• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Au început plantările în Patria Cartofului! ”E un fel de pâine locală”

    Angelica Lefter -

    Au început plantările în Patria Cartofului. Aproximativ 6.000 de hectare de cartofi vor fi cultivate de fermierii harghiteni în acest an. Cultura cartofului este una de bază în județ, iar perioada este optimă pentru plantare, potrivit Agerpres.

    Producătorii de cartofi harghiteni au început plantarea cartofului, cultura de bază în judeţ, suprafaţa totală urmând să fie de aproximativ 6.000 de hectare. Potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt, plantarea a început în tot judeţul, iar până la 1 mai ar trebui ca această activitatea să se încheie.

    Citește și: Cultivarea cartofilor sub folie sau tunel. Recoltarea, cu 3 săptămâni mai devreme

    Peste 6.000 de ha de cartofi vor fi cultivate în județul Harghita (foto: farm-ro.desigusxpro.com)

    Suprafaţa cultivată economic, pe suprafeţe mai mari, este cuprinsă între 4.500 şi 5.000 de hectare, iar restul sunt suprafeţe mici, sub 30 ari, în gospodăriile populaţiei. Din cele 6.000 de hectare cu cartofi, pe aproximativ 1.000 se vor folosi soiuri timpurii, iar pe restul soiuri de toamnă, potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură Harghita.

    Acesta a declarat, pentru Agerpres, că în ultimii ani a scăzut suprafaţa cultivată, dar se prognozează că aceasta va creşte în anii următori, întrucât în judeţ s-au construit două fabrici de prelucrare a cartofilor şi există sisteme de valorificare, el fiind de părere şi că va exista cerere tot mai mare. În plus, Romfeld Zsolt a adăugat că producătorii din judeţ s-au dotat, prin programe guvernamentale sau europene, cu utilaje performante şi de mare capacitate şi trebuie ”să scoată cheltuielile”.

    ”Sunt producători care se specializează pe cultura cartofului, bineînţeles şi pe celelalte culturi, având în vedere că trebuie să respecte rotaţia, dar ca să fie economic susţinută toată treaba asta trebuie să crească suprafeţele”, a explicat şeful Direcţiei Agricole.

    El a mai precizat că în judeţ există peste 1.000 de producători de cartofi, la care se adaugă cei care produc pentru gospodăriile proprii, pe suprafeţe mici, sub 30 ari.

    Citește și: Cartofi timpurii și extratimpurii în solar sau câmp – cultivare. Soiuri, tehnologie, producție, profit

    Producători specializați pe cartofi pentru industrializare

    De asemenea, cei mai mari producători din judeţ cultivă cartofi pe suprafeţe cuprinse între 200 şi 250 de hectare, atât în zona Ciuc cât şi în zona Gheorgheni. Romfel Zsolt a explicat că aproximativ o jumătate dintre producătorii din judeţ îşi vând producţia fabricilor de prelucrare, la preţ stabilit şi, de obicei, mai mic, iar restul, care au capacitate de depozitare, aşteaptă momentul prielnic pentru valorificare.

    ”Sunt producători care s-au specializat pentru cartofi pentru industrializare, deci suprafeţele acestea şi cantităţile prognozate se contractează înainte de plantat, de obicei la începutul anului şi se livrează către fabricile de prelucrare, fabrici de chips, cartofi pai şi alte destinaţii. Ei merg pe o piaţă mult mai sigură, dar cu preţ stabilit, şi de obicei mai mic decât piaţa liberă. Ceilalţi care produc au capacitate de depozitare şi aşteaptă momentul optim de valorificare, din punct de vedere al preţului, ei sunt producători mai mici, de obicei până la 50 de hectare, specializaţi puternic pe cultura cartofului, deci cu tehnologia respectată şi ei tatonează piaţa, vând când e cererea mare, dacă ei au capacitate de depozitare. Sunt producători mici, de obicei gospodării, ferme individuale sau familiale”, a menţionat Romfeld Zsolt.

    Potrivit acestuia, cartoful rămâne cultura de bază în judeţ, ţinând cont de condiţiile de mediu de aici, fiind un fel de ”pâine locală”.

    ”E un fel de pâine locală şi în orice condiţii, chiar şi în timp de război sau în timp de secetă, a salvat din punct de vedere alimentar populaţia din zonă. Şi e o cultură care se poate produce în zonă. Noi am produce şi roşiile, dar nu se poate, numai în spaţii protejate sau limitat”, a mai spus Romfeld Zsolt.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului