Culturi profitabileINTERESANT

Adevărul despre afacerea cu Paulownia în România: De la costurile de înființare a plantației până la profitul de 30.000 euro/ha din vânzarea lemnului

Venitul de 30.000 de euro la hectar pe care îl promite cultura de Paulownia a făcut ca acest copac să devină o adevărată vedetă când vine vorba despre înființarea unei noi afaceri în agricultură.

Agrointeligența și-a propus să afle cum se poate obține acest câștig frumos cultivând Paulownia în România așa că a stat de vorbă cu românul care a înființat prima plantație la noi în țară și care anul acesta va face prima recoltă de lemn de la această cultură.

Citiți și:

UN PRIMAR desființează AFACEREA CU PAULOWNIA: ”ESTE O MARE ȚEAPĂ. Am plantat OPT HECTARE și am început DEFRIȘAREA!”

În 2011, Paul Basoc a înființat la Bistrița prima afacere cu Paulownia din România. ”Pot să spun că am adus Paulownia la noi în țară ca și cultură agricolă, ca și plantă energetică. Această specie exista la noi încă din 1973, însă doar cu întrebuințări ornamentale, nicidecum pentru producția de biomasă sau cherestea”, explică proprietarul afacerii Paulownia Online.

El recunoaște că notorietatea plantei a fost cel mai mare dușman al plantațiilor de Paulownia în România. ”Eu văzusem deja exploatații mari în Germania, Ungaria sau în Spania – țara cu cele mai mari suprafațe din UE. La noi lumea a fost mai reticentă la început. E de înțeles: există 28 de soiuri de Paulownia, iar cele care existau la noi nu se pretau la exploatații agricole pe suprafețe extinse”, explică Basoc. De altfel, bistrițeanul și-a înființat propria pepinieră cu laborator și, în funcție de zona în care se înființează plantația, comercializează soiul care se pretează la condițiile de acolo. ”Aceasta este cea mai mare greșeală pe care mulți au făcut-o. Au cumpărat material săditor la întâmplare, fără a lua în calcul specificitatea poziționării suprafeței pe care se face plantarea”, explică antreprenorul care a înființat deja peste 800 de hectare de Paulownia în toată România. Cea mai mare suprafață – 50 de hectare este acum în lucru, secondată de investiția făcută la o fermă arădeană unde a executat plantarea pe 22 de hectare.

Ce soiuri ”merg” în România

”În țara noastră se adaptează cel mai bine din punct de vedere climatic și al solului urmatoarele specii: Paulownia tomentosa, Paulownia Shang tong și Paulownia elongata, Paulownia arctic, Paulownia fortunei”, este recomandarea specialistului. O altă recomandare este legată de pH-ul solului unde se face plantarea și care trebuie să fie între 4,5 și 7.

Materialul săditor –  mai ieftin pentru plantarea de primăvară

Înființarea unui hectar de plantație de Paulownia reprezintă o investiție în sine, iar secretul pentru a avea cheltuieli minime este de a opta pentru plantarea de primăvară – în lunile aprilie, mai, iunie, cel tâziu începutul lui iulie. ”Plantația poate fi înființată primăvara sau toamna, fără diferențe pentru viabilitatea culturii, însă cu o diferență în însă costul materialului săditor – mai ieftin la început de an, când se pot pune plăntuțe de 20 de centimetri, în timp ce toamna plantăm material deja lemnificat – ca niște butași. Din acest motiv, costul nostru de a produce materialul pentru primăvară este mai mic, iar prețul pentru înființarea unui hectar de Paulownia este de 1.500 de euro. Toamna, prețul pentru aceeași lucrare este de 2.900 de euro”, explică Paul Basoc diferența de preț în funcție de sezonul de plantare.

600 de puieți pe un hectar

Pe un hectar de teren agricol se plantează 600 de bucăți de răsad pentru arborii cultivați pentru cherestea, iar manopera de plantare este gratuită. ”Preferăm să asigurăm noi plantarea pentru că oferim și asigurare pentru primul an. Fiecare răsad care nu prinde este înlocuit pe cheltuiala noastră, așa că este și interesul firmei să meargă totul bine”, explică Basoc care menționează că suprafața minimă pe care firma sa execută plantări este de jumătate de hectar.

plantatie de arbori Paulownia in Romania

Irigarea plantației este esențială

Odată plantat, arborele Paulownia crește văzând cu ochii. Aproape la propriu. Încă din primul an, plăntuța de 20-30 de centimentri atinge înălțimea medie de 3 metri. În cazuri fericite, precum cel al unui fermier din Dolj, planta a atins 3,8 metri în doar 6 luni. ”Întreținerea plantației este esențială. Prin intermediul pozelor trimise de clienți, noi monitorizăm lunar cultura. Se fac și lucrări de întreținere, cu costul rezonabile. Astfel, Paulownia are nevoie de fertilizare – costă 200-300 de lei/an, de două prășiri pe an și de toaletare aproape lunară a arborilor. Totodată, irigarea este esențială, iar noi punem la dispoziția clienților un sistem inovator al cărui cost se ridică la 600 de euro/ha și pe care îl montăm gratuit când înființăm cultura”, explică Paul Basoc care sunt lucrările agricole ce trebuie făcute pe o exploatație de arbori Paulownia.

10806256_629799657129677_432646656724916931_nRecoltare după anul 4 de la înființarea exploatației

Vorbind de valorificarea culturii de Paulownia, Paul Basoc spune că totul depinde de tipul de exploatație pentru care s-a optat. Astfel, arborele poate fi cultivat în scop ornamental, pentru apicultură, pentru biomasă sau pentru cherestea. Recunoaște că la noi în țară, majoritatea clienților săi au optat pentru ultima variantă, cea care le asigură și cel mai mare profit. ”Recoltarea lemnului se face, în medie, în anul 4 sau 5 de la înființarea exploatației, când diametrul arborelui atinge 18 centimentri. În cele mai nefericite cazuri, recoltarea se face cel târziu în al 9-lea an”, explică antreprenorul care încheie contracte de preluare a lemnului de la cultivatori. Se obține o medie de 0,5 metri cubi de la un arbore, iar prețul oferit este de 100 de euro/metru cub de lemn. ”La un calcul simplu, din 600 de arbori, se recoltează 300 de metri cubi, adică cei 30.000 de euro venitul de care vorbește toată lumea”, garantează bistrițeanul. El spune că anul acesta va aduce o premieră importantă pe piața lemnului din România: prima cultură înființată de el va fi recoltată în zona Aradului, lucrare ce se efectua în toamnă și care, spune el, va fi momentul de turnură pentru cultura de Paulownia în România. ”Lumea va vedea că recolta e reală, câștigul la fel. Până acum nu aveam cum să avem exploatații recoltate dacă noi am adus varietățile de Paulownia pentru producția de cherestea abia în 2011”, subliniază Paul Basoc.

plantatie de arbori Paulownia in Romania PaulowniaAntreprenorul spune că fermierii sunt interesați să investească în Paulownia nu doar pentru cherestea, dar și pentru că arborele poate constitui o perdea forestieră ale cărei cheltuieli de înființare se acoperă din fonduri europene.

În afară de agricultori, și instituțiile, mai ales primăriile, au apelat la serviciile sale, fiind vorba de clienți din toată România și, mai nou, și din Republica Moldova.

Plantatie Paulownia in Buftea

Plantație de Paulownia în Buftea


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


124 comentarii

 1. Omul acesta a avut o idee buna.E prea multa poluare din cauza ca folosim doar
  ‘copacii care cresc mai greu’pt ca celelalte specii de arbori se dezvolta prea incet. Eu sunt de parere ca ar trebuii sa exploatam la maxim doar acest arbore, in acest fel am reusii sa reglam cat de cat clima pe planeta.

 2. Cea mai mare teapa dupa afacerile cu melci, nu va bagati banii ca-I pierdeti, climatul de unde este originala planta asta este foarte diferit de climatul din Romania si niciodata nu o sa aiba cresterile care le are in arealul ei. Dincolo de toate baasmele aastea in Romania exista ICAS Institutul De Cercetari Silvice care a studiat toate plantele lemnoase care se preteaza a fi introduce in cultura in Romania. Bani fac doar cei care vand materialul de plantat si infinteaza plantatii. Exista in jud Cluj o plantatie care o tot vad din masina de vre-o 5 ani si cresterile sunt foarte timide, multe specii autohtone ar fi avut o crestere la rapida salcamul de ex. Cai verzi pe pereti, daca nu aveti ce face cu banii mai bine donatii la o casa de copii decat sa investiti in asemenea prostii. Exista salcie energetica pentru zonele umede si multe ale culture care valorifica terenurile degradate.

  1. Cine are plantatii de paulownia in zona poate posta AICI locatia Google Maps. Acesta se actualizeaza la fiecare 2-3 ani.

   Daca ei se folosesc de internet ca sa vanda vise de imbogatire, tot cu informatie disponibila pe internet le putem veni de hac.

 3. Suntem cel mai performant producator de plante PAULOWNIA din Romania.Ne-am specializat in propagarea si cresterea plantelor si suntem primul producator care ofera o gama completa de servicii pentru infiintarea, intretinerea plantatiilor de Paulownia.Va oferim plante de foarte buna calitate, la standardele cele mai inalte, obtinute prin metoda inmultirii in vitro.
  Oferim servicii de consultanta specializata in vederea infiintarii plantatiilor pentru obtinerea de cheresta sau biomasa.In plus, va colectam intreaga productie de lemn Paulownia.Pentru orice detalii sau intrebari nu ezitati sa ne sunati.
  Comenzile se fac telefonic iar expedierea se face prin curier.
  Pentru comenzi / rezervari de material saditor, sfaturi si consultanta gratuita, va rugam sa ne apelati la numarul de telefon: 0743019318 / 0741252222.

  1. Este interesant! Ați spus ceva de fondurile europene, am o intrebare din punctul acesta de vedere: Se pot obține fonduri Europene pt a face o plantație pe o suprafața de 5-6 hectare? Cum? Ma puteți indruma catre cineva care poate face un proect valid si totodata castigator?? In asteptarea unui raspuns va mulțumesc anticipat. Cristian Olaru

  2. Stai prost cu “artimetica” frate ! Ai facut scoala cu femeia de serviciu sau cum ? Salariul il primesti in mana sau pe card ?!

 4. Planta are nevoie de o cantitate mare de dioxid de carbon(CO2) pentru a se dezvlota eficent[inpotriva inghietului(iarna)] de o cantitate mare de apa [impotriva uscari(vara)] zone defavorizabile pentru plantare spatile fara populaatie numerica sub 200.000 loc. necesar emisi carbon min. 127e.c.a.r./457e.c.a.r.(emisi carbon in aer pur respirabil)
  zona preconizata proximala cu o eficenta dezvoltat de crestere functional perfecta este in cauza cu grad 1 de crestere si cu o medie de durabilitate de viata crescuta China.

