• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Oana Timar -

    Andrei și Oana Andreea Nicola au renunțat la viața din Londra pentru a crește vaci Angus lângă Sibiu, în localitatea Porumbacu de Jos. Cei doi soți au revenit în România anul trecut, iar de atunci se dedică exclusiv dezvoltării unui lanț integrat pentru exploatația lor.

    In urmă cu 12 luni, Andrei și Oana se aflau împreună cu cei doi copii ai lor, Noah-Gabriel și Lucas, în Marea Britanie, la Londra. Astăzi sunt în propria fermă de vaci de carne în care au investit

    ”Suntem din Borșa, Maramureș și ne-am mutat la Sibiu, Porumbacu de Jos, pe marginea Oltului. Avem o fermă de creștere bovine rasa Angus; ferma am început să o populăm anul trecut, are o capacitate de 400 de capete, dar deocamdată avem 130 de animale. În 2019 am accesat fonduri europene și în 2022 am finalizat-o. Atunci am început să o populăm, la sfârșitul anului, iar noi practic am revenit cu totul în țară anul trecut, deci este un New Journey cum zic englezii și învățăm în fiecare zi”, vorbește Andrei Nicola despre începuturile fermei Tower Farm Transylvania.

    Familia Nicola

    Au vândut două case la Londra pentru a investi la Porumbacu de Jos

    Inainte de ferma de taurine, niciunul dintre cei doi soți nu a activat în agricultură. Andrei Nicola a lucrat în construcții, iar Oana a fost hairstilist. In Marea Britanie, ambii au cunoscut succesul și au reușit să își facă o carieră care i-a ajutat să pună bani deoparte pentru întoarcerea în România.

    ”Am avut două case la Londra, le-am vândut ca să cumpărăm văcuțele. Astea sunt casele noastre, văcuțele. Afacerile mergeau foarte bine în Anglia – încă mai am clienți care mă sună că mai am număr Anglia – mai am clienți care mă sună să le fac proiecte, dar noi am renunțat la viața de Anglia pentru familie. Am ales familia, am cântărit lucrurile: ce-i mai important – banii sau familia? Și am ales familia, iar familia noastră e aici, în România. Noi trebuia tot timpul să călătorim – de Paște, de Crăciun numai să vii să stai cu familia la masă. Dar de ce să nu fim aici lângă familie? Că banii oricâți faci, niciodată nu-ți ajung. Îți cumperi avion, vrei avion mai mare, îți cumperi barcă, vrei barcă mai mare și tot așa”, explică Andrei Nicola decizia de a reveni acasă.

    Taurine Angus la ferma din Porumbacu de Jos

    Au ales să crească taurine din rasa Angus pentru că Andrei Nicola este pasionat de gătit. A participat chiar și la emisiunea ”Chefi la cuțite”, unde a impresionat jurații și a primit trei cuțite.

    ”Am ales Angus din două motive. Primul: hobby-ul meu este gătitul – chiar am fost și la emisiune la Chefi la cuțite – am fost concurent și am gătit acolo. Mie îmi place foarte mult să gătesc. Ăsta e hobby-ul meu și îmi place carnea de vită și aș face un steak house – asta aș vrea să fac eu – cu burgeri, cu cărniță. Aș face un steak house pe stil american. Nu prea sunt în România. Al doilea motiv: m-am uitat să văd ce rasă de bovine este mai rezistentă, să nu fie așa de pretențioasă. Cele de lapte sunt mai sensibile, așa că am ales o vacă destul de puternică genetic, naște singură, rezistă la -25° C, rezistă și la plus 40° C în câmp. Mai mult, nu avem de muls pentru că laptele îl sug vițeii și este în top 10 cărnuri de vită”, explică Andrei Nicola de ce a ales să crească Aberdeen Angus.

    Ferma de Angus de la Porumbacu de Jos are propriul abator, iar îngrijirea animalelor respectă reguli stricte, dar are și niște secrete pe care tinerii le-au implementat după ce le-au văzut in exploatații mai mari.

    ”Le punem muzică clasică. Am copiat un model asiatic – japonez, de creștere a vacilor Kobe. Văcuțele sunt masate și muzica merge 24 din 7 – este muzică clasică să le relaxeze. Asta e la vaca Kobe – acum sper să meargă și la Angus – nu cred că le încurcă”, spune fermierul.

    Planurile pentru ferma din județul Sibiu includ creșterea efectivului de animale și inaugurarea unui restaurant care să fie deschis patru zile pe săptămână și care să ajute la valorificarea cărnii. Mai mult, tinerii soți vor să deschidă ferma pentru vizitare, adică familiile să poată veni cu copiii și să se bucure atât de prezența animalelor, cât și de o carne de calitate pe care să o poată cumpăra din magazinul exploatației.

    Andrei și Oana Nicola au lăsat în urmă Londra pentru ferma de Angus din Porumbacu de Jos


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Drona agricolă DJI Agras T50 este acum în portofoliul Agricover Technology Fermierii polonezi au deblocat toate punctele de control de la granița cu Ucraina Director ANIF, trimis în judecată. Este acuzat că a luat mită pentru o licitație trucată