• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • UE, nou acord provizoriu privind extinderea comerțului liber cu Ucraina. Protecție pentru fermieri

    Violina Gorcinschi -

    Instituțiile UE au ajuns la un nou acord provizoriu privind extinderea comerțului liber cu Ucraina pentru încă un an. După mai multe piedici, Parlamentul și Consiliul UE au ajuns ieri, luni – 8 aprilie, la o nouă versiune a acordului pentru extinderea măsurilor comerciale temporare pentru Ucraina. S-au avut în vedere mai multe măsuri de protecție pentru piața internă UE, în special pentru fermierii europeni, afectați de concurența produselor agricole ucrainene. Urmează ca eurodeputații să voteze actul în această lună.

    Deputații europeni și președinția Consiliului au convenit să suspende taxele de import și cotele la exporturile agricole ucrainene către UE pentru încă un an, până la 5 iunie 2025, pentru a sprijini Ucraina în contextul războiului inițiat de Rusia. Aceste măsuri unilaterale de liberalizare a comerțului vor contribui la stabilizarea economiei ucrainene și vor facilita integrarea treptată a țării în piața internă a UE, a transmis, printr-un comunicat, instituția Parlamentului European pe site-ul oficial.

    Un nou acord provizoriu privind extinderea comerțului liber cu Ucraina. Măsuri de protecție pentru fermieri

    În cazul în care există perturbări semnificative pe piața UE sau pe piețele uneia sau mai multor țări UE din cauza importurilor ucrainene, de exemplu grâu, regulamentul prevede că se pot lua măsuri rapide și se pot impune restricțiile necesare.

    Ca parte a măsurilor de salvgardare consolidate pentru protejarea fermierilor din UE, poate fi declanșată o frână de urgență pentru produsele agricole cu o situație deosebit de delicată pe piață, și anume carnea de pasăre, ouă, zahăr, ovăz, crupe, porumb și miere. Negociatorii au convenit să prelungească perioada de referință folosită ca bază pentru declanșarea acestei garanții automate, ceea ce înseamnă că, dacă importurile acestor produse depășesc media volumelor de import înregistrate în a doua jumătate a anului 2021, și în tot 2022 și 2023, tarifele ar fi reintroduse. În plus, Comisia și-a asumat că va depune eforturi pentru a îmbunătăți monitorizarea importurilor de cereale, în special de grâu.

    Citește și: UE a ajuns la un acord provizoriu privind importul de cereale ucrainene

    Colegislatorii au susținut, de asemenea, angajamentul Comisiei de a discuta despre liberalizarea permanentă a tarifelor cu Ucraina în cadrul procesului de revizuire a Acordului de asociere, de îndată ce procedura legislativă privind liberalizarea temporară este finalizată, și de a menține Parlamentul strâns implicat în proces.

    „Unda de șoc a agresiunii Rusiei față de Ucraina și față de economia acesteia este resimțită de fermierii din UE. În cadrul acestui nou acord cu Consiliul, am întărit garanții pentru a proteja fermierii din UE în cazul turbulențe declanșatele de importurile ucrainene pe piața internă. Prin prelungirea cu încă un an a măsurilor de sprijin comercial, acest acord este, de asemenea, o dovadă a solidarității continue și a sprijinului neclintit al UE pentru Ucraina în fața războiului brutal de agresiune al Rusiei până la victoria Ucrainei”, a declarat raportorul Sandra Kalniete, membră a Parlamentului European din partea Letoniei.

    Noul acord prevede măsuri de protecție pentru fermierii europeni (foto: closetheskyoverukraine.com)

    Acordul de comerț cu Ucraina, valabil până pe 5 iunie 2025

    Parlamentul și Consiliul vor trebui acum să dea o undă verde finală pentru acordul provizoriu. Plenul Parlamentului va vota, probabil, regulamentul, în timpul celei de-a doua perioade de sesiune din aprilie. Măsurile comerciale actuale expiră la 5 iunie 2024, iar noi reglementări ar trebui să intre în vigoare imediat după această dată.

    Citește și: Eurodeputații au decis: Exporturile de cereale din Ucraina, scutite de taxe, vor fi plafonate

    Acordul de Asociere UE-Ucraina, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare, a stabilit că firmele ucrainene au acces preferențial la piața UE din 2016. După ce Rusia și-a lansat războiul de agresiune, UE a pus în aplicare măsuri comerciale autonome (ATM-uri) în iunie 2022, care permit accesul fără taxe vamale pentru toate produsele ucrainene în UE. Aceste măsuri au fost prelungite cu un an în 2023, iar în ianuarie, Comisia UE a propus reînnoirea suspendării pentru încă un an, cu garanții suplimentare pentru a proteja piața UE. Luna trecută,

    Consiliul și Parlamentul au ajuns la un acord asupra regulamentului, dar ulterior statele membre au decis să modifice textul, creând necesitatea unor noi negocieri, care s-au încheiat cu noul acord provizoriu. Pentru Republica Moldova, Parlamentul a decis recent să prelungească măsuri similare cu încă un an.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare