• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tăieri la prun – ghid complet. Calendar, scheme de tăieri la pruni

    Angelica Lefter -

    Tăieri la prun – ghidul complet pentru tăieri și verde și tăieri în uscat la pomii fructiferi din specia prun. Când și cum se fac tăierile la pruni pentru rodire, formarea coroanei și întreținere. Cele mai bune sfaturi pentru tăieri de vară și de iarnă – primăvară la pruni, le găsiți în acest articol.

    Tăierile la pruni sunt în primul rând tăieri specifice speciilor pomicole de sâmburoase. Prunii sunt culivați în România în special în sistemul livezii clasice – cu distanțe la pomi de 6–7 metri între rânduri și 5-6 metri pe rând, cu o densitate între 240 și 333 de pomi la hectar. Livezile înființate după 1976 sunt într-un sistem ce urmărește o distanță standard de 5 metri între rânduri și 4 metri între pomi pe rând.

    În ultimii ani, în România s-au plantat livezi de prun în sistem superintensiv, cu distanțe de plantare de 4 metri între rânduri și 2 metri între pomi pe rând, cu o densitate de 1.250 de pomi la hectar. Acești pruni sunt conduși prin tăieri la forma de coroană fus tufă.

    Ordinea în care se fac tăierile la pomii fructiferi

    Formarea coroanei prunilor nu este ușoară, dar este o lucrare foarte importantă. Dacă pomii nu sunt tăiați corect, producția lor va fi redusă. Pentru a preveni acest lucru, aflați cum și când să tăiați prunii din livadă.

    o persoana care taie ramurile unui pom
    Aspecte importante despre tăierile la pruni

    Când se fac tăierile la pruni

    Lucrările de tăiere ale pomilor de prun se fac în două perioade importante – după recoltare (tăieri în verde) și în perioada iarnă – primăvară (tăieri în uscat), când plantele sunt în repaus vegetativ.

    De asemenea, tăieri la pruni se efectuează și vara, când se poate face o toaletare a pomilor.

    Nu se recomandă tăieri la pruni când este foarte frig afară, ci ar fi bine ca temperatura din timpul zilei să fie peste 5 grade Celsius. Frigul sensibilizează prunii, aspect ce poate dăuna în mod semnificativ productivității. În acest articol sunt prezentate informații despre cum se efectuează aceste lucrări.

    Tipuri de tăieri la prun

    Tăierile la prun sunt de mai multe feluri. Ele sunt în primul rând diferențiate în funcție de vârsta pomilor, apoi de tipul ramurilor pe care le tăiem și, nu în ultimul rând, de soiul de prun și de tipul coroanei acestuia.

    O altă clasificare a tăierilor la pruni este cea în funcție de anotimp, împărțindu-le în tăieri în uscat (când pomii sunt în repauz vegetativ) și tăieri în verde (când pomii sunt în vegetație).

    Calendarul tăierilor la pruni în fiecare anotimp

    Pentru că prunii au nevoie de tăieri și în funcție de anotimp, pomicultorii își pot programa un calendar al tăierilor la pruni. Primele și cele mai importante lucrări sunt cele de iarnă, când se fac tăierile în uscat. Mulți spun că aceste tăieri sunt de primăvară întrucât se recomandă să nu avem temperaturi de îngheț când toaletăm prunii.

    Celelalte tăieri la pruni se fac vara și toamna.

    Când se fac tăierile la pomi. Perioada optimă de tăieri în funcție de specia pomilor

    Tăieri de iarnă – primăvară la pruni

    Cea mai importantă tăiere la pruni este cea de iarnă – primăvara.

    Tăierile de iarnă – primăvară la pruni se fac către finalul sezonului rece, chiar la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie în zonele cu climat mai rece. Condiția esențială este ca riscul înghețului să fi trecut, iar mugurii plantei să nu se fi trezit, pomul fiind încă în repaus vegetativ.

    În primăvară, tăierile la pruni constat mai ales în tăieri de toaletare, de curățare. Se îndepărtează ramurile înghețate, deteriorate și care cresc necorespunzător (în interiorul coroanei). Aceste tăieri se fac în inel, coroana este subțiată, ramurile de creștere din anul precedent se scurtează cu 1/3. Pe acești lăstari prunul va da roade.

    De asemenea, la pruni puteți forma o coroană sub formă de castron. Prin tăieri se lasă 3-4 ramuri principale, care sunt situate față de trunchi la un unghi de 60-90 de grade la o înălțime de 40-50 cm de sol. Axul central este suprimat la acest tip de coroană.

    Tăieri de vară la pruni

    Tăieri la pruni vara

    Tăierile de vară la pruni se fac la pomii maturi în perioada iunie – iulie. Aceste tăieri sunt de curățare: sunt îndepărtate ramurile care au înghețat în timpul iernii, dar nu au fost recunoscute ca deteriorate în timpul tăierii de primăvară. Acum, când florile și fructele nu s-au format pe acești lăstari, acestea pot fi tăiate în siguranță.

    Tot vara, lăstarii tineri strict verticali sunt tăiați la inel (pot fi rupți cu mâna), iar ramurile pe care au apărut semne de boală sunt îndepărtate.

    Tăieri la pruni toamna

    Tăierile de toamnă la pruni se fac la mijlocul lunii septembrie – începutul lunii octombrie (după căderea frunzelor), astfel încât pomii să aibă timp să se pregătească pentru iernare.

    Ramurile lungi și cu creștere rapidă sunt scurtate cu o treime, astfel încât să nu se rupă sub greutatea zăpezii și a vântului cu rafale. Dacă este necesar, se poate scurta și vârful copacului. Toți lăstarii deteriorați și rupți sunt, de asemenea, tăiați, deoarece sunt mai sensibili la îngheț decât alții. În plus, acum e momentul ca la prunii bătrâni să îndepărtați ramurile uscate și bolnave.

    Lucrări de toamnă în livadă: cum pregătim pomii fructiferi pentru iarnă

    În anii cu toamne lungi și ierni blânde, pomicultorii pot aplica toamna și tăierile de formare, nu doar cele de curățare. Totuși, dacă nu știți cum va evolua vremea, este mai bine să amânați aceste tăieri până în sezonul rece, pentru ca pomii să fie intrați bine în repaus vegetativ.

    Tăieri la pruni în funcție vârsta pomilor

    Înainte de a aplica tăierile la pomi, este bine să analizăm vârsta acestora.

    Tăierile la prunii tineri urmaresc grăbirea intrării pomilor pe rod, așa că nu se fac scurtări, ci doar o usoară rărire a coroanei. Această recomandare este valabilă mai ales pentru soiurile de prun cu creștere lungi și subțiri, precum Tuleu gras, Vinete româneşti sau d’Agen.

    Tăierile la prunii ajunși la maturitate și aflați în perioada de maximă rodire se fac prin scurtarea şi simplificarea (rărirea) ramurilor de semischelet cu vârstă mai mare de 4-5 ani pentru provocarea de creșteri anuale.

    Având în vedere conducerea prunilor mai ales sub formă de vas, ramurile de prelungire a şarpantelor se scurtează de fiecare dată deasupra unei creşteri laterale cu poziţie exterioară pentru a deschide unghiul de ramificare al acestora (mai ales la soiurile cu unghiuri de ramificare mici).

    Tratamente la pruni. Schema de stropiri la prun – calendar anual

    Tăierile la prunii bătrâni prezintă o serie de particularități. Când lăstarii noi încetează să crească pe un copac bătrân, la începutul primăverii, ramurile scheletice vechi sunt tăiate, iar rănile pomilor se tratează cu mastic. La locul tăiat se vor forma noi lăstari noi, dintre care doar 3 sau 4 mai puternice. Nu se recomandă ca într-un sezon să faceți multe tăieri la pomii bătrâni întrucât aceștia nu vor face față stresului și vor muri. Tăierile de regenerare la prunii bătrâni se etapizează pe durata a 2-3 ani.

    prune in pom
    Cum se fac corect tăierile la pruni (foto: zdravan.ro)

    Tăieri la pruni aflați pe rod

    În perioada de rodire, pomii înregistrează creșteri abundente, iar roada sporeşte de la an la an. În acest interval, se efectuează tăierea de întreţinere a coroanei. În situația în care ramurile de prelungire ale şarpantelor formează muguri floriferi pe toată lungimea, ele se scurtează la o treime sau la jumătate.

    Dintre ramurile anticipate, de regulă florifere, se mențin cele de vigoare mare și mijlocie. Dacă prelungirile ramurilor de schelet diferenţiază muguri de rod spre vârf, ele rămân nescurtate, pentru a garnisi și cea mijlocie și bazală cu o treime. Ulterior, scurtarea se efectuează în anul următor.

    În perioada de plină fructificare, pomii înregistrează creșteri moderate, rodirea se intensifică. Pentru a menţine echilibrul fiziologic, tăierea devine mai accentuată.

    Ulterior celor 4-5 ani de fructificare, ramurile de garnisire trebuie reîntinerite prin scurtarea lor la 2-3 ramificaţie laterală, iar dacă lipsesc, la 2-3 formaţiuni de rod situate la bază sau la cep în zona mugurilor dorminzi.

    La soiurile pomilor de pruni ce fructifică preponderent pe buchetele de mai, scheletul degarnisit se scurtează pe lemn de 3-4 ani deasupra unei ramuri tinere și viguroase, suprimându-se cele cu un potenţial de producție slabă.

    În perioada de rodire abundentă, se recomandă anual normarea încărcăturii cu rod. În cazul pomilor cu încărcătură mică de muguri floriferi (sub 15 buc. m/l ramură) și creșteri anuale de peste 60 cm lungime, tăierea este reprezentată de suprimarea ramurilor anuale viguroase cu poziție necorespunzătoare.

    Dacă încărcătura de muguri floriferi este mare, iar lungimea ramurilor anuale de prelungire este sub de 30 cm, se scurtează toate ramurile de semi-schelet și cele mixte, supraîncărcate cu muguri de rod. De asemenea, se elimină lemnul pe care s-au obţinut 2-3 recolte și se reînnoiesc ramurile arcuite sub greutatea rodului.

    Tăieri la pruni în funcție de tipul ramurilor de rod

    Tăierile la pruni se diferențiază și în funcție de tipul ramurilor de rod. Conform literaturii de specialitate, prunul fructifică pe următoarele tipuri de ramuri: buchet ramificat, ramura mijlocie ramificată, ramura lungă, ramura anticipată şi pe ramurile în devenire smicea, pinten şi spin.

    Ţinând cont de morfologia ramurilor de rod se recomandă următoarele tăieri la prun:

    Buchetul ramificat nu se taie, dar după 3-4 ani de rodire se îndepărtează odată cu scurtarea ramurilor de semischelet care poartă astfel de , asigurându-se în acelaşi timp şi regenerarea acestora (pornirea de noi creşteri vegetative). Fructifică preponderent pe buchete ramificate soiurile Stanley, Centenar, Tuleu timpuriu, Minerva, Pescăruş, Silvia, Record.

    Ramurile mijlocii nu se scurtează, ci se răresc, eliminându-se cele slabe, când sunt prea dese. Rodirea preponderentă pe ramuri mijlocii se întâlneşte frecvent la soiurile Centenar, V , Diana, Tuleu gras, Carpatin, Piteștean, etc. Ramurile mijlocii și lungi ramificate cu vârsta mai mare de 2 ani pot fi scurtate în scopul normării rodului şi stimulării creșterii unor noi ramuri.

    Ramurile de semischelet se scurtează astfel încât să fie eliminate ramificaţiile degarnisite după rodiri repetate şi formaţiunile fructifere uscate şi îmbătrânite; se menţin pe cât posibil ramificațiile mai apropiate de baza ramurii, stimulându-se formarea de noi cre teri vegetative.

    Tăieri la pruni în funcție de soi

    Tăieri în funcție de soiul prunilor

    În funcţie de particularităţile creştere şi de fructificare se pot face următoarele recomandări pentru cele mai răspândite soiuri de prun:

    Soiul Centenar prezintă ramuri cu un unghi de ramificație de aproximativ 45 de grade care asigură un raport favorabil între creştere şi fructificare, şi ca urmare nu necesită tăieri de întreţinere suplimentare.

    Soiurile cu capacitate de ramificare mijlocie şi cu fructificare de tip spur, preponderent pe buchete (de tip Stanley), necesită o mai atentă tăiere de fructificare, prin scurtarea periodică (după 3-4 fructificări), a semischeletului purtător de buchete şi printr-o intervenţie de detaliu, de scurtare a buchetelor multiplu ramificate şi îmbătrânite, atât pentru normarea rodului cât şi pentru regenerarea acestor formaţiuni fructifere.

    Soiurile cu fructificare preponderentă pe ramuri mijloci şi lungi (de tip Anna Spath) necesită mai multe intervenţii în scopul evitării îndesirii coroanei prin reduceri ale semischeletului şi prin răriri ale ramurilor mijlocii în cadrul fiecărei ramuri de semischelet, în sensul realizării unei repartizări uniforme a acestora în spaţiu.

    La toate soiurile care formează arcade de rodire la nivelul ramurilor de semischelet sau chiar de schelet se fac tăieri în lemn de 3-5 ani, în zona de maximă curbură astfel încât creşterea să fie transferată pe o ramură mai viguroasă şi cu un unghi de ramificare mai mic (mai apropiată de verticală).

    Tăieri în verde la pruni

    La prun, tăierile în verde constau în plivirea lăstarilor ce concurează elementele de schelet, a celor aflaţi în poziţii necorespunzătoare şi rărirea lăstarilor laterali la 15–20 cm, lăsând pe cei dispuşi bilateral altern pentru a obţine un schelet garnisit uniform cu semischelet şi ramuri de rod.

    În general, la această specie, în perioada de rodire deplină, apare frecvent fenomenul de formare a lăstarilor lacomi (mai ales în apropierea zonelor de inserţie a şarpantelor pe trunchi), care se recomandă să fie îndepărtaţi prin tăieri în verde repetate imediat după apariţie (când sunt încă în fază erbacee şi au 10-15 cm lungime). Uneori lăstarii lacomi pot fi folosiţi pentru refacerea elementelor de schelet rupte, bolnave sau îmbătrânite și pentru garnisirea zonei bazale a scheletului degarnisit.

    Tratamente de toamnă la pruni. Cu ce stropim prunii după recoltarea fructelor

    Scheme de tăieri la pruni pentru formarea coroanei

    Cele mai importante tăieri la pruni sunt cele ce țin de formarea coroanei. Se numesc tăieri de formare și se fac în sezonul rece, fiind tăieri în uscat, când pomii sunt în repaus vegetativ.

    Ținând cont de particularitățile de creștere și fructificare a soiurilor, de vigoarea combinației soi – portaltoi, precum și de necesitatea dirijării pe 3–4 direcții de creștere, la specia prun se recomandă următoarele tipuri de coroane:

    Schemă de tăieri la prun cu coroana vas întârziat (piramida întreruptă)

    Cea mai întâlnită coroană la pruni este cea de vasul întârziat care se mai numeşte şi piramida întreruptă deoarece seamănă cu piramida neetajată tăiată după formarea primelor 3 şarpante. Acest tip de coroană se pretează la livezile clasice și este recomandată mai ales la speciile pomicole de sâmburoase, cum este prunul, și mai rar la semințoase precum mărul sau părul altoite pe portaltoi viguroşi.

    Caracteristicile coroanei de tip piramidă întreruptă la pruni:

    Tăieri la pruni pentru formarea coroanei vas întârziat

    Tăieri la prun pentru formarea coroanei de tip vas întârziat

    Tăieri la pruni în Anul I

    În perioada de repaus vegetativ se taie varga prunilor la 90-100 cm.

    În perioada de vegetaţie se îndepărtează creşterile de pe trunchi şi se aleg 3 lăstari, unul la 60 cm de la sol, al doilea la 90 cm, pentru a forma primele două şarpante şi al treilea lăstar pentru prelungirea axului prunului.

    Tăieri la pruni în Anul II

    În perioada de repaus se scurtează axul prunului la 30-40 cm de la şarpanta 2, pentru proiecţia şarpantei 3 şi se scurtează primele două şarpante, dacă au depăşit 50-60 cm lungime, pentru a forma primele subşarpante.

    În perioada de vegetaţie se aleg lăstarii necesari formării şarpantei 3 şi pentru formarea primelor două subşarpante pe şarpantele 1 şi 2 şi lăstarii de prelungire a acestora. Este de dorit ca aceşti lăstari să aibă poziţie laterală exterioară în scopul deschiderii unghiului de ramificare şi temperării creşterii acestora.

    Tăieri la pruni în Anul III

    În perioada de repaus se scurtează şarpantele pentru formarea de noi subşarpante, precum şi subşarpantele deja formate pentru formarea ramificaţiile de ordinul trei. Pe ax se lasă o prelungire care se scurtează la cca. 20-30 cm pentru a permite consolidarea ultimei şarpante.

    În perioada de vegetație se aleg lăstarii necesari pentru formarea subşarpantelor şi ramurilor de ordinul 3, proiectate prin tăierile în uscat.

    Tăieri la pruni în Anul IV

    După consolidarea ultimei şarpante se elimină prelungirea axului.

    Se continuă în mod asemănător cu intervenţiile din anul anterior pentru formarea subşarpantelor şi a ramurilor de ordinul 3. Pentru a reduce distanţa între rânduri, fără a îngreuna circulaţia agregatelor mecanice se practică formarea unei coroane tip vas aplatizat cu 3-4 şarpante.

    Schemă de tăieri la pruni cu coroana tip vas ameliorat

    Coroana de tip vas ameliorat se pretează la pruni și la alte specii de sâmburoase – cais, piersic, dar și la combinaţiile soi – portaltoi de vigoare mijlocie, mijlocie – mare.

    Caracteristici ale coroanei de tip vas ameliorat la pruni:

    Modul de formare este asemănător cu cel al vasului întârziat, însă cu următoarele deosebiri

    Particularităţi privind tăierile de formare ale coroanei vas ameliorat la specia prun

    Îmbunătăţirea tehnologiei de formare a coroanei vas ameliorat, la specia prun se referă la două obiective:

    Tăieri la pruni în Anul I

    În perioada de repaus, la prunii de anul IV se fac următoarele tăieri în uscat:

    În perioada de vegetaţie, la prunii de anul I se fac următoarele tăieri în verde:

    Tăieri la pruni în Anul II

    Tăierile în uscat la prunii de anul II pentru coroana de tip vas ameliorat se execută când pomii sunt în repaus vegetativ, de regulă către primăvară, în luna martie.

    Tăierile în verde la prunii de anul II pentru coroana de tip vas ameliorat se execută în perioada de vegetație:

    Vas ameliorat – prun anul III (înainte – stânga şi după tăiere – dreapta)

    Tăieri la pruni în Anul III

    În anul III, tăierile în uscat la pruni (în perioada de repaus) pentru formarea coroanei de tip vas ameliorat constau în:

    La prunii în anul III, tăierile în verde (în perioada de vegetaţie) respectă următorii pași:

    Tăieri la pruni în Anul IV

    Tăierile de anul IV la pruni se fac în uscat, în perioada de repaus, astfel:

    În perioada de vegetaţie, la prunii de anul IV se fac următoarele tăieri în verde:

    Tăieri la pruni pentru normarea producției

    O altă categorie importantă de tăieri ale prunului sunt cele pentru normarea producției. Aceste tăieri se execută înainte de venirea primăverii, când se pot observa clar tipurile de muguri și de lăstari.

    Dacă vedeți că aveți puțini muguri floriferi (sub 12-15 muguri la un metru lungime de ramură) și creșteri mari în lungimea ramurilor, ca să ajutați producția trebuie să suprimați ramurie anuale viguroase cu poziție necorespunzătoare.

    Dacă aveți o încărcătură prea mare de muguri florali, iar ramurile anuale de prelungire au avut o creștere mică, sub 30 de centimetri, se taie toate ramurile de semischelet şi cele mixte supraîncărcate cu muguri de rod.

    Pentru normarea producției, se îndepărtează ramurile pe care s-au obţinut 2-3 recolte, se reînnoiesc ramurile arcuite sub greutatea rodului.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ionel Ciobanu, oier cu un efectiv de 700 de animale, desemnat Fermierul Anului 2024, la Botoșani A venit înghețul! Urmează zile cu ger de până la -9 grade Celsius