• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bobocii de orhidee se ofilesc și cad – cauze, remedii

    Violina Gorcinschi -

    De ce se ofilesc bobocii de orhidee. Cauze pentru care bobocii de orhidee se usucă și cad. Aflați din acest articol factorii care afectează orhideele, în ce condiții optime se păstrează, dar și ce se poate face atunci când vrem să salvăm orhideele ofilite.

    Orhideele sunt plante care înfrumusețează casele multor români. Îngrijite corect, acestea pot aduce un plus de culoare și de viață în fiecare cameră. Cu toate acestea, această plantă este și sensibilă la condițiile de mediu și îngrijire, în special bobocii. Aceștia sunt primii afectați de orice schimbare în viața plantelor. Dacă bobocii se ofilesc înainte de a se deschide, acesta este un semn că orhideea nu este îngrijită corect sau că există insecte dăunătoare care o atacă.

    De ce se ofilesc bobocii de orhidee. Temperatura nepotrivită

    Bobocii de orhidee se ofilesc și cad în primul rând din cauza temperaturilor. Orhideele sunt sensibile la fluctuațiile de temperatură. Schimbarea bruscă de temperatură, adică trecerea rapidă de la cald la rece (temperaturi sub 8 grade Celsius) cauzează probleme în dezvoltarea bobocilor, ducând la ofilirea și căderea acestora.

    De exemplu, acest fenomen are loc atunci când plantele se află în apropierea ferestrelor deschise pe timpul iernii. De asemenea, acest șoc termic poate apărea și atunci când plantele se achiziționează în sezonul rece, fiind expuse la frig din magazin până în mașină sau acasă. Etapa cea mai sensibilă pentru orhidee este atunci când bobocii sunt în prag de înflorire. În condiții de temperaturi scăzute, planta păstrează doar florile deja deschise.

    Camera trebuie să fie încălzită suficient, însă fără a ajunge la temperaturi prea mari. Dacă în mediul său sunt temperaturi de peste 25 de grade Celsius, bobocii se ofilesc și cad.

    De ce se usucă bobocii de orhidee. Umiditatea

    Udările necorespunzătoare, deficitare sau în exces, reprezintă o cauză frecventă pentru care bobocii de orhidee se usucă.

    Udatul în exces, administrând o cantitate prea mare de apă sau prea des, provoacă veștejirea plantei. Excesul de umiditate împiedică oxigenul să ajungă la rădăcini, oprind procesul de hrănire al plantei. Orhideea va fi incapabilă să absoarbă apa și substanțele nutritive, iar sistemul radicular va putrezi.

    Unul din primele semne ale unui exces de apă este oprirea din dezvoltare și îngălbenirea frunzelor.

    Pe de altă parte, o umiditatea atmosferică ridicată este necesară pentru ca bobocii de orhidee să ajungă la maturitate și să se desfacă.

    Bobocii de orhidee se ofiliesc și cad – cauze. Fertilizarea greșită

    Fertilizarea greșită poate duce la ofilirea bobocilor și chiar la moartea florii. În primul rând, la îngrijirea orhidee trebuie să se asigure îngrășămintele corecte. Pe piață există fertilizanți speciali pentru aceste flori, iar aceste produse se achiziționează de la furnizori de încredere, cum ar fi magazinele specializate.

    Apoi, trebuie să se respecte normele de fertilizare, indicate, în majoritatea cazurilor, pe eticheta produselor, dar și intervalul în care acestea pot fi administrate. În pragul înfloririi, o cantitate prea mare de îngrășăminte poate conduce la căderea bobocilor de orhidee.

    În plus, și folosirea incorectă a pesticidelor poate fi o posibilă cauză pentru care bobocii de orhidee se ofilesc înainte de a ajunge la maturitate.

    Condiții de lumină pentru orhidee (foto: marthastewart.com)

    De ce cad bobocii de orhidee. Lumina

    Ca la orice altă plantă, condițiile de lumină influențează modul de dezvoltare al acestora. În cazul orhideelor, calea de mijloc este cea corectă. Dacă orhideele au lumină insuficientă sau dacă sunt lăsate expuse direct la razele de soare, bobocii de orhidee cad prematur.

    Cel mai bine este ca ghivecele de orhidee să fie plasate într-o zonă bine iluminată, însă fără a fi atinse direct de razele solare.

    Bobocii de orhidee se usucă și cad – cauză. Schimbarea locației

    Bobocii de orhidee se usucă și cad din cauza mutatului plantei dintr-un ghiveci în altul la momentul nepotrivit. Această transplantare  stresează inutil planta și de aceea trebuie făcută doar atunci când recipientul este deja prea mic sau când rădăcina necesită curățare.

    De regulă, orhideea se transplantează o dată la 2-3 ani sau atunci când rădăcinile au crescut deja în afara ghiveciului. Un alt aspect important este acela că ghivecele nu se amplasează niciodată lângă un coș cu fructe, mai exact cele care emană etilenă (de exemplu, merele). Această substanță poate provoca, căderea bobocilor.

    Citește și: Orhideea Imperială sau orhideea Cymbidium: îngrijire, înmulțire, boli și dăunători

    Bobocii de orhidee se usucă și cad – cauză. Prezența dăunătorilor

    Florile și bobocii de orhidee se usucă și cad când sunt prezenți dăunători ai florii. Insectele dăunătoare, mai exact afidele și tripsul se hrănesc cu seva din bobocii orhideea. Astfel, se ajunge la căderea acestora.

    Pentru a proteja plantele de dăunători, se apelează la administrarea insecticidelor specifice, respectând indicațiile prezentate pe eticheta produsului.

    Îngrijirea orhideelor ofilite (foto: gardenerspath.com)

    Cum salvăm orhideele ofilite

    Chiar dacă soarta orhideelor pare deja pecetluită, nu trebuie să se renunțe direct la ele fără a încerca salvarea acestora. Există metode simple de a „resuscita” planta.

    Pentru început, planta se scoate din ghiveci, pe o suprafață întinsă, curată, unde poate fi manevrată. Rădăcina se curăță de compost, inspectând-o cu atenție. Rădăcinile uscate sau putrezite se înlătură cu ajutorul unei foarfeci de vie, dezinfectate în prealabil. Ghiveciul și farfurioara în care a stat orhideea se spală și apoi se șterg cu prosoape de hârtie sau lavete curate.

    Apoi, într-o sită, se toarnă o cantitate mică de compost special pentru orhidee, care se pune sub jetul de apă de la robinet. După ce s-a scurs apa, compostul special se pune în ghiveciul spălat, într-o cantitate suficient încât rădăcina plantei să încapă peste el. Ulterior, compostul rămas se adaugă până când rădăcinile se acoperă și se umple ghiveciul.

    La finalul acestei proceduri, orhideea se pune în locul său obișnuit. Pentru a accelera recuperarea, se recomandă o temperatură optimă de 20-25 grade Celsius.

    Citește și: Cum facem orhideea să înflorească de 3 ori pe an. Sfaturi practice

    Orhideea se udă corect, numai atunci când compostul din primele straturi (3-6 cm) este uscat. Apa nu se lasă niciodată să băltească în farfuria ghiveciului. În cazul acestei flori, frecvența optimă de udare este de două ori pe săptămână, din abundență, scurgând apa din exces din ghiveci și din farfuriuță/

    Dacă rădăcinile sunt prea uscate, planta se poate înmuia în cărbune activat mărunțit și plasa deasupra compostului. Se lasă în aceste condiții până când rana se vindecă, fără ca planta să se ude în acest interval.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare