• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Criza vacii de lapte, dezbătută la SCDCB Dancu. Tabără, ASAS: Niciodată nu am avut așa importuri mari de lapte și produse lactate

    Violina Gorcinschi -

    Dezbaterea de ultimă oră în cadrul celei de-a doua ediții a evenimentului „Vaca de lapte – o prioritate pentru zootehnie”, la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor (SCDCB) Dancu – Iași. Academia de Științe Agricole și Silvice  „Gheorghe Ionescu-Sisești” (ASAS) a organizat ieri, marți – 23 aprilie, o dezbatere privind importanța și soarta vacii de lapte în România. În cadrul evenimentului specialiști de calibru din domeniu au abordat teme de importanță actuală în sectorul bovinelor și au propus soluții pentru rezolvarea problemelor.

    În cadrul celei de-a doua ediții a evenimentului „Vaca de lapte – o prioritate pentru zootehnie”, ce a avut loc la SCDCB Dancu – Iași, reprezentanți ai ASAS, dar și alți membri reputați ai cercului științific românesc au prezentat fermierilor teme actuale în ceea ce privește sectorul bovinelor de lapte din România. Potrivit vorbitorilor, lucrurile nu stau chiar „roz” în domeniu, având în vedere că România este pe ultimul loc la producția de lapte pe cap de vacă din UE. Aceste rezultate sunt generate de mai multe probleme, printre care cea mai importantă este evoluția foarte lentă în ceea ce privește resursele de material genetic și ameliorarea raselor.

    Valeriu Tabără și Ciprian Radu – SCDCB Dancu

    „Vaca de lapte – o prioritate pentru zootehnie” la SCDCB Dancu

    ASAS, împreună cu echipa de la SCDCB Dancu au organizat, în cea de-a doua ediție, dezbaterea pe tema „Vaca de lapte – o prioritate pentru zootehnie”. La eveniment au participat activ președintele ASAS, prof. univ. dr. ing. Valeriu Tabără, inspectorul de specialitate și consilier al președintelui ASAS, dr. ing. Gheorghe Vaida, directorul SCDCB Dancu, dr. ing. Ciprian Radu și alți agronomi importanți din sectorul zootehnic. La dezbatere au fost prezenți și profesori universitari, jurnaliști, fermieri, medici veterinari, membri ai Agenției Naționale pentru Zootehnie etc.

    În introducere, președintele ASAS, dr. ing. Valeriu Tabără, a vorbit despre starea în care se află România în acest moment la capitolul producție de lapte. Fostul ministru al Agriculturii și-a exprimat îngrijorarea pentru cifrele care arată că țara noastră importă o cantitate impresionantă de lapte, în condițiile în care există potențial de dezvoltare. Putem spune că vaca de lapte din România este „pe cale de dispariție”, în condițiile în care interesul pentru îmbunătățirea și modernizarea acestei ramuri, mai exact cea a ameliorării taurinelor, este unul scăzut. Pe lângă lapte, România importă material seminal foarte scump din străinătate, folosit în reproducție, fără de care performanțele la producția de lapte ar fi scăzute.

    „Laptele este un element esențial pentru viață. Cheltuim foarte mulți bani pe domeniu, dar rezultatele nu sunt unele dorite. Cred că niciodată în istoria României nu am fost atât de mari importatori de lapte – și asta spune tot. Până la urmă, orice activitate te duce spre ceea ce înseamnă bilanțul de profit și rezolvarea unor necesități. Ne apropiem de peste 800 milioane de euro importuri de lapte și produse lactate. În principal este problema crizei vacii de lapte”, a spus președintele ASAS, Valeriu Tabără.

    Citește și: Dr. ing. Gheorghe Vaida – semnal de alarmă privind producția de lapte. Soluții propuse

    „Vaca de lapte – o prioritate în zootehnie” ediția II

    SCDCB Dancu – Iași – Expoziția de bovine

    După câteva cuvinte din partea reprezentanților ASAS și SCDCB Dancu, a avut loc o vizită la Expoziția de animale, în Tabăra de Vară a SCDCB Dancu. Stațiunea deține exemplare impresionante din rasa Bălțată Românească cu Negru, Bălțată Românească/Fleckvieh și din Sura de Stepă. Animalele sunt împărțite în funcție de rasă și de stadiul de reproducere în care se află. De exemplu, există spațiu separat pentru vițele de 12-14 luni în pregătire pentru montă, vaci gestante, vaci primipare, multipare etc.

    Vaci superioare din punct de vedere genetic la stațiunea Dancu

    Calitățile exemplarelor de la SCDCB Dancu sunt rezultatul unor procese de reproducere și îmbunătățire genetică ce au necesitat mult efort și resurse. Directorul Tehnic al SCDCB Dancu – Iași, Vasile Vintilă, a explicat mai multe fermierilor despre modul de întreținere și reproducere al acestor bovine.

    „La grupa pregătitoare, avem femele de 12-14 luni pentru montă/însămânțare artificială, un material biologic foarte valoros. Se vede ce frumusețe, ce expresivitate – animale cu potențial genetic de cel puțin 12.000 linii genetice foarte valoroase”, a prezentat directorul tehnic SCDCB Dancu.

    Citește și: Valeriu Tabără, ASAS: România importă material genetic ieftin și de slabă calitate

    Gheorghe Vaida. Temele abordate la dezbaterea de la Stațiunea Dancu

    „Vaca de lapte – o prioritate pentru zootehnie” – Teme dezbătute

    Temele discutate în cadrul evenimentului au fost utile atât din punct de vedere academic, cât și practic pentru fermierii crescători de bovine:

    La final, fermierii au avut ocazia să pună întrebări și să discute cu specialiștii din domeniu prezenți la eveniment.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Un fermier este acuzat că s-a „jucat cu genetica” și a creat oi uriașe pentru vânătoare Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere

    Ultimele știri

    Analist: Producția de porumb din Europa va crește în acest an Apa de orez – beneficii. Preparare și utilizare la legume și pomi Soții Nicoleta și Dan Vasile au renunțat la viața corporatistă pentru propria pepinieră de flori