• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primii fermieri despăgubiți în acest an din cauza secetei și a grindinei

    Angelica Lefter -

    Primii fermieri despăgubiți în acest an din cauza secetei. Producătorii agricoli care și-au asigurat culturile de rapiță pentru nerăsărire din cauza lipsei precipitațiilor sunt primii care beneficiază în acest an de compensarea pierderilor.

    Echipele din cadrul Clubului Fermierilor Români (CFRO) Broker de Asigurare au un program încărcat în aceste zile în care se fac constatări în câmp acolo unde fermierii au pierdut investiția făcută la înființarea culturii de rapiță. Din cauza secetei, cultura de toamnă nu a răsărit, iar în baza poliței de asigurare pe care au încheiat-o anterior, acești producători agricoli vor fi despăgubiți.

    Echipa Broker de Asigurare CFRO, alături de fermieri în câmp

    ”Mergem în teren la clienții care și-au intermediat asigurările prin noi. În eventualitatea în care acești fermieri au daune, suntem alături de ei împreună cu reprezentanții societăților de asigurare, depinde unde au încheiate polițele de asigurare la culturi, la constatarea daunelor. Sunt fermieri care și-au asigurat cultura de rapiță împotriva riscului de nerăsărire din cauza secetei și avem un produs în piață prin care se despăgubesc costurile de reînsămânțare în momentul în care fermierul alege să întoarcă cultura de rapiță care a răsărit neuniform sau nu a răsărit deloc și să însămânțeze în locul acesteia altă cultură. În momentul în care fermierii reînsămânțează, se vine și se face constatarea finală în care se vede clar că fermierul pe suprafața respectivă unde a avut inițial rapița a reînsămânțat cu altă cultură și se face lichidarea daunei. Am fost săptămâna trecută la un fermier din județul Botoșani care a avut inițial rapiță și a avut probleme cu nerăsărirea sau răsărirea neuniformă din cauza secetei sau alte riscuri și acum am făcut lichidarea. Noi suntem alături de fermierii care sunt clienții noștri, pe care noi îi intermediem și sunt vreo 5.400. Avem oameni în fiecare regiune”, a menționat Caesar Huțanu, Director de Dezvoltare Parteneriate CFRO Broker de Asigurare.

    Citiți și: Caesar Huțanu, CFRO Broker de Asigurare: ”Putem negocia pentru fermieri un preț foarte, foarte bun”

    Echipa CFRO Broker de Asigurare va fi prezentă, în această săptămână, alături de alți fermieri, din județul Constanța, care au suferit pierderi în cultură din cauza fenomenului de grindină puternică.

    ”Urmează acum să fim prezenți, în această săptămână, la constatările din zona Hârșova, din județul Constanța, legat de grindina incredibilă, de medii și mari dimensiuni, care a afectat în special culturile de rapiță, grâu și orz. Când ne va permite vremea, nu va mai ploua, să putem intra în câmp, vom fi cu fermierii care au polițe de asigurare intermediate de noi și cu reprezentanții firmei asigurătoare, ca să fim siguri că totul este în regulă”, a mai spus Caesar Huțanu.

    Costul poliței – 120 lei/ha, despăgubiri de 7.000 de lei

    Directorul de Dezvoltare Parteneriate din cadrul CFRO Broker de Asigurare  a explicat care sunt facilitățile unei polițe de asigurare și a îndemnat toți fermierii să semneze o astfel de poliță, având în vedere schimbările climatice din ultima perioadă.

    ”Dacă cultura unui fermier este afectată de un risc climatic asigurat de poliță, despăgubirea nu face nimic altceva decât să reconfere fermierului confortul financiar necesar să repornească anul următor agricol, adică în loc să bage mâna în buzunar – și se pare că trebuie să bage din ce în ce mai adânc mâna în buzunar, că știm foarte bine care este contextul economic, au ca variantă o poliță de asigurare. În caz că ești afectat de un risc climatic, îți încasezi despăgubirea cuvenită în urma unui proces verbal și a unei constatări, care se face împreună cu reprezentantul asigurătorului. Despăgubirea se încasează foarte rapid. Costul unei polițe de asigurare este infim în comparație cu pierderile pe care le poate avea fermierul în urma manifestărilor unui risc climatic. Pentru o poliță de asigurare la culturile agricole, fermierul își sigură undeva la 6.000 – 7.000 de lei valoare de asigurare pe hectar și plătește maxim 120 de lei/ha”, a explicat Caesar Huțanu.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Agricultura UE are un nou comisar. Christophe Hansen a fost votat ”la pachet” cu noua echipă Von der Leyen Pășuni, terenuri, utilaje agricole și o fabrică de lapte – scoase la licitație de Fisc Marian Șamit: ”Porumbul la irigat este cultura cea mai rentabilă dintr-o fermă”