 5. Nu va mai plac nici copacii romanesti?! Bravo ! Luati chinezarii ,poate o sa traiti cat chinezii ,poate aduceti si daunatorii care im America si in alte state aufacut praf mi de ha de padure..
  Am in fata blocului 2 exemplare ,fac niste gheme cu un fel de tepi insa ,cei care l-au curatat au tusit din momentul ala zile in sir si tusim cam toti vecinii in perioada asta. Poate fi coincidenta ,poate nu..
  Cresc intradevar repede, pt foc ma indoiesc ca este bun ,cred ca se aseamana cu plopul ,salcia ..etc..Ceva asemanator creste pe malul Dunarii ,doar ca nu creste repede si mic este gol in mijloc ,ala daca tai o creanga si o pui in pamant ,se prinde ,devine pom . Se inmulteste f repede si lumea se chinuie sa scape de el pt ca invadeaza ,nu maicreste altceva.. Sper sa nu luati teapa cu cu asta..Puteti naibi pomi sanatosi ,romanesti macar stiti ce sunt si care sunt efectele..urmariti cine le face reclama ,sa nu avem cu totii alte ,,surprize”

  1. Majoritatea copacilor si pomilor fructiferi care vegeteaza pe teritoriul tarii provin din alte zone decat din RRRRomania si de-a lungul timpului au ajuns si aici si s-au aclimatizat. Nu va mai inchipuiti buricii pamantului, ca nu suntem. Paulownia este un copac care se gaseste de zeci de ani in Romania, am in curte Paulownia plantat in 2000, cand nu exista nebunia asta cu el, pentru ca este un copac foarte decorativ si florile arata senzational si raman inflorite destul de mult timp. Paulownia se gaseste in Bucuresti, cam prin tot orasul dar mai ales in cartierul Cotroceni, care e un cartier care a fost cel mai putin afectat de noile constructii si pastreaza farmecul interbelic al orasului, dar si prin parcuri si curtile institutiilor, ajungand unii dintre ei inalti cat un bloc de 6 nivele. Paulownia se gaseste si in Dobrogea, alaturi de arborele de matase. Lemnul este insa foarte usor, cu miezul gol, asemanator lemnului de soc. Intradevar creste repede in primii ani daca e tratat frumos, dar gasesc ca e departe de a fi o solutie de obtinere a cherestelei, pentru ca lemnul mi se pare cu putere de calorica scazuta.

 6. Am cumparat 4 bc. in februarie de 2,5 -3 m din botosani de la o plantatie diversificata care aveau cca 100 bc.(nu erau in vegetatie)eu cumparand si alti copaci,brazi, flori etc. anterior . Sant plantati si in iulie au aprox. 4m si frunze O.K. Ii ud saptamanal si sunt curios de florile lor. Daca poate sa imi spuna cineva daca trebuie neaparat sa ii tai la 6luni-1 an ptr.a creste ptr. ca imi este mila tinind cont ca sant langa balcon si nu vreau sa astept mult timp sa ajunga la aceeasi inaltime . Daca e O.K. cumpar si plantez pana la casa cateva randuri pe alee Mersi ! Mesaj/tel 0744527240

 7. Este foarte interesanta aceasta cultura.La Brasov langa drumul spre Sighisoara, langa Hanul din Ardeal cu multi ani in urma a fost plantat cca un hectar.Exista si o pancarda…Cresc cca 1-2 metri, iarna se usuca si primavara dau noi lastari…puteti sa vedeti cultura dupa multi ani…. este ca in anul unu…
  Este plantat soiul recomandat pentru aceasta zona.
  Am cumparat si eu 5 puieti lemnificati cu 25 lei/buc + transportul. Astept iarna sa …Sunt curios cand va inflori…
  Celor interesati de castigul de 30000Euro le recomand sa faca o vizita la Brasov sa vada plantatia… costa mai putin de 3000EURO cat ar cheltui pe puieti…

 8. Stimati cultivatori,
  Arborele miracol aclimatizat la noi in tara nu EXISTA ,arealul de cultura a acestui arbore este Africa de Nord,centrele de cercetare agricole sau silvice de la noi din tara nu au studii de caz,dar d-tra puteti sa va informati si sa discerneti intre a investi cu folos sau fara.Caritas-ul lui Stoica dadea de 8 ori suma depusa …fara munca!

 9. Știți,cînd o să ne decidem să ieșim din zona de confort și ne apucam de treabă,considerând că nu este afacere fara risc și munca,o să realizăm ceva,o să lăsăm ceva pt generațiile care vin pt copiii noștri. Eu am plantat 3ha de Paulownia,și cum se spune ,tb ales bine hibridul nu din semințe faci răsad și vrei sa crească precum un hibrid cu certificat,sa fim realiști. Nu este real sa recoltezi după 4ani de la plantare,pt cherestea,este praf in ochi,poate 5-6ani,eu asa am calculat,pt cherestea,caci daca vreau sa vind pt solarii precum căprior se pot deja vinde,dupa 3 ani,profit este.Real este si ca tb munca,apa si fertilizare,si daca vrei,poti face si cultura intercalata,merge bine fasolea,pepenii si eu experimentez anul asta porumb. Mai vorbim,intre timp apucativa de treabă,daca aveti apa,altfel nu va sfatuiesc.Vb si cu Andrei afacerea-Paulownia.ro ca este cel mai serios si va da toate certificatele necesare!

  1. Dupa melci,struti si alte afaceri intens promovate in scopul imbogatirii rapide a venit rindul Paulownnei.Totul este bine si frumos atit timp cind se vinde material saditor ,apoi…

 10. Gheorghe Gheorghiu Dej…
  Acum să-mi fie ierta …dar cu SALCÂM Sălbatic N-AȚI ÎNCERCAT ?
  ..Crește Salcâmul ăsta într-un an cât Pawlovnia în 12 luni și ai beneficii de 35000 de Euro /Ha …o dată la 9 ani ..exact ca PAWULOVNIA !

 11. Rog cititorii să nu creadă comentarii de genul “Domnul PAUL nu e serios, nu răspunde la telefon, etc”! Genul acesta de comentarii sunt intenționate de competitorii rău-voitori care doresc să facă reclamă negativă! Garantez personal că omul este serios și că are o afacere onestă cu plata taxelor la zi! Era inevitabil la noi, la români, să fie unii care să comenteze rău-voitori! De aici și vorba: Dacă nu ai dușmani, nu ai valoare!
  Sunați omul (dacă nu răspunde are motive întemeiate căci așa este când ai afaceri în toată țara cu mii de clienți) sau scrieți-i un mail și vă va răspunde cu siguranță!

 12. I-am urmarit pe cei de la Bistrita si mi s-au parut seriosi.Pana acum.Acest articol,ca multe altele pe Agrointeligenta,a fost platit.Nu asta ar fi problema,daca si informatiile ar fi corecte si complete.Chiar acest articol insa,m-a lamurit ca ceva nu e deloc in regula,posibil o mare minciuna.Se afirma iminenta recoltare dar nu apare nici o fotografie cu plantatia respectiva,ci numai cu arboret tanar de 1-2 ani.Asta demonstreaza fara echivoc ca totul e o mascarada.Rusine !

 13. Plantati oameni buni paltini sau otetari cum se spune la “oras” pentru ca nu sunt pretentiosi deloc si cresc repede.Lemnul de paltin este bun si de foc,am inteles ca este cautat in industria mobilei.Nu va mai luati dupa altii,pentru ca nu tot ce zboara se si mananca.

 14. Buna ziua,
  In primul rand trebuie tinut seama ca este o specie exotica dar probabil sunt si “clone” adaptate conditiilor de la noi.
  Apoi, in afara beneficiilor ecologice … cele economice raman a fi demonstrate. Fiind o specie “repede crescatoare” m-as mira ca “la maturitate” LEMNUL sa aiba calitatile fizice care sa justifice pretul “anuntat” de 100euro/mc … parerea mea sunt fabulatii pt ca nu este vorba de un “lemn nobil” cu pret corespunzator pt industria mobilei (oricum la moda este PAL/PFL -ul)si nici continutul in CARBON (/mc) nu-i extraordinar deci, ca si lemn de foc “revalizeaza” cu plopul/salcia. Ceva gologani ar iesi daca se dispune de terenuri neutilizate si … se acceseaza fonduri europene.

  1. Sfatul meu este sa investesti banii in alta afacere.
   Am plantat si eu in 2012 doi capaci in Brasov. Unul are aprox. 3 m si 7-8 cm grosime la baza si altul aprox 6- 7 m si aprox. 15 cm grosime.
   In Brasov mai sunt si alte plantatii si sunt la fel.Daca in primul an cresc 3 m in primavara urmatoare o sa vezi ca 1 m din varful lor este uscat. Nu rezista la frig.
   Cu alte cuvinte este o mare teapa.
   In Brasov cand am vrut sa cumpar 5 plane mi-au spus ca trebuie sa cumpar minim 600 buc. Abia am gasit la Cluj sa cumpar 2 buc sa vad daca cresc.

 15. Am ajuns la articol din intamplare dar am fost interesat de subiect si inainte. Vad ca multi sunt sceptici si ii inteleg pentru ca am vazut si un exemplu langa Targoviste unde a fost al doilea an si cresterea e foarte mica pe jumate din suprafata plantata. Dar chiar in Targoviste am văzut exemple de Pawlonia care au crescut foarte mult in oras, langa Kaufland din Micro 6.
  In acelasi timp am vazut si un copac ornamental care a stagnat foarte mult timp, dar a avut un lastar care a crescut foarte mult, cel putin trei metri pornind de la inaltimea mea si cu grosime de cel putin 10cm la baza. Pentru cine nu crede, sa dea mesaj pe Disqus la harukaze87 si fac si o poza.

  Deci sunt suficiente cazuri unde cultura a ratat di diverse motive, dar având in vedere exemplele mele din oras chiar, cultura poate de asemenea sa reuseasca. Cei care au bani si vor sa încerce, sa fie foarte atenti la inceput la ce contract oferă vânzătorul de material saditor pentru ca lui ii iese mai mult din lemnul recoltat decât materialul saditor, deci are interesul sa reuseasca cultura.

 16. Trebuie avut in vedere, ca nu orice sol este corespunzator, si irigarea poate fi esentiala. De exemplu langa Sighisoara este o plantatie pe care o urmaresc din 2013. E chiar la sosaua E60 la vreo 10 km de la Sighisoara catre Tg.Mures. Se vede si pe google maps: https://www.google.ro/maps/@46.2680967,24.7579532,3a,15y,7.21h,83.56t/data=!3m6!1e1!3m4!1suXkvrAuq5HbW-ykxxbnuxg!2e0!7i13312!8i6656
  acolo scrie ca s-a infiintat in 2012 toamna si prima recoltare va fi (trebuia sa fie) in 2016 decembrie. Ei treaba e ca acolo plantatia nu s-a dezvoltat de loc. O urmaresc de fiecare adta cand trec pe acolo. In 2013 chiar l-am intalnit acolo pe proprietar. Era foarte increzator. Mi-ar place sa mai pot vorbi o data cu el sa vad ce s-a intamplat? deoarece sunt interesat sa infiintez o plantatie, dar ce am vazut acolo ma cam sperie ….

  1. Un articol mincinos,probabil platit,pentru a gasi alti fraieri,pentru ca multi au luat plasa.Este o cultura pretentioasa,careia ii trebuie o clima si un sol asemenea celui din tara de origine.Intrati pe facebook si veti vedea cati au luat teapa cu aceasta afacere minune.

