• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultivarea cartofilor sub folie sau tunel. Recoltarea, cu 3 săptămâni mai devreme

    Violina Gorcinschi -

    Cultivarea cartofilor sub folie – plantarea cartofilor în folie de mulcire sau folie agrotextilă. Aflați din acest articol cât de avantajoasă este această metodă de a obține recolte timpurii de cartofi, cum se cultivă cartofii sub folie, dar și cum se îngrijesc cartofii plantați în acest fel.

    Există diferite metode de a obține recolte timpurii de cartofi. Una dintre acestea, printre cele mai simple și populare, este cultivarea cartofilor sub folie protectoare. Este o opțiune ieftină, dar eficientă, apreciată în special de cei care cresc cartofi în zone mai reci. Pentru a avea succes, cultivarea cartofilor în acest fel se face numai cu soiuri timpurii.

    Cartofi cultivați și folie agrotextilă

    Cultivarea cartofilor sub folie. Avantaje, dezavantaje

    Ca orice metodă de cultivare a cartofilor, opțiunea de a cultiva cartofii sub folie agrotextilă sau de mulcire are avantajele și dezavantajele sale.

    Avantajele plantării cartofilor cu folie:

    Dezavantajele cultivării cartofilor cu folie:

    Citește și: Cultivarea cartofilor în paie – metoda pas cu pas

    Plantarea cartofilor pentru recoltare timpurie (foto: jacksonville.com)

    Pregătiri înainte de plantarea cartofilor sub folie

    Pentru a cultiva cartofi timpurii, există o anumită tehnologie agricolă. Pentru început, se selectează soiurile potrivite pentru cultivare, iar tuberculii se pregătesc pentru creșterea accelerată. Având în vedere că nu este nevoie de o cantitate mare de material săditor, se pot folosi tuberculii mari pentru plantare. Aceștia vor tolera mai ușor condițiile nefavorabile.

    Cartofii masivi cresc mai repede, formând tufe înalte și puternice, cu un număr mare de tulpini și tuberculi. Totuși, mai întâi trebuie să fie pregătiți astfel încât perioada dintre plantare și răsărire să fie redusă la minimum. Cartofii de sămânță germinează la lumină timp de 30-45 de zile la o temperatură de 12-15°C. Tuberculii sunt așezați în cutii, în 1-2 straturi, cu vârfurile spre exterior.

    Citește și: Când se recoltează cartofii în funcție de soi

    Pentru a preveni ofilirea tuberculilor, cultura se udă la fiecare 5-7 zile.

    Tuberculii vernalizați sunt cultivați cu 7-10 zile înainte de plantare, într-un mediu umed și hrănitor. Pentru a face acest lucru, lăzile se umplu (două treimi) cu turbă. Cartofii se îngroapă în interior, iar lăzile se plasează într-o cameră întunecată și ventilată, cu temperaturi de 13-15°C și o umiditate relativă de 65-70%. Cartofii încolțiți dezvoltă muguri de 2-3 cm lungime și rădăcini.

    Acum se alege o parcelă din grădină pentru plantarea de cartofi timpurii. Aceasta ar trebui să fie într-o zonă cu orientare spre sud, care se zvântează mai devreme și care să fie protejată de curenți.

    Pentru cartofii timpurii, solul ideal este unul drenat sau ușor argilos. Solul se pregătește înainte de plantare. De exemplu, se fertilizează cu o soluție de 10 litri de apă, 30 g de clorură de potasiu, 1 g de sulfat de cupru și 60 g de superfosfat.

    Cartofi la tunel

    Plantarea cartofilor sub folie de mulcire

    După efectuarea lucrărilor pregătitoare necesare, se poate trece direct la plantarea cartofilor sub folie de mulcire sau sub folie agrotexilă. Amplasarea tuberculilor și modelul de plantare sunt alese în funcție de dimensiunea foliei de mulcire. Lățimea standard a foliei este de 120-180 cm, așa că sub aceasta încap 2-3 rânduri de cartofi. Schema de plantare pentru cartofi timpurii este următorul: 60 × 25-30 cm sau 70 × 20-25 cm (primul număr indică distanța dintre rânduri, iar al doilea – între tuberculii din rânduri). Adâncimea de plantare este mică, de 8-10 cm.

    Există două moduri de a acoperi cartofii timpurii: cu tunel sau fără tunel. Prin metoda cultivării cartofilor la tunel, se instalează arcuri de 60-80 cm înălțime din orice material flexibil (metal, plastic etc.). Peste cadru, se întinde o folie de mulcire, care este fixată la margini cu pământ sau pietre. Metoda fără cadru presupune pur și simplu întinderea foliei peste parcela. În același timp, nu trebuie apăsat prea tare pe părțile laterale și pe margini, pentru a nu deteriora lăstarii în creștere.

    Caracteristici în cultivarea cartofilor sub folie de mulcire

    Nu este necesară ventilația până la încolțirea cartofilor. Când apar mugurii, iar temperatura de afară în timpul zilei este de aproximativ 20°C, folia este întoarsă la margini, dar se închide din nou noaptea pentru a proteja lăstarii de îngheț. Dacă vremea este constant caldă și plantele au atins o înălțime de 20-25 cm, în folie se pot face mai multe găuri cu diametrul de 10 mm la fiecare 10-15 cm într-un model de șah. La aproximativ 2-3 săptămâni după plantare, cartofii se udă, adăugând, simultan, îngrășământ – 25 g sulfat de amoniu sau 12 g uree la 1 mp.

    Cartofii sunt fertilizați pentru a doua oară la începutul înmuguririi. În acest moment, se aplică azotat de potasiu, sulfat de potasiu (30 g) sau magneziu de potasiu (50 g). Această cantitate de îngrășământ se dizolvă în 10 litri de apă. Se consumă 1 litru de soluție per plantă. Dacă vremea este ploioasă, fertilizarea se aplică sub formă uscată, presărând îngrășământ de-a lungul rândurilor, la o distanță de 5-7 cm de plante. O linguriță de îngrășământ va fi suficientă pentru fiecare tufiș.

    Irigarea se face la nevoie. Dacă plouă mult în acest moment și trece suficientă umiditate prin găuri, cartofii nu au nevoie de udări suplimentare. Pe vreme uscată și caldă, se recomandă udarea la fiecare 7 zile. Rata de udare este de 50-60 litri de apă la 1 mp.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată

    Ultimele știri

    Ajutoarele de minimis pentru fermieri – majorare la 50.000 de euro pe fermă Automatele – cea mai simplă soluție de vânzare pentru fermieri. Investiția se recuperează în 6 luni Oul de struț – la mare căutare de Paști. O fermă din Argeș vinde aceste ouă cu 100 de lei bucata