• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 6 secrete pentru a obține cea mai bună cultură de morcovi: Totul pornește de la pregătirea terenului!

    Gabriela Gimbășanu -

    Cultivarea morcovului poate asigura recolte bogate dacă terenul este atent pregătit pentru această cultură agricolă.

    Să obții o cultură de morcovi perfecți, cu rădăcini crescute sănătos, fără prezența dăunătorilor specifici, nu este atât de dificil pe cât credeți. Mai jos aveți prezentate 6 modalități de pegătire a solului pentru a vă asigura că veți avea cea mai bună cultură de morcovi de până acum.

    1. Se pregătește un substrat din pământ bogat
    În funcție de soi, morcovii pot ajunge, în sol, între 17 și 20 cm. Acest lucru înseamnă că, pentru rădăcini drepte, uniforme, un substrat afânat și pregătit adecvat este o necesitate absolută. Morcovii cresc cel mai bine în pământ profund, bogat în humus, sol care se lucrează la o adâncime de 10-12 cm, de asemenea, trebuie eliminate pietrele și resturile din sol.

    2. Fertilizarea cu fosfor
    La fel ca majoritatea culturilor rădăcinoase, cultura de morcov necesită aplicarea de fosfor. Dat fiind faptul că morcovii au o singură rădăcină, groasă, mai degrabă decât mai multe rădăcini fibroase mici, zona din care pot absorbi fosfor este relativ mică. (Credeți sau nu, zona rădăcinoasă de suprafață a unui morcov mare nu este nici pe departe la fel de mare ca zona rădăcinoasă de suprafață a unei plante cu mai multe rădăcini fibroase, cum ar fi o roșie sau ardei).

    Spre deosebire de alte elemente nutritive, fosforul nu este absorbit în aceași modalitate în care se reține apa în plantă. În schimb, este absorbit prin difuzie, se deplasează în mod natural dintr-o zonă de concentrație mai mare (sol) la una de concentrație mai mică (în interiorul rădăcinii). Zona de sol din care fosforul poate fi absorbită este limitată la un spațiu foarte mic, în jurul rădăcinii. În cazul în care un test de sol indică o nevoie de acest nutrient esențial, adăugând un îngrășământ organic cu fosfor, cum ar fi pudra de oase sau roca fosfatică, în zona de plantare cu câteva săptămâni înainte de semănat sunteți siguri că rădăcinile în creștere au acces la acest nutrient exact atunci când au nevoie de el.

    3. Echilibrați pH-ul solului
    La fel ca majoritatea culturilor de legume, morcovii cresc cel mai bine atunci când pH-ul solului este între 6,2 și 6,8. Folosește un test de sol pentru a determina pH-ul solului din gradina ta, iar apoi adaugă cantitatea recomandată de var sau zeolit pentru a ridica pH-ul în cazul în care rezultatele arată un pH prea mic (acid) pentru creșterea optimă a morcovului. Dacă solul este alcalin se administrează sulf elementar. Păstrați în minte, totuși, că un test de pH-ul trebuie efectuat la fiecare doi sau trei ani.

    4. Oferiți culturii suficientă apă
    Păstrați solul bine umezit, dar nu exagerați. Odată ce morcovii sunt în perioada de creștere vor avea nevoie de o cantitate suficientă de apă pentru a ajunge la potențialul maxim. Morcovii nu sunt rezistenți la secetă și se rup, formează noduri sau rămân mici în cazul în care pământul este prea uscat. Pe de altă parte, în cazul în care solul este prea umed în etapele ulterioare de dezvoltare a rădăcinii, morcovii vor manifesta semne de putrezire. Irigați la nivelul solului, dacă este posibil, pentru că frunzișul umed favorizează apariția bolilor fungice, cum ar fi putregaiul coroanei, făinarea și rugina morcovului.
    Udați cultura numai dimineața, pentru a permite frunzelor să aibă suficient timp să se usuce înainte de căderea nopții.

    5. Protejați morcovul de razele soarelui
    Pe măsură ce morcovi cresc, o parte din morcov poate ieși la suprafața terenului. Dacă acest lucru se întâmplă, puneți pământ peste zona expusă sau acoperiți-o cu coroana proprie. Expunerea directă la soare contribuie la schimbarea culorii, din portocaliu în verde și la amăreală.

    6. Controlul dăunătorilor din sol
    Larvele de rădăcină ale morcovului și viermele sârmă pot compromite cultura, provocând tuneluri și șanțuri de-a lungul rădăcinilor. Din fericire, ele pot fi prevenite cu soluții organice prin aplicarea unor nematode benefice în jurul culturii de morcov. Nematodele benefice sunt organisme microscopice care caută și atacă dăunători care trăiesc în sol. Acestea pot fi aplicate pe suprafața terenului la începutul sezonului de grădinărit, înainte de semănare sau când morcovul este deja plantat (atâta timp cât temperatura solului are un minim de 5ºC) sau în orice alt moment, pe parcursul perioadei de vegetație.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații