• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețuri stabile pe piața cerealelor. Cotațiile de la Marea Neagră trag în jos prețurile

    Violina Gorcinschi -

    Prețuri stabile pe piața internațională a cerealelor. Prețurile cerealelor vor rămâne stabile, inițial, la nivelul atins în cursul tranzacționării de ieri, luni – 8 aprilie, având în vedere că la începutul acestei săptămâni nu există stimuli concreți pentru prețuri. Un factor care ar putea influența cotațiile la cereale pe piața internațională ar putea fi noul raport USDA privind recoltele care urmează să fie publicat joi, pe 11 aprilie. Fermierii din Europa sunt în prezent preocupați de lucrările de sezon și de vreme.

    Prețurile cerealelor se mențin constante la începutul săptămânii. Mulți fermieri sunt de părere că previziunile de recoltă, care au fost revizuite semnificativ în scădere, nu sunt reflectă neapărat realitatea, din diverse motive, potrivit Agrarheute.

    Recoltele UE – pesimiste pentru grâu, optimiste pentru porumb și orz (foto:greenpeace.org)

    Prețuri stabile la cereale. Estimări privind recoltele

    Oamenii sunt, de asemenea, îngrijorați de previziunile de recoltă pentru grâu și rapiță, unele dintre ele fiind fost drastic în sensul scăderii. Tocmai aceste estimări ar fi menținut stabilă situația prețurilor la grâu. Cu toate acestea, prețurile actuale mai mici din porturile de la Marea Neagră nu permit o recuperare mai puternică a prețurilor – chiar dacă euro este slab și face, totodată, exporturile mai ieftine.

    Pentru porumbul și orzul de primăvară sunt așteptate, totuși, creșteri semnificative ale culturii și recolte mai mari decât anul trecut.

    Citește și: Prețul grâului și porumbului de pe stoc și din noua recoltă în portul Constanța

    Vremea de pe continentul european continuă să fie foarte schimbătoare și variază foarte mult de la o regiune la alta. În timp ce fermierii din nord-vest și nord suferă încă din cauza umidității ridicate și a ploilor repetate, solurile din unele regiuni sudice se usucă. Se pare că acest lucru se întâmplă din Spania până în sudul Rusiei.

    FranceAgriMer a făcut din nou estimări pesimiste despre starea grâului de toamnă din Franța din cauza ploilor persistente: 65% din stocurile de grâu au fost cotate „bun spre foarte bun” la 1 aprilie, față de 66% săptămâna precedentă și 93% anul trecut. De asemenea, orzul de iarnă a pierdut încă un punct procentual, până la 67% „bun spre foarte bun” pe parcursul săptămânii, comparativ cu 92% anul trecut.

    În SUA, vremea pare să favorizeze semănatul timpuriu de porumb în zona Corn Belt, ce pune presiune din ce în ce mai mare pe prețurile de la Bursa din Chicago.

    Prețurile cerealelor, ușoară creștere față de săptămâna trecută

    Pe piața europeană futures, grâul din prima parte a lunii mai este cotat la 203,25 euro pe tonă în tranzacționare în curs de desfășurare luni, cu 0,25 euro mai mult decât vineri, 5 aprilie. Noua recoltă de grâu din 2024 costă astăzi în jur de 216,25 euro pe tonă pe piața futures, cu 0,50 euro mai puțin decât vineri.

    Ieri, pe piața europeană, porumbul (iunie 2024) a fost cotat la 190,75 euro/tonă, cu 0,50 euro mai scump decât la finalul săptămânii trecute. Noua recoltă de porumb din 2024 este cotată în prezent pe piața futures, la 197,50 euro pe tonă, cu un plus de un euro.

    Prețurile rapiței, însă, scad din nou ușor după creșterea de vineri. În tranzacțiile în curs, cotațiile pentru data de început de mai au scăzut inițial cu 1,25 euro, la 444,25 euro pe tonă. Noua recoltă de rapiță (august) se tranzacționează la 453,75 euro pe tonă.

    De pe piețele europene de export, Comisia a raportat prețuri de export pentru grâu, Free on Board (FOB) Rouen, de 199 de euro pe tonă la sfârșitul săptămânii trecute. În același timp, grâul la punctele de încărcare din Ucraina costă echivalentul a doar 166 de euro pe tonă – cu aproape 35 de euro pe tonă mai puțin.

    Citește și: IGC: Recolta de cereale din anul comercial 2023-2024 va fi cea mai mare din istorie

    În Golful SUA, grâul este încărcat la aceeași dată pentru echivalentul a 210 euro pe tonă.

    Pentru orzul furajer, Comisia a raportat prețuri curente de export în Europa (FOB Rouen) de 188 de euro pe tonă și în Ucraina de 165 de euro pe tonă.

    Prețurile de export ucrainene (FOB) pentru porumb sunt date la echivalentul a 167 de euro pe tonă.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Ce putem planta lângă sau sub un nuc Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!