Ce așteptări au fermierii de la viitorii europarlamentari. Manifestul în 7 puncte al Copa-Cogeca
Oana Timar -Repoziționarea agriculturii ca resursă europeană strategică – Manifestul pentru alegerile europene 2024. Copa-Cogeca, cea mai importantă structură de reprezentare a fermierilor la nivel european, structură din care fac parte și organizațiile membre ale Alianței pentru Agricultură și cooperare (Federația Națională PRO AGRO, LAPAR, UNCSV și AFF), a făcut public un manifest cu solicitările sectorului agricol de la viitorii reprezentanți în Parlamentul European. In România, alegerile europarlamentare vor avea loc pe 9 iunie.
”Voturile agricultorilor europeni contează! (…) Este esențial ca în următorul mandat să alegem reprezentanți care înțeleg și au experiențe personale cu provocările cu care se confruntă comunitățile rurale și fermierii. Îndemnăm partidele politice europene să acorde prioritate acestei dimensiuni când își constituie listele pentru alegerile europene, subliniind că un Parlament European lipsit de reprezentare agricolă și rurală ar transmite un semnal nefavorabil pentru următorul mandat”, se arată în manifestul publicat de COPA-COGECA pentru alegerile europene din acest an.
COPA-COGECA arată cum comunitatea agricolă europeană este constituită din europeni convinși. Protestele fermierilor care s-au intensificat în ultimele câteva luni arată că este nevoie ca Uniunea Europeană să repună agricultura în centrul dezbaterii de îndată, trebuie să își consulte busola agricolă. În acest sens, dialogul strategic inițiat de Președinta Comisiei Europene reprezintă un pas în față pozitiv și abordarea trebuie susținută pe parcursul mandatului 2024-2029.
Pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă agricultura, și pentru a relua dialogul cu instituțiile europene, Copa și Cogeca au identificat 7 priorități cheie pentru următorul mandat al Comisiei, precum și factori de facilitare care vor ajuta la readucerea agriculturii pe drumul cel bun:
1. Reconcilierea atenuării schimbărilor climatice, a conservării naturii și a producției agricole și alimentare
- Asigurarea de îndată a unei remunerații echitabile pentru cei 9 milioane de fermieri europeni pe lanțul alimentar și o punere în aplicare eficientă a Directivei privind practicile neloiale în fiecare stat membru și o revizuire corespunzătoare.
- Stabilirea și punerea în aplicare a unor derogări de la legislația în domeniul concurenței pentru producători, în conformitate cu art. 210a din OCP unică și asigurarea unui standard de durabilitate sectorială care garantează răsplătirea rezultatelor de durabilitate ale fermierilor și cooperativelor.
- Promovarea și stimularea lanțurilor valorice scurte și a rețelelor de piețe agricole care s-au dovedit a fi un debușeu comercial important pentru fermieri și un model pozitiv pentru consumatori.
2. Consolidarea competitivității și profitabilității agriculturii UE și menținerea potențialului durabil de producție
- Copa și Cogeca solicită un Act de refacere a agriculturii. Această inițiativă politică ar trebui să aibă ca obiectiv consolidarea viabilității sociale și a rentabilității economice a sectorului agricol, asigurând în același timp adaptarea și atenuarea efectelor asupra mediului. Principiile cardinale ale legii de refacere a agriculturii ar fi:
(1) Protejarea sectorului agricol așa cum UE protejează natura;
(2) Garantarea din punct de vedere juridic a accesului și protejarea resurselor esențiale necesare pentru activitățile agricole, cum ar fi pământul, apa și energia - Ar trebui să se elaboreze măsuri mai performante și mai rapide de gestionare a pieței și a riscurilor.
3. Asigurarea tranziției generaționale în domeniul agricol
- Copa și Cogeca solicită Comisiei să elaboreze o strategie ambițioasă și cuprinzătoare a UE privind reînnoirea generațiilor în sectorul agricol, incluzând o „consultare socio-economică a tinerilor fermieri” în toate actele legislative viitoare privind agricultura, clima sau mediul.
4. Îmbunătățirea sănătății plantelor și a sănătăți și bunăstării animalelor prin încurajarea cercetării și inovării și prin facilitarea adoptării noilor tehnologii digitale
- Este o necesitate absolută pentru toți fermierii ca noile substanțe active cu un impact de mediu și sanitar mai mic, fie că sunt de sinteză sau de origine biologică să fie probate în timp util, precum și puse în aplicare și ezvoltate rapid în cadrul viitorului mandat al Comisiei Europene.
- Sectorul îngrășămintelor este esențial pentru a garanta securitatea alimentară la nivel mondial. Comunicarea Comisiei privind asigurarea disponibilității și accesibilității îngrășămintelor în 2022 a fost un prim pas în direcția cea bună. Prin urmare, Copa și Cogeca solicită Comisiei să elaboreze o strategie privind îngrășămintele care să ducă la autonomie strategică în domeniul îngrășămintelor și transparență pe piața UE și să recunoască rolul economiei circulare, inclusiv soluțiile de fermă, cum ar fi RENURE și digestatul.
- Este fundamental ca revizuirea legislației privind bunăstarea animalelor să se bazeze pe știință și studii de fezabilitate, incluzând impactul asupra comerțului, competitivității și perioadele relevante de tranziție
- Copa și Cogeca solicită aplicarea principiului precauției, până la constituirea unui cadru legislativ potrivit, care ia în considerare dimensiunea etică, socială, de siguranță alimentară, de mediu și economică a produselor de laborator și a unei evaluări complete de impact înainte de orice autorizare posibilă.
5. Stimularea contribuției fermierilor și proprietarilor de păduri la energia
- Trebuie pusă în aplicare o abordare coerentă, bazată pe principiul neutralității tehnologice, în toate propunerile europene de diversificare și stimulare a aprovizionării cu energie. Bioenergia/biocombustibilii vegetali/biometanul/biogazul, alături de potențialul de producție decentralizată de energie regenerabilă la fermă vor juca un rol principal în unitatea energetică europeană.
- Pădurile gestionate în mod durabil pun la dispoziție materii prime care oferă o cale de trecere de la economia bazată pe resurse fosile la bioeconomia circulară. De asemenea, UE ar trebui să repună bioeconomia pe agendă.
- Sectorul agricol, în calitate de sector de importanță strategică, poate oferi, de asemenea, soluții energetice descentralizate la nivelul exploatațiilor agricole. Există un mare potențial pe acoperișurile fermelor și hambarelor pentru a produce electricitate sau pentru a avea energie eoliană în cadrul fermei. Acest potențial ar trebui să fie deblocat cu sprijin pentru investiții, astfel încât să poată fi utilizat de comunitățile noastre rurale.
6. Întreprinderile cooperatiste: consolidarea rezilienței și a competitivității unităților care operează în sectoarele agroalimentar și forestier
- Instituțiile UE să ia în considerare nevoile specifice și elementele de guvernanță ale întreprinderilor cooperative din agricultură.
- Un mediu de măsuri orientat spre inovare, bazat pe știință și angajament să fie conceput și pus în aplicare, pentru a debloca pe deplin potențialul cooperativelor agricole de a realiza proiecte și produse durabile. Reglementările favorabile și schemele de sprijin sunt esențiale în domeniile eficienței energetice, acțiunilor climatice, infrastructurii și dezvoltării digitale, biodiversității și acțiunilor de
mediu. - Recunoașterea întreprinderilor cooperative ca organizații de producători, la cererea acestora, să fie o opțiune recunoscută în Regulamentul OCP. Este o măsură suplimentară și un instrument de sprijin care ajută statele membre în cazul în care cooperativele din sectorul agroalimentar nu și-au atins potențialul maxim.
7. Investiții și inovații în zone rurale vibrante
- În cadrul următorului mandat al UE, ar trebui să se propună un plan european de infrastructură rurală care să consolideze și să pună în aplicare viziunea pe termen lung pentru zonele rurale până în 2040. Va fi nevoie de investiții masive în infrastructura în acest sens. Următoarele dimensiuni vor fi esențiale pentru comunitățile agricole: decarbonizare (construirea sau renovarea clădirilor, achiziționarea de vehicule electrice, electrificarea proceselor, crearea unor unități de metanizare, echipamentul agricol), tranziția spre durabilitate (reducerea factorilor de producție, eco-design, recuperarea produselor secundare), digitalizare (internet de bandă largă, automatizare, robotică și inteligență artificială) și transformarea sistemelor de colectare (instrumente de stocare și producție).
- Este nevoie de o strategie care trasează și stabilește programele și obiectivele de îmbunătățire a infrastructurii de irigații pentru fermieri. Trebuie să se acorde prioritate accesului adecvat la apă pentru scopuri agricole, în special în contextul perturbărilor care afectează acum accesul la apă și care devin tot mai frecvente din cauza schimbărilor climatice.
Pentru punerea în aplicare a celor 7 priorități cardinale de politici de mai sus, Copa și Cogeca au identificat 4 factori de facilitare în funcționarea UE care ar juca un rol decisiv pentru asigurarea sprijinului pentru comunitățile agricole prin propunerile de politici europene.
- Armonizarea bugetului: Următorul buget european trebuie să reflecte mai bine ambițiile 1 europene privitoare la agricultură;
- Asigurarea unui program de politici onsecvent cu ambițiile pieței interne;
- Studii de fezabilitate pentru noi propuneri privitoare la agricultură;
- Este nevoie de un comisar pentru agricultură și zonele rurale, cu un rol-cheie de vicepreședinte al Comisiei Europene.
Documentul integral: Repoziționarea agriculturii ca resursă europeană strategică – Manifestul pentru alegerile europene 2024