• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Valeriu Tabără, ASAS: România importă material genetic ieftin și de slabă calitate

    Angelica Lefter -

    România importă material genetic și acest lucru se reflectă în calitatea animalelor din ferme și a producțiilor. Importul de material genetic ieftin s-a efectuat în timp, iar acum sistemele de reproducție autohtone au dispărut, este de părere președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS) ”Gheorghe Ionescu-Șișești”, Valeriu Tabără.

    Invitat în emisiunea Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, ediția de luni – 8 ianuarie, prof. univ. dr. Valeriu Tabără a arătat că este nevoie de formarea fermelor de elită în România și de trecerea la un sistem genomic.

    Citește și: Rasa de vaci Beefmaster câștigă teren în Europa. Caracteristici, randament

    Materialul genetic din fermele românești de bovine provine din zonă secundară, nu este de cea mai bună calitate, iar asta se va reflecta în aspectul generațiilor viitoare, dar și în limitările de producție a spus președintele ASAS, prof. univ. dr. Valeriu Tabără.

    ”Marea majoritate a materialului de reproducție, a materialului seminal, noi îl importăm, noi nu producem în România. Din păcate, nu importăm material de calitate. Continuăm să mergem pe acea valoare scăzută, din cauza costurilor, dar întotdeauna materialul ieftin îl iei de la tauri, de pildă, vorbim acum de bovine, care sunt în ieșire sau care și-au trăit traiul și asta se reflectă direct în probleme nenumărate. Se reflectă și în generațiile care vin, pentru că de obicei fermierii își mențin matcă din interiorul lor. Dacă tu îl obții din material seminal de slabă calitate sau din zona secundară, nu din cea primară, atunci riști ca generațiile care îi urmează, să intre într-o degenerare sau ca limitări de producție”, a menționat Valeriu Tabără

    Este nevoie de formarea fermelor de elită în România, care să investească în material biologic

    Fermele de elită trebuie să investească în material biologic de bună calitate. Este și metoda prin care și-au păstrat efectivele de înaltă calitate chinezii, americanii sau canadienii, a spus Valeriu Tabără.

    ”În primul rând, atunci când îți creezi ferma de elită și fermele care furnizează material biologic, ele trebuie să beneficieze de materialul cel mai bun genetic din lume. Asta este și politica, de pildă, a Chinei și nu numai, a Franței, Statelor Unite ale Americii, Canadei, Germaniei. Și Polonia are”, a menționat președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS) ”Gheorghe Ionescu-Șișești”, Valeriu Tabără la Agrostrategia.

    Citește și: Avans APIA bovine. Plata minimă și maximă ce se achită crescătorilor de vaci

    România trebuie să treacă pe un sistem genomic, să-și producă materialul biologic

    Pentru a putea duce schimbarea în România, vis-a-vis de un material biologic bun, țara noastră ar trebui să treacă pe un sistem genomic. Asta înseamnă producerea materialului seminal, nu importul la costuri mici.

    ”În primul rând ar trebui să trecem pe un sistem genomic. România ar trebui să-și producă materialul biologic, nu să trăiască din import de vițele. Avem premisele. Eu întreb: Pentru ce am făcut controlul performanțelor de producție în România? Ca să fim în Registrul Genealogic să luăm subvenție? Păi subvenția o dau și dacă ar fi fost metis. Eu ar fi trebuit să-mi culeg să fie mame de taur, să-mi fac tauri și să cresc elita. Și la ovine la fel. Păi dar este posibil să avem costuri și atâția bani dați subvenție și noi nu putem vinde un berbec în străinătate că nu avem valoare genetică?”, a întrebat retoric președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS) ”Gheorghe Ionescu-Șișești”, Valeriu Tabără, în cadrul emisiunii Agrostrategia, ce poate fi urmărită în fiecare zi de luni până joi, de la ora 10:00, pe TVR1.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Valeriu Tabără, ASAS (08.01.2024)


    Te-ar mai putea interesa

    Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei Fermă închisă de DSVSA. Decizia a fost contestată în instanță O familie de legumicultori și-a găsit solarii tăiate și toți ardeii furați

    Ultimele știri

    Timac Agro – campanie în forță! Vaporul cu 18.000 de tone de Eurocereal 34 a ajuns în portul Constanța! Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fermierii au depus proiecte de peste 550 de milioane de euro pentru investiții în irigații