 17. Buna ziua
  Sunt Gheorgehe Forester si am plantat 2 ha cu acest arbore acum 3 ani. Hibrizii au fost gratuiti, i-am primit bonus cand am luat 5 tigai la oferta dintr-un supermarket, instalatia de irigare nu m-a costat nimic deoarece aveam prin curte niste sute de metri de furtun, am dat gauri cu un cui inrosit si gata instalatia.
  Apa am obtinut-o gratuit, am sapat un tunel noaptea si am intepat conducta de apa de pe strada – presiune era suficienta – rezolvat si asta.
  Plantarea lor a fost gratuita si ea, deoarece am vecini curiosi, ca sa afle “secretul” i-am pus sa planteze cate 5 puieti de caciula.
  Nu am avut probleme cu curatarea de daunatori, am instalat o hoarda de gaini la care nu le-am dat de mancare -au curatat zilnic terenul de ierburi.Asemeni cu fertilizarea, am gasit o solutie naturista: gainile ce mureau le dadeam prin masina de tocat si le imprastiam pe la radacinile copacilor.
  Curatatul de crengi a fost si el gratuit – vecinii ce aveau nevoie de lemne de gratar aveau free shoping.
  Arborii au crescut senzational, la 2 ani deja am fost vizitat de AACR (Autoritatea Aviatiei Civile Romane) ce m-au notificat ca perturb cateva rute internationale si va trebui sa instazez deasupra coronamentului un bec rosu pentru a evita avioanele coronamentul.
  Tot gratuit am facut si asta – am pus o prajina in varful celui mai inalt copac cu un felinat pe baza de rumegus de creanga + grasime de gaina data la masina de tocat.

  Anul acesta trebuie sa recoltez deoarece majoritatea au peste 50 m inaltime si nu am ce face cu atata masa lemnoasa.
  incerc sa gasesc o solutie sa nu ma coste nici doboratul lor, astfel daca aveti cateva familii de castori hamesiti de foame, va rog sa ma contactati pentru un mis sejur la mine in padure, eventual va ofer la un copac 2 bonus de instalare.
  Abia astept sa incasez 30-50.000 euro !!!
  Plantati cu totii ca se merita- costuri zero – castig maxim.
  Toate cele bune !

  1. Buna ziua Domnule Forester
   Am fost de’a drepul uimit de ingeniozitatea dumneavoastra si v-as ruga sa imi dati citeva lamuriri.
   -Tigaile erau de teflon sau de tabala neagra?
   -Cuiul pentru intepat furtul trebuie sa fie musai nou sau pot utiliza si unul ruginit?
   Conducta de apa bauiesc ca ati intepat-o cu bormasina. Ce burghiu ati folosit si la ce roatie?
   – saparea gaurilor pentru plantare ati facut-o cu uneltele dumneavoastra sau au venit vecinii fiecare cu unealta lui?
   – ce rasa de gaini ati folosit si cite zile le-ati tinut flaminde inainte de a le trimite la treaba in lanul de paulownie?
   – Pentru gratarul din crengi de paulownie merg si micii sau se preteaza numai la ceafa de porc
   – Felinarul pe care l-ati instalat si care mie mi se pare o inventie epocala , l-ati brevetat la Bruxelles? ( daca inca nu ati facut-o va pot recomada eu pe cineva care sa va ajute – de data asta nu gratis ci doar cu o contributie modica din partea dumneavoastra de numai 10 000 de euroi)
   Am terminat cu intrebarile dar as vrea sa va atentionez ca ati calculat gresit veniturile, pentru ca aveti doua hectare si suma de 30-50 000 trebuie inmultita cu 2.
   In ce priveste castorii sa stiti ca nu am, dar as veni cu doi elefanti si trei tractoare forestiere pentru transoprtat la marginea padurii, cind va trebui sa recoltati. La cita ingeniozitate ati dovedit pina acum sunt convins ca in curind veti inventa si o drujba care sa mearga cu apa si ulei de gaina decedata in lanul de
   paulownia.
   Multumesc anticipat pentru clarificari si va doresc acelasi succes la urmatoarele exploatatii.

  2. Astia care stau pe marginea santului si comenteaza nici nu trebuiesc bagati in seama ,sau daca planteaza ceva sta si se uita la planta cu cosul in mana doar sa culeaga fara a intreba plantuta daca are si ea nevoie de ceva si apoi vine si comenteaza. Puneti mana pe munca Carnatilor si riscati_va banii si apoi comentati . De asta merge tara asta asa ca sunt multi Cretini puturosi ca voi. Pentru cei care le place munca si riscul ,RESPECT.

  3. nea GHEORGEHE FORESTER sau gheorghe padure in romana nu iti este rusine sa minti in halul asta. poate sunt tineri care au muncit din greu sa adune un ban si nu stiu unde sa il investeasca si apari tu cu minciunile tale de aviator sa iei banii la bietii oameni. 1 cam cati vecini ai avut de ai reusit sa acoperi 2 ha cu 5 puieti de caciula . 2 cum de aveai tu asa cateva sute de furtun pe langa casa ,,au ramas de la cabina de dus????? cam ce furtun aveai sa reziste la presiunea de la teava principala de apa?????? teava aia de apa trece exact pe unde ai tu pamantul ala aruncat asa la misto??? 2 ha inseamna 20 000 metri de pamant patrati inseamna 100 pe 200 de metri teren ,daca pui copacii la 10 m distanta ar veni 10 randuri x 200 m randul egal cu 2000 de metri de furtun nea boschet nu cateva sute care le aveai si tu prin casa. 3 gainile mureau de la iarba de sub copaci sau doar le tocati pentru ingrasaminte,, va imaginati ca trebuie vreo …. 2ha egal 20 000 mp x 3 gaini pe m egal 60 000 de gaini la o tura de ingrasamant ,,nu e rau facem contract cu un abator . deci oameni buni nu va mai uitati la toate prostiile ca nu sunt adevarate

  4. super comentariul .Eu am cumparat 4 bc. la 3m sa fiu sigur ca nu imi pare rau sa nu ajung la acest H toate sant O.K.(ptr. flori -am 21 de albine si am citit ca la 1 ha ai 700 Kg min prin regula de 3 sim. o lingura de miere scot si eu.)

  5. Că vă cheamă Forester înțeleg, având în vedere „munca” ce o prestați, dar și „Gheorgehe” ?! Dacă voiați să scrieți „țăran”, din greacă, se scrie …Gheorghe.

 18. Oameni buni… E hoție pe fata… Apucați-va de o afacere unde este cerere pe piața…. Pana acum am văzut decât deștepți care vor sa vândă puieți proștilor… Dar nu am auzit pe nimeni care vrea sa cumpere masa lemnoasa… Dacă tot vreți sa cumpărați pentru ornamentul curtii luați 1 – 2 copaci ca nu cred ca are sa va convină sa defrișați hectarele de pământ de-acasă atunci când vreți sa le re cultivați porumb. dar îmi place ideea care o arunca unul altul. Luați de la mine ca produsul meu o sa va îmbogățească peste noapte, iar voi de fapt sunteți piața lui de desfacere. Hai sa privim din alt punct de vedere… Dacă unul ar avea o afacere care sa-i meargă bine interesul lui e sa o țină numai pentru el si nu sa dea pontul la toată lumea ca sa-i scadă profitul

  1. tipic romanesc! nu ne pricepem dar trebuie neaparat sa ne dam cu pererea, sa vada ramanul cat suntan de destepti!
   omul zice ca incheie contract pentru preluarea lemnului de la cultivatori! deci, de unde problema cu cererea pe piata?!
   de ce nu tine afarerea pentru el? simplu chiar si pentru redusi! sa zicem ca are contacte pentru defacerea lemnului afara. daca iti preia cultura la 50% din pretul la care el vinde afara, de ce sa tina pentru el afarerea?! face bani pe investitia altora! foarte simplu! toata lumea castiga! hai ca-i simplu de inteles, chiar si pentru un om mai limitat ca tine!
   pun pariu ca esti din sud, nene!

  1. Citeste cu atentie, e specificat ca acela este sporul anual, dar nu o sa tai pomii dupa un an ca nu e rentabil. Ii tai dupa 4 ani si obtii de 4 ori sporul anual. Cred ca am explicat si pe intelesul unora care nu sunt atenti sau pricep mai greu.

  2. Da, citește cu atenție, stimate prostănac!
   „Recoltarea lemnului se face […] în anul 4 […] Se obține o medie de 0,5 metri cubi de la un arbore, iar prețul oferit este de 100 de euro/metru cub de lemn. […] din 600 de arbori, se recoltează 300 de metri cubi, adică cei 30.000 de euro”
   După ce ai recoltat, aștepți alți 4 ani să se regenereze copacii.

 19. Buna seara,
  Ati putea sa-mi spuneti ce se intampla cu radacinile dupa ce se recolteaza lemnul (dupa 4-5 ani). Terenul trebuie curatat de radacini sau din radacini dau noi pomi; daca da in cat timp se preconizeaza o noua recolta. Sper intr-un raspuns de la dvs.
  Multumesc.
  Ovi.

 20. Am inteles ca pe teritoriul tarii noastre,datorita climei nu merg toate tipurile de Paulownia.
  Cica ar fi doar un singur soi care se poate cultiva.
  Celelalte nu reusesc sa se salveze.
  Imi poate spune cineva care ar fi soiul cel potrivit si daca e ok zona de campie?
  As dori sa plantez 2 hectare.

 21. Buna seara domnu Paul,ma numesc Florin si as vrea daca s poate s discutam despre acest pom paulownia…….as vrea s vb cu cineva care s-a ocupat de asa cv,cu experienta pt k nu toate sunt probabil ceea ce pare p internet….m-ar ineresa si p mn,dar as vrea s vorbim….gen pasii pe care trebuie sa ii faci,dak se poate face pe fonduri europene…..contracte….va multumesc anticipat!adresa mea de email [email protected]

 22. buna ziua …am si eu o mare nelamurire! de exwmplu am un teren arabil/fanat care ii inregistrat la APIA care te verifica cefaci cu el …nu poti zice ca ai iarba si dupa 2 ani is copaci …deci trebuie declarat sau facute ceva hartii pt nu a avea probleme

 23. Va salut d_le Moldovan as vrea sa iau legatura cu dumneavoastra daca se poate,Pentru ca la primavara ma gandeam sa plantez si eu cu cei de la Bistrita,cred ca sunt cei mai seriosi de pe piata,mi.au trimis in primavara 10 puieti si sunt multumit de evolutia lor.dar as vrea sa vad o plantatie mai mare,Va multumesc adresa mea, [email protected]

 24. Buna ziua. Am urmarit cu interes framantarile cititorilor legate de afacerea paulownia.Am infiintat o plantatie in 2012 experimental pe o suprefata de 1,2 hectare si sunt multumit de evolutia plantatiei
  dar e departe de ce promit vanzatorii de rasaduri. In primul an dupa taiere au crescut in medie intre 4-5 metri dar cu foarte multa munca. trebuie eliminata buruiana din plantatie la fel ca la orice cultura ori prin prasire ori prin ierbicidare(fara a atinge planta). apoi trebuie la fiecare doua saptamani curatata tulpina de lastari laterali pentru a forta planta sa creasca in sus. fara aceasta interventie copacul isi face coroana si nu mai creste in inaltime si s-a dus calitatea. si al treilea factor important este fertilizarea cu azot o data pe luna in perioada de vegetatie. asta implica o crestere de cheltuieli. Dupa 4 ani de crestere copacii au ajuns la u diametru aproximativ de 20 cm la inaltimea de 1.6m avand tulpina dreapta fara crengi de 6m. anul acesta dupa contract ar trebui sa facem recoltarea numai ca contractantul nu prea raspunde la telefon la fel ca majoritatea vinzatorilor de puieti.daca voi reusi sa vand am sa va mai tin la curent. Apropo ca lemn de foc lemnul arde foarte repede si nu cred ca se poate compara cu fagul sau stejarul si nu face jar.
  va salut si mai tinem legatura

  1. Din ce am citit eu despre acest copac, prin cateva carti de botanica nu prin articolele care trebuie sa sune bine, acest lemn se foloseste pentru confectionarea mobilei pentru vapoare si avioane, fiind un lemn cu un raport bun duritate/greutate. Insa nu prea inteleg unde se presupune sa vindem acest lemn pentru scopul lui primar? Exista o cooperativa pentru exportarea unor cantitati mari de lemn? Furnizorul de rasaduri se angajeaza sa cumpere lemnul? Eu am observat ritmul de crestere al acestui copac pe o suprafata mica, 1000 mp, irigati prin picurare si fertilizati foarte atent. Nu mi se pare cine stie ce Fat Frumos printre copaci. Si mai e o treaba, pentru a se inalta mai repede trebuie evitata formarea coroanei. Cum se presupune la 5+ hectare sa te apuci sa dai frunzele jos ca la 1000 mp era o corvoada cand se facusera mai mari de 3-4 m. In general eu cred ca se fac bani cam din orice afacere atat timp cat este facut un studiu de fezabilitate si toate calculele sunt bune. Insa trebuie cumva sa ai o piata de desfacere sigura pentru a putea investi in ceva. Daca faci o plantatie de zeci de hectare poti fi un jucator important si poti gasi contracte directe fara intermediari/colectori si astfel castigi un pret mai bun. In general in prezentarile astea sunt bine evidentiate VENITURILE. Venitul nu este incasarea, venitul este profitul dupa ce scadem costurile, pe cand ei ne prezinta venitul de parca se autosustine aceasta plantatie. Ia sa vedem care sunt cheltuielile…200-300 lei pe an/ha pentru fertilizare? Altceva nimic? Pai daca ai 3 ha de pamant esti capabil sa lucrezi singur toata padurea formata? Pai iti trebuie angajati si aia costa, nu mai zic ca sunt greu de gasit si pe langa bani(50-70 lei /zi in functie de zona geografica plus o masa) le trebuie si tigari si cafea. Costurile cu irigatul unde se regasesc? Acei 1000 mp(80 copaci mai precis) de care va ziceam inghit cam 300 litri de apa zilnic pentru care se plateste curentul necesar scoaterii apei din put. Si mai sunt o gramada de pierderi si defecte la sistemul de irigare si pierderi prin furt ca omul nu stie ce sunt aia da pune mana. Si sa zicem ca am ajuns la recoltat. Aici nu ma pricep la cat s-ar putea ridica costurile (o sa aflu in curand) insa sper ca nu se gandeste cineva ca pune mana pe o drujba si intra in padure ca eu nu ma gandesc la asta nici la cei 80 de copaci. E astea fiind povestite eu cred ca din cei 30.000 euro ramane profit cam la jumatate. Ceea ce nu ar fi asa rau pana la urma, dar dupa parerea mea sunt si alte culturi care merita atentia noastra, care culturi eventual sunt si mai de pe la noi si prind mai bine. De exemplu livada de gutui, zona unde este multa cerere si putina oferta. Succes tuturor!

  2. Am si eu o plantatie care intra in an 2 la Sinca Noua Bv.Daca vreti sa ma sunati sa discutam?
   0785946491-Flucus Ioan
   Multumesc.

 25. Buna ziua!
  Ajutati-ma si pe mine cineva cu un sfat referitor la ce specie e mai buna p/u tara noastra si daca am vreo sansa sa-mi creasca comacii fara irigatii.
  Multumesc!

 26. Buna ziua! Am urmarit si eu afacerea asta cu paulownia, fiind tentat sa plantez 2ha, bineinteles sa-mi produc eu rasadurile.Problema este; au trecut cativa ani de la inceputul nebuniei cu paulownia si nu vad pe net niste poze cu arbori mari cel putin 40cm diametrul,apoi am vazut cherestea, un lemn foarte moale, usor nu cred ca se poate face mobila din el, asemanator cu salcia, flexibil, i-ti intra unghia in el, cherestea de 50 cm latime deci copaci maturi. Eu am circulat prin tara si am vazut cateva plantatii mai vechi, concluzii; in conditii naturale de deal copaci de 5 ani erau 3-4m inaltime, cam cat alti copaci de la noi, deci nici vorba sa creasca mai rapid daca nu au o intretinere speciala. Eu am plantat acasa rasaduri produse de mine sa vad cum se comporta; in conditii ideale, apa+ingrasaminte au cam 4-6m inaltime si 10-14cm grosime la 1an jumate de la taiere, deci planta are 2ani jum. Cu aceleasi conditii multi pomi fructiferi produc un profit mult mai mare si mai sigur.

  1. Sunt culturi si culturi. De la samanta cat de mare ai un pom fructifer dupa 2 ani?
   Fructele unde si cu cat le dai? Trebuiesc culese…alta cheltuiala…fiecare trebuie sa vada cat timp are la dispozitie. In Germania aveam 10 ha de ingrijit. Erau un diferite faze paylowniile. De la un an la 6. Plantam copilean,tuns iarba,erbicid pe 50cm in jurul plantei,taiam pe cei de taiat,pregateam cioata pt un nou arbore. Deci un om la 10 ha…7 euro/ora,8-10 ore zi 10luni/an…si mai aveam timp si de alte treburi. Acolo se planteaza la 3,15×3,15 m. 1000 plante la ha. Se duc mai repede in sus. Daca mai pot fi de folos..0742020885

  2. Buna ziua,vreau si eu(Lucretia)sa incep sa cultiv paulownia, trebue sa incep cu semanatea…. Pot sa va sun. Va multumesc

 27. buna tuturor.sint din ulmeni maramures.str avram iancu 9,am plantat 1 bucata si dupa 3 ani are vreo 8 metri,am plantato pt unbra,eu zic merita sa incercati,la bistrita sa recoltat acest an,dupa 4 ani,eu nu am udato deloc,daca le dati apa cind e seceta cresc ff repede,doriti sa o vedeti va trimit poze,stefan 0745913469

  1. Buna Stefan,

   ai puea sa-mi trimiti poze? ce fel de Paulownia ai plantat? sin rasad, sau butasi? Ma intereseaza si pe mine sa plantez.
   Cat au crescut in primul an?

   Multumesc anticipat

 28. pt cei interesati ofer pamant in chirie cu parti egale de castig 50% pt mine 50%pt cel ce vine sa planteze planta paulownia in jud arad com dieci mai exact astept oferte

 29. Bai băieți eu am 5 ha care stau degeaba si niște bani prin buzunare,care tot degeaba stau si as cam încerca.Am doar 2 probleme:securizarea zonei plantate si necesarul de apa intr-o vara secetoasa.Cat despre tepe ,bucuroși le- om duce ,de e pace ori război. Cu respect,

 30. NU inteleg de ce va trebuie Paulownia, cind aveti la indemina otetarul sau alimonul chiar aici in Romania, cu o crestere rapida, utilizat in industria de mobila pentru furnir, de esenta tare, un “aluminiu” al speciei lemnoase, nu e nevoie sa-l replantati, regenereaza singur si dupa 100 de ani (mai greu este sa-l distrugeti!) Nici macar n-are nevoie sa fie udat, cum necesita Paulownia!

  1. Byna.As dori si eu mai multa informatie despre acestu pomi,imi poti da?.Vreau sa ma intorc acasa,am ceva pamint si vreau sa-l plantez cu ceva.Multumesc

  2. Vă rog mai multe informații despre aceasta plantație sau o alta plantație mai profitabilă și ușor de întreținut dacă există.(lăsați un nr. de telefon)
   Mulțumesc.

 31. Nu faceți afaceri cu acest Basuc. Nu e serios. Nu se tine de cuvânt, nu livrează la timp plantele, sacii sunt necorespunzători …trebuie sa ii dai zeci de telefoane..nu își respecta contractele.

 32. Auziti , vrea lumea poze cu plantatie de paulownia din Romania , nu mai zic Arad … De unde fratilor , daca gandesc bine ,copacul ”minune” este in tara de cel putin patru ani de zile , nu am vazut nici pe net nici la tv fotografii sau filmari cu drujbe lucrand in plantatii de paulownia . Unde sunt cei de la Pro tv sa ne arate si noua rezultatele stirilor pompoase ! Rasadul sa se vanda , in rest ….

  1. @Cristian – nici nu vei vedea. Afacerea este una extrem de profitabila, insa nu pt. cei ce infiinteaza plantatiile, ci pentru cei care vand puietii/rasadurile/semintele.

 33. Am plantat acum 3 ani 4 hectare cu cei de la Bistrita si sunt foarte multumit. recomand cu incredere!

  Arborii mei au ajuns la inaltimea de 8 si respectiv 14 m cu o grosime de intre 15 si 25 cm , sper ca anul viitor sa recoltez cel putin 250 m3 de pe hectar.

  1. Buna seara ,vreau sa cumpar10 puieti de paulownia pt gradina,pt umbra,locuiesc langa craiova.Vreau puieti de 1 an sau2 …si daca se mai pot planta in iunie ,Multumesc

  2. Buna ziua domnul Moldovan .
   Ma numesc Adrian si as dori si eu sa pot lua legătura cu Dvs ,caci as dori sa plantez si eu 1ha in primăvara cu cei de la Bistrița dar încă nu am găsit pe cineva cu o plantație de la ei.
   [email protected]”va mulțumesc anticipat,

 34. salut
  am inteles , costul la hectar este de 1500 euro
  as dori daca imi puteti spune care sunt costurile de intretinere , ingrijire , etc , pe durata celor 4 ani pana la recoltare
  multumesc
  mircea

 35. Multi spuneti ca e o teapa eu zic ca nu este o teapa ci o alternativa la mai multe afacei ideia este ca nu poti sa zici ca e o teapa atata timp cat nu ai materia prima ca sa o vinzi ori rasadurile ori lemnul sau busteanul cand ai materia prima de a o vinde atunci vb pana atunci nu poti sa zici ca e o teapa punand in calcul faptul ca daca tu ai teren mult cu siguranta stai la casa cel putin marea parte dar sa ziem ca nu nu vinzi dar ai lemn de foc destul de mult incat sa iti scoti bani pe incalzire si tot esti in castig cu mult peste asteptarile lale si poti si sa vinzi la vecini tai la un pret bun incat sa zici da am facut o investitie buna fiti optimisti incercat si apoi vb nu ai pkantat nici un pom vb fara sa ai specia asta asa ca

 36. Off, cate minciuni legate de acest copac “minune”. Ne-am interesat si noi, am studiat si de fapt este doar o vrajeala care te costa scump dupa. Am cunoscut niste investitori in Cluj care au plantat 60 de ha, si dupa 4 ani, arborii nu au ajuns nici macar la dimensiunea care trebuiau sa ajunga intr-un an. Cei care le-au vandut puietii nici nu mai raspund la telefon, nici urma de ei. Nu am auzit pe nimeni in Romania sa-i fi mers afacerea cu paulownia!!! Daca mergea la cineva, fiti siguri ca se auze si lumea chiar investea serios.

  1. Asta se intimpla cind iti vind un hibrid prost.Daca pomii nu sint de calitate nu dau randament.Presupun cs trebuue sa iti demostreze ca ceea ce iti vind e un pom bun,un hibrid original.Nu poti crede pe unul doar din vorbe

  2. au aparut pe youtube postari cu o plantatie mai reusita dar nu chiar cum te astepti. daca mai vrei informatii lasa o adresa de mail .

  1. Buna ziua,
   Sunt foarte interesat de o cultura de Pawlonia.
   Va rog sa-mi lasati un nr. de telefon pe adresa mea de mail.
   Multumesc!

Scrie un comentariu