• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce cad prunele înainte de coacere. Soluții

    Violina Gorcinschi -

    Căderea prematură a prunelor este o problemă semnalată în acest an de mulți pomicultori. De ce cad prunele din pom înainte de coacere, care sunt motivele, dar și ce soluții sunt pentru a salva recolta, vă spunem în  acest articol.

    Motivul pentru care prunele cad din copac înainte de a se coace poate fi dificil de stabilit. Trebuie să analizați atent starea pomului fructifer și să identificați lipsurile care ar fi putut face ca prunul să rămână fără fructe. Între aceste cauze puteți lua în calcul lipsa apei, a îngrășămintelor, atacul dăunătorilor etc.

    Prunele cad prematur din pom – cauze (foto: Facebook.com / Dorinel Antohe)

    De ce cad prunele. Înghețul de primăvară

    Căderea prunelor verzi din pom poate fi cauzată de un îngheț de primăvară depășit cu greu de pruni. Plantarea soiurilor nepotrivite, sensibile la îngheț, poate duce la o reducere semnificativă a recoltei. Pomii pot îngheța, iar mugurii, scoarța și lemnul suferă daune mari. În urma acestor condiții, pomii fructiferi ies fragili din iarnă și elimină fructele în exces, păstrând doar partea pe care o poate susține. Acest lucru se aplică în special livezilor de pruni bătuți de vânturile din nord și nord-est. În cazul în care cultura nu poate fi mutată într-un loc favorabil, se recomandă instalarea unor paravane de protecție care să protejeze pomii de vântul foarte rece, care intensifică fenomenul de îngheț.

    De precizat că fenomenul căderii prunelor înainte de coacere poate fi cauzat și de o primăvară capricioasă, cu fluctuații mari de temperatură, cu temperaturi care scad brusc sub media perioadei, ca apoi vremea să se încălzească excesiv. Alternațiile de temperatură nu doar că dau peste cap dezvoltarea plantelor, dar perturbă și activitatea polenizatorilor.

    o persoana care uda un copac
    Udarea prunilor (foto: plantsforallseasons.com)

    De ce cad prunele. Lipsa apei

    Prunele cad din pom și din cauza lipsei apei. Pomii fructiferi au multă nevoie de umiditate, iar prunii sunt cei care suferă cel mai des de lipsă de apă. Consecințele unui regim de udare necorespunzător sunt multe, iar printre ele se află și căderea fructelor deoarece planta nu are suficiente rezerve pentru a susține întreaga producție

    Pe timp de secetă, prunii tineri au nevoie de aproximativ 10 găleți mari de apă la o udare, iar în cazul celor maturi, cantitatea se dublează. Se recomandă turnarea apei în jurul pomului, într-un cerc a cărui circumferință este egală cu coroana acestuia, la o adâncime a solului de 60 de cm. Săparea cercurilor la baza pomilor se recomandă a fi făcută toamna.

    Deși e nevoie de apă la pruni, pământul din jurul lor nu trebuie să fie întotdeauna umed deoarece rădăcinile pot putrezi. În același timp, trebuie să se țină cont de tipul de sol: cele lutoase au nevoie de udări abundente, dar rare, iar cele nisipoase trebuie udate des, dar în cantități mai mici.

    Momentele-cheie în care se udă prunii, potrivit i-builder-ro:

    – înainte de înmugurire;
    – după înflorire;
    – în timpul creșterii fructelor.

    Desigur, momentele și cantitățile de apă pentru pruni se aleg în funcție de starea terenului, condițiile meteorologice, soiuri etc.

    De ce cad prunele. Polenizarea a fost slabă

    Căderea fructelor din prun poate fi cauzată și de polenizarea slabă. Există soiuri care se polenizează singure și soiuri care au nevoie de polenizatori. Se recomandă plantarea diverselor soiuri de pruni în grădină, care au aceeași perioadă de înflorire.

    Lipsa polenizatorilor este deseori cauzată de tratarea livezii cu insecticide în timpul înfloririi. Dacă insectele responsabile de polenizare nu își fac apariția în livadă, există diverse metode de a le atrage, cum ar fi prezența plantelor melifere (lavandă, trifoi, facelia etc) și se poate apela și la polenizarea artificială.

    o persoana care presara fertilizant la baza unui pom
    Îngrășăminte minerale pentru pruni (foto: groundscapes.com)

    De ce cad prunele. Excesul sau deficiența de îngrășăminte

    În funcție de locația și de tipul sistemului radicular al prunului, acesta poate acumula, în mod limitat, substanțele nutritive necesare. Dacă lipsa de minerale este acută, poate avea loc căderea fructelor, dintr-un instinct de autoconservare al plantei.

    Excesul acestor elemente are și el efecte negative, printre care se găsește și căderea prunelor. În cazul excesului de azot și a solului prea acid, cultura se pierde complet.

    De ce cad prunele. Dăunătorii și bolile

    Atacurile bolilor și dăunătorilor nu trebuie subestimat nici în cultura prunului deoarece unele dintre acestea provoacă eliminarea timpurie a fructelor:

    pom cu multe prune
    Supraîncărcarea cu fructe la pomi (foto: horticulture.co.uk)

    De ce cad prunele. Recolta este prea mare

    Prunele cad din pom și când recolta din acel an este prea mare. În acest caz, nu prea e nimic de făcut pe moment deoarece pomul încearcă să gestioneze singur problema, neavând resursele necesare să ducă toată recolta până la capăt. Prunii pot fi doar scuturați, ramură cu ramură, pentru a scăpa mai repede de surplusul de fructe.

    În schimb, pentru recolta viitoare, se poate preveni căderea prunelor. Se recomandă efectuarea tăierilor de curățare și de formare la prun, acolo unde este nevoie, pentru a nu aglomera, pe viitor, ramurile cu un exces de fructe.

    Tratament pentru căderea prunelor din pom

    Un tratament pentru căderea prunelor din pom poate fi aplicat numai dacă motivul căderii permite acest lucru. Dacă prunele au căzut din cauza temperaturilor scăzute din primăvară sau dacă polenizarea a fost slabă, nu se mai poate face nimic acum când fructele sunt formate. Dacă, însă, cauza căderii prunelor este lipsa de apă, o boală sau un dăunător, atunci aceste probleme se pot rezolva printr-un program de irigare și prin tratamente de combatere.

    Cel mai bun mod de scăpa de căderea prunelor este să combateți fenomenul din timp, luând măsuri eficiente, precum:

    1. Fertilizarea corespunzătoare a prunilor. În toamnă, se adaugă îngrășământ cu potasiu în sol, dar și fertilizanți naturali. Un prun are nevoie de aproximativ 10-11 kg de compost, 70 de grame de superfosfat și 200 de grame de cenușă de lemn. În timpul sezonului de vegetație, trebuie efectuate fertilizările specifice, fără a se ajunge la un exces.
    2. Protejarea prunului de boli și dăunători prin tratamente făcute preventiv și la timp.
    3. Prelucrarea pământului, prin săpături adânci, înainte de perioada rece, distruge o mare parte din larvele dăunătorilor din sol. De asemenea, se pot asigura condiții pentru păsările prădătoare ale dăunătorilor încă din iarnă, iar în perioadele specifice, se fac tratamentele împotriva bolilor și insectelor. După nevoie, se înlătură și buruienile care cresc în jurul pomilor.
    4. Respectarea normelor de udare la pruni. Acești pomi se udă regulat, în special în perioadele de secetă, utilizând apă la temperatura mediului ambiant, aplicată în jurul bazei trunchiului. A se evita excesul de apă care poate provoca putrezirea rădăcinilor.
    5. Selectarea soiurilor de prin care nu au nevoie de polenizare. Dacă nu se dorește atragerea polenizatorilor în livadă, se pot folosi tipuri de pruni partenocarpici, care nu au nevoie de ajutor extern pentru polenizare.
    6. Cultivarea soiurilor de prun rezistente la îngheț sau plantarea prunilor în zone ferite de vânt și îngheț.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!