• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețuri grâu DAP Constanța: Recolta 2023 vs. recolta 2024 – situația la zi

    Oana Timar -

    Prețuri DAP Constanța. Fermierii care valorifică în prezent producția de anul trecut sau negociază vânzarea recoltei de peste câteva luni vor avea surpriza să primească aproape același preț pentru cantitatea contractată și livrată (DAP) în portul Constanța.

    Prețul grâului în portul Constanța este în creștere, pe fondul blocajelor de la granița cu Ucraina, dar și a veștilor ce vin din plan regional unde un nou acord pentru un coridor al cerealelor ar fi picat după retragerea Ucrainei de la negocieri. Astfel, încet, dar sigur, prețurile au început să urce și specialiștii estimează că dacă tendința se păstrează, tona de grâu să ajungă până la finalul lunii la peste 1.000 de lei.

    La acest moment, conform informațiilor Agrointeligența – AGROINTEL.RO, achiziția de grâu DAP Constanța se face la un preț de 935 de lei pe tonă pentru cantitățile de cereale recoltate anul trecut. Un preț apropiat, de 955 de lei pe tonă, este și în negocierile pentru cantităţile din recolta viitoare ce urmează să ajungă în depozite peste câteva luni.

    Prețurile pe care fermierii le primesc în țară sunt mai mici, conform Bursei Române de Mărfuri care pleasează contractele încheiate până săptămâna trecută la circa 800 de lei în cele mai multe regiuni, cu mențiunea că este vorba despre achiziții de grâu din stoc și nu de contracte futures.

    Prețul grâului românesc este acum apropiat de cel pentru grâul MATIF, tranzacționat pe Bursa Euronext de la Paris. Pentru contractele cu livrare în luna mai, cotația grâului MATIF a fost ieri, marți – 16 aprilie, de 203,75 de euro pe tonă, echivalentul a 1.013 lei pe tonă.

    Iurie Rija – Agrocereale

    Iurie Rija, Agrocereale: ”Factorii meteorologici vor juca un rol important”

    Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere Agrocereale din Republica Moldova, apreciază că, la acest moment, ”comerțul cu cereale continuă să fie extrem de fluctuant și imprevizibil”, un aspect important fiind legat de ”apropierea expirării contractelor de referință din luna mai la sfârșitul lunii”. ”Aceasta poate determina fermierii să vândă mai mult și să pună presiune asupra prețurilor, la fel cum s-a întâmplat în februarie, când am atins noi minime”, explică specialistul.

    ”Chiar dacă nu este probabil să vedem o scădere la fel de bruscă ca în februarie, acest lucru ar putea încetini sau opri creșterea prețurilor. După soluționarea acestei situații, s-ar putea să observăm o nouă tendință de scădere pe piață. Fondurile de investiții sunt încă într-o poziție foarte scurtă. Acestea dețin poziții apropiate de nivelurile record și sunt mult mai scurte decât în mod obișnuit pentru această perioadă a anului. Dacă apare ceva care să îi sperie, există riscul ca aceste fonduri să fie prinse nepregătite. În fiecare an, evenimentele legate de vreme pot influența semnificativ piața. În curând, vom intra în perioada în care factorii meteorologici vor juca un rol important. Acești investitori vor căuta un catalizator, dar vor fi precauți în expunerea lor la incertitudinea pe care o poate aduce vremea. Este important să gestionăm riscul în aceste momente tulburi și să ne poziționăm cât mai bine posibil pentru a face față schimbărilor pe piață”, a punctat Iurie Rija.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare