APIA a început plata ajutorului de 100 de euro pe cap de vacă
Roxana Dobre -APIA a început plata ajutorului de 100 de euro pe cap de vacă de carne. Crescătorii de bovine primesc prin Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) un sprijin financiar în valoare de peste 51 milioane lei, bani care vor ajunge în conturi în perioada următoare.
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat astăzi, joi – 11 aprilie printr-un comunicat remis către Agrointeligența-AGROINTEL.RO, că prin Centrele Județene, efectuează plata aferentă ajutorului de stat în sectorul bovinelor de carne și al bubalinelor, aprobat de Guvernul României sub formă de grant în valoare de 100 euro/cap de animal.
Citiți și: Subvenția de 100 euro la vaca de carne și bivolițe a fost adoptată de Guvern
Potrivit APIA suma plătită este în valoare de 51.027.656 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru un număr de 3.945 beneficiari care au accesat această formă de ajutor de stat și un efectiv de 103.433 capete bovine de carne și bubaline. Cuantumul pentru ajutorului de stat este de 100 euro/cap pentru vacile din rase de carne și 100 euro/cap pentru bubaline.
Cursul de schimb valutar euro/lei pentru calcularea valorii totale maxime / cuantumului este cel comunicat de Banca Națională a României la data de 1 august 2023, respectiv de 4,9334 lei/euro.
Grantul se acordă beneficiarilor cererilor de plată depuse și aprobate în baza Ordonanței Guvernului nr.13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovinelor de carne şi al bubalinelor, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Citiți și: Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier
Ce condiții au avut de respectat crescătorii de vaci
Pentru a încasa banii de la APIA crescătorii de vaci de carne au trebuit să fi deținut la data de 31 martie 2023 un efectiv de bovine de carne sau bubaline, în exploatație cu cod ANSVSA înscrisă în BND (Baza Națională de Date). Bovinele de carne și bubalinele pentru care s-a solicitat ajutor de stat trebuiau să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară.
De asemenea, deținerea în ziua anterioară datei de începere a perioadei de depunere a cererii a cel puţin 50% din efectivul de bovine și/sau bubaline deținut la 31 martie 2023 a fost un criteriu de eligibilitate.