• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Semnale din piața terenurilor agricole: Străinii au început să vândă. Prețurile vor continua să crească cu 10-15% și în 2015

    agrointeligenta.ro -

    Începtul de an aduce o efervescență în privința terenurilor agricole, după ce pe piață au apărut cel puțin două societăți cu capital străin care au scos la vânzare suprafețe ce depășesc 100 de hectare. Consultanții spun că situația se va menține dinamică, prețurile urmând să crească și în 2015 cu circa 10-15%.

    Potrivit site-ului MADR de anunțuri pentru tranzacțiile funciare, cel puțin doi investitori străini au decis recent să renunțe la o parte din suprafețele agricole deținute la noi în țară. Au vândut, cu siguranță, în profit, la fel ca toți cei care au reușit să achiziționeze teren de 7 ani încoace, de când prețurile au început să urce.

    Conform unei analize Economica.net, este vorba despre Elholm SRL cu sediul în Reşiţa, deţinută de cetăţeanul olandez Elholm Carsten Bonefeld, care a scos la vânzare trei loturi de teren în judeţul Mehedinţi, în suprafaţă totală de aproximativ 130 de hectare. Preţul mediu pe hectar solicitat de cetăţeanul danez este de 2.530 de euro.

    O altă companie cu acţionariat străin care a decis să renunţe la peste 120 de hectare de teren în judeţul Oradea este Rogiro, deţinută de două persoane fizice de naţionalitate italiană (Rosetti Luciano şi Giustozzi Giuseppe). Compania a solicitat pentru cele două loturi de teren puse în vânzare aproximativ 694.000 de lei (154.200 euro), adică o medie de 1.260 de euro pe hectar.

    captura-site-madrDe asemenea, SC Reggio Verde SA, deţinută de cetăţeanul italian Salieri Giovanni, un român şi mai mulţi acţionari persoane juridice, a scos la vânzare aroximativ 70 de hectarede teren agricol în judeţul Cinstanţa , pentru aproximativ 4420 de euro pe hectar.

    Analiștii de specialitate de la DTZ Echinox susțin că investiția în terenuri agricole va continua să reprezinte o sursă de profit și în perioada următoare fie că este vorba de exploatarea agricolă sau doar de speculă.

    Prețul mediu al terenului agricol bun este de 4.000 de euro/ha

    Din datele DTZ, din 2007 până în prezent, am asistat la triplarea preţului terenurilor agricole şi nu există niciun semn că acest trend se va schimba. ”În pofida scumpirilor, terenurile agricole rămân o oportunitate atât pentru români cât şi pentru străini. Astăzi vorbim de o medie de 4,000 Euro/ hectar, iar estimările noastre arată că în 2015, preţul terenurilor agricole va creşte la o medie de 4,400-4,500 Euro/ hectar. Observăm păstrarea unui ritm de creştere între 10 -15% pe an. De asemenea, întâlnim cazuri în care loturi de 1,000 de hectare, irigate, cu activitate în derulare, cu o calitate superioară a solului şi cu documentaţia pusă la punct sunt promovate spre vânzare la preţuri de peste 5,500 Euro/ ha, în zona Banatului”, mai declarat pentru Economica.net Flavius Pop, Senior Consultant Land & Capital Markets DTZ Echinox.

    ”Terenurile agricole au fost mult dezbatute in ultimii ani şi înca de la începutul crizei s-au dovedit a fi o alternativă sănătoasa pentru plasarea capitalului. Investitori şi simpli agricultori au fost interesaţi să faca achiziţii în acest segment, atât pentru a beneficia din activitatea agricolă propriu-zisă cât şi pentru creşterea valorii terenurilor achizitionate. Discuţiile despre alinierea la preţurile din vestul Europei au încurajat mulţi proprietari de parcele să creasca pretul, fiind motivaţi şi de numeroşii investitori care scanează piaţa la ora actuală. În unele cazuri aşteptările acestor proprietari sunt nerealiste. Fiecare parcelă este analizată ca parte dintr-un lot mai mare, iar fragmentarea rămâne una dintre principalele probleme, care în foarte multe situaţii blochează procesul de achiziţie”, a explicat specialistul DTZ Echinox.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!