. Recolta este prea mare;
Tratament pentru căderea prunelor din pom.
Motivul pentru care prunele cad din copac înainte de a se coace poate fi dificil de stabilit. Trebuie să analizați atent starea pomului fructifer și să identificați lipsurile care ar fi putut face ca prunul să rămână fără fructe. Între aceste cauze puteți lua în calcul lipsa apei, a îngrășămintelor, atacul dăunătorilor etc.
De ce cad prunele. Înghețul de primăvară
Căderea prunelor verzi din pom poate fi cauzată de un îngheț de primăvară depășit cu greu de pruni. Plantarea soiurilor nepotrivite, sensibile la îngheț, poate duce la o reducere semnificativă a recoltei. Pomii pot îngheța, iar mugurii, scoarța și lemnul suferă daune mari. În urma acestor condiții, pomii fructiferi ies fragili din iarnă și elimină fructele în exces, păstrând doar partea pe care o poate susține. Acest lucru se aplică în special livezilor de pruni bătuți de vânturile din nord și nord-est. În cazul în care cultura nu poate fi mutată într-un loc favorabil, se recomandă instalarea unor paravane de protecție care să protejeze pomii de vântul foarte rece, care intensifică fenomenul de îngheț.
De precizat că fenomenul căderii prunelor înainte de coacere poate fi cauzat și de o primăvară capricioasă, cu fluctuații mari de temperatură, cu temperaturi care scad brusc sub media perioadei, ca apoi vremea să se încălzească excesiv. Alternațiile de temperatură nu doar că dau peste cap dezvoltarea plantelor, dar perturbă și activitatea polenizatorilor.
De ce cad prunele. Lipsa apei
Prunele cad din pom și din cauza lipsei apei. Pomii fructiferi au multă nevoie de umiditate, iar prunii sunt cei care suferă cel mai des de lipsă de apă. Consecințele unui regim de udare necorespunzător sunt multe, iar printre ele se află și căderea fructelor deoarece planta nu are suficiente rezerve pentru a susține întreaga producție
Pe timp de secetă, prunii tineri au nevoie de aproximativ 10 găleți mari de apă la o udare, iar în cazul celor maturi, cantitatea se dublează. Se recomandă turnarea apei în jurul pomului, într-un cerc a cărui circumferință este egală cu coroana acestuia, la o adâncime a solului de 60 de cm. Săparea cercurilor la baza pomilor se recomandă a fi făcută toamna.
Deși e nevoie de apă la pruni, pământul din jurul lor nu trebuie să fie întotdeauna umed deoarece rădăcinile pot putrezi. În același timp, trebuie să se țină cont de tipul de sol: cele lutoase au nevoie de udări abundente, dar rare, iar cele nisipoase trebuie udate des, dar în cantități mai mici.
Momentele-cheie în care se udă prunii, potrivit i-builder-ro:
– înainte de înmugurire;
– după înflorire;
– în timpul creșterii fructelor.
Desigur, momentele și cantitățile de apă pentru pruni se aleg în funcție de starea terenului, condițiile meteorologice, soiuri etc.
De ce cad prunele. Polenizarea a fost slabă
Căderea fructelor din prun poate fi cauzată și de polenizarea slabă. Există soiuri care se polenizează singure și soiuri care au nevoie de polenizatori. Se recomandă plantarea diverselor soiuri de pruni în grădină, care au aceeași perioadă de înflorire.
Lipsa polenizatorilor este deseori cauzată de tratarea livezii cu insecticide în timpul înfloririi. Dacă insectele responsabile de polenizare nu își fac apariția în livadă, există diverse metode de a le atrage, cum ar fi prezența plantelor melifere (lavandă, trifoi, facelia etc) și se poate apela și la polenizarea artificială.
De ce cad prunele. Excesul sau deficiența de îngrășăminte
În funcție de locația și de tipul sistemului radicular al prunului, acesta poate acumula, în mod limitat, substanțele nutritive necesare. Dacă lipsa de minerale este acută, poate avea loc căderea fructelor, dintr-un instinct de autoconservare al plantei.
- Lipsa de azot se manifestă prin culoarea palidă frunzelor și distrugerea organelor reproducătoare. În astfel de situații, este necesară hrănirea pomilor cu infuzie de lumânărică sau uree.
- La lipsa de potasiu, fructele verzi, dar deja formate, cad. Se recomandă administrarea unui îngrășământ pe bază de potasiu.
- Deficiența de fosfor duce la eliminarea fructelor mari, dar necoapte, caz în care pomii trebuie hrăniți cu superfosfat.
Excesul acestor elemente are și el efecte negative, printre care se găsește și căderea prunelor. În cazul excesului de azot și a solului prea acid, cultura se pierde complet.
De ce cad prunele. Dăunătorii și bolile
Atacurile bolilor și dăunătorilor nu trebuie subestimat nici în cultura prunului deoarece unele dintre acestea provoacă eliminarea timpurie a fructelor:
- Monilioza sâmburoaselor este o boală des întâlnită de pomicultori, incidentă la pruni, cireși, caiși, vișini, piersici etc. Atacul poate avea loc fie pe frunze, fie pe fructe. Ca rezultat, frunzele se ofilesc, fructele se zbârcesc și cad din pom. Doar folosind fungicide specifice se poate elimina ciuperca patogenă responsabilă de monilioză. Câteva fungicide omologate împotriva Moniliniei: Alcupral 0,2% – fungicid de contact, zeamă bordeleză 0,5% – contact, Captan 0,15% – contact, Chorus 0,045%-0.075% – fungicid sistemic, Folicur Solo – 0,075%-0.1% – sistemic, Funguran 0,065% – contact, Merpan 0,2% – contact, Rovral 0,1% – contact, Score 0,015% – sistemic, Switch 0,1% – sistemic, Signum 0,05 – sistemic.
- Viespea prunului este unul dintre cei mai periculoși dăunători ai prunului. Infestarea se produce odată cu scuturarea primelor flori, prilej cu care sunt depuse ouăle în fructul proaspăt legat. Fiecare femelă depune în peste 80 de fructe. Larvele ies din ou și se dezvoltă în interiorul sâmburilor, provocând căderea fructelor. Fructele atacate încep să cadă toată vara, din iunie până în august, cu un vârf în iulie. În anii cu atacuri masive, sub pomi se formează un covor de fructe căzute, iar recolta poate fi distrusă în totalitate. Dacă nu se iau măsuri şi nu se distruge rezerva biologică a dăunătorului, pomii nu mai reuşesc să ducă în niciun an fructele la maturitate. Pentru combaterea viespii prunului, se poate efectua un tratament la debutul înfloritului și unul la scuturarea petalelor. Săpatul sau aratul solului de sub pomi, toamna și primăvara devreme, distruge mare parte dintre larvele hibernante constituind o măsură agrotehnică foarte importantă pentru eliminarea rezervei acestui dăunător.
- Viermele prunelor este alt dăunător care duce la căderea fructelor, activ în iunie și iulie. Larva viermelui prunelor intră în fruct și roade pulpa și sâmburele, lăsând clei în urma lor. Se recomandă tratamentul cu unul din următoarele produse: Avaunt 150 SC- 0,033% sau Calypso 480 SC – 0,02% sau Coragen – 0,01% sau Decis 25WG – 0,003% sau Fastac 10 EC – 0,02% sau Kaiso Sorbie 5 EG – 0,015%( 0,225 kg/ha) sau Insegar 25 WG – 0,03% sau Pyrinex Quick – 0,1% (1,5 l/ha) sau Proteus OD 110 – 0,05% (toate clasificate XI- Xn) sau alte produse omologate cu efect similar. Apariţia treptată a dăunătorului impune repetarea tratamentului la 10-12 zile.
- Afidele reprezintă un dăunător nelipsit în majoritatea culturilor, care poate cauza căderea prematură a fructelor la prun. În cazul acestei culturi, este recomandă administrarea a două tratamente, cu interval de pauză de 7-10 zile. Afidele se pot combate cu Mospilan 20 SG, de la Sumi Agro, tratament de iarnă aplicat în doză de 0,450 kg/ha+0,5% adjuvant. Se pot folosi și capcane adezive.
De ce cad prunele. Recolta este prea mare
Prunele cad din pom și când recolta din acel an este prea mare. În acest caz, nu prea e nimic de făcut pe moment deoarece pomul încearcă să gestioneze singur problema, neavând resursele necesare să ducă toată recolta până la capăt. Prunii pot fi doar scuturați, ramură cu ramură, pentru a scăpa mai repede de surplusul de fructe.
În schimb, pentru recolta viitoare, se poate preveni căderea prunelor. Se recomandă efectuarea tăierilor de curățare și de formare la prun, acolo unde este nevoie, pentru a nu aglomera, pe viitor, ramurile cu un exces de fructe.
Tratament pentru căderea prunelor din pom
Un tratament pentru căderea prunelor din pom poate fi aplicat numai dacă motivul căderii permite acest lucru. Dacă prunele au căzut din cauza temperaturilor scăzute din primăvară sau dacă polenizarea a fost slabă, nu se mai poate face nimic acum când fructele sunt formate. Dacă, însă, cauza căderii prunelor este lipsa de apă, o boală sau un dăunător, atunci aceste probleme se pot rezolva printr-un program de irigare și prin tratamente de combatere.
Cel mai bun mod de scăpa de căderea prunelor este să combateți fenomenul din timp, luând măsuri eficiente, precum:
- Fertilizarea corespunzătoare a prunilor. În toamnă, se adaugă îngrășământ cu potasiu în sol, dar și fertilizanți naturali. Un prun are nevoie de aproximativ 10-11 kg de compost, 70 de grame de superfosfat și 200 de grame de cenușă de lemn. În timpul sezonului de vegetație, trebuie efectuate fertilizările specifice, fără a se ajunge la un exces.
- Protejarea prunului de boli și dăunători prin tratamente făcute preventiv și la timp.
- Prelucrarea pământului, prin săpături adânci, înainte de perioada rece, distruge o mare parte din larvele dăunătorilor din sol. De asemenea, se pot asigura condiții pentru păsările prădătoare ale dăunătorilor încă din iarnă, iar în perioadele specifice, se fac tratamentele împotriva bolilor și insectelor. După nevoie, se înlătură și buruienile care cresc în jurul pomilor.
- Respectarea normelor de udare la pruni. Acești pomi se udă regulat, în special în perioadele de secetă, utilizând apă la temperatura mediului ambiant, aplicată în jurul bazei trunchiului. A se evita excesul de apă care poate provoca putrezirea rădăcinilor.
- Selectarea soiurilor de prin care nu au nevoie de polenizare. Dacă nu se dorește atragerea polenizatorilor în livadă, se pot folosi tipuri de pruni partenocarpici, care nu au nevoie de ajutor extern pentru polenizare.
- Cultivarea soiurilor de prun rezistente la îngheț sau plantarea prunilor în zone ferite de vânt și îngheț.