• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”

    Violina Gorcinschi -

    SCDCB Dancu, una din cele mai dotate unități de cercetare pentru creșterea bovinelor din România. Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Dancu – Iași contribuie la îmbunătățirea vacii de lapte din România din punct de vedere genetic și ajută crescătorii de bovine să își optimizeze producția în fermă. Aflată la câțiva kilometri de minicipiul Iași, SCDCB Dancu este un obiectiv important în regiune pentru sectorul bovinelor.

    În cadrul dezbaterii „Vaca de lapte, o prioritate pentru zootehnie”, ce a avut loc ieri, marți – 23 aprilie la SCDCB Dancu, comuna Holboca, județul Iași reprezentanții stațiunii au prezentat și activitatea, performanțele, producțiile și planurile de viitor ale unității de cercetare. Aflat în vizită cu această ocazie, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești” (ASAS), Valeriu Tabără, a rămas impresionat de liniștea și curățenia din adăposturile de bovine, ceea ce este un semn că stațiunea funcționează la standarde înalte.

    SCDCB Dancu – Iași, comuna Holboca (foto: scdb-dancu.ro)

    SCDCB Dancu – Iași. Dotări

    SCDCB Dancu – Iași a fost înfiinţată în anul 1981, fiind o organizație de cercetare publică, aflată în coordonarea ASAS și a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu activitate de cercetare ce vizează asigurarea dezvoltării stabile și sustenabile a capacității de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și inovare din domeniul creșterii, exploatării și ameliorării taurinelor.

    Echipa de cercetători de la stațiunea Dancu lucrează împreună cu fermierii, pentru a implementa cele mai bune metode pentru creșterea producției, a eficienței economice, dar cu un impact redus asupra mediului. Stațiunea deține un efectiv de 785 de bovine din mai multe rase, valoroase din punct de vedere genetic, printre care și tineret bovin mascul și tăurași de reproducție.

    O mare parte din terenurile aflate în administrarea SCDCB Dancu (peste 650 ha) sunt folosite pentru obținerea de furaje pentru animale, respectiv 625,88 de hectare (înregistrate cadastral), unde se cultivă porumb boabe, porumb siloz, lucernă, triticale, grâu furajer, floarea-soarelui, mazăre de toamnă etc. Acestea sunt folosite pentru prepararea furajelor și depozitate în silozurile din dotare.

    Dotări la SCDCB Dancu

    SCDCB Dancu deține numeroase adăposturi pentru animale care sunt ținute separat în funcție de vârstă, rasă, situația reproductivă etc, precum și o tabără de vară, unde vacile stau în aer liber. Gunoiul de grajd este depozitat pe o platformă specială, iar în viitor se dorește utilizarea acestuia într-o unitate de producere biogaz.

    Pe lângă aceste dotări, SCDCB Dancu a înființat și un centru de excelență în creșterea taurinelor, unde funcționează mai multe laboratoare: laborator de Genetică Moleculară. laborator de reproducere și biotehnici de reproducere, laborator de siguranță alimentară și biologie animală, laborator de dezvoltare tehnologică în creșterea taurinelor. În cadrul acestora, se oferă analize privind calitatea laptelui, dar și a furajelor (proteină, fibră, substanță uscată, grăsimi etc).

    În perioada 2019-2023, au avut loc proiecte de investiții care au modernizat și îmbunătățit considerabil unitatea de cercetare, respectiv:

    Citește și: Criza vacii de lapte, dezbătută la SCDCB Dancu. Tabără, ASAS: Niciodată nu am avut așa importuri mari de lapte și produse lactate

    Vaci de rasă la stațiunea de cercetare

     SCDCB Dancu. Efectiv de bovine și producție

    La stațiunea Dancu, există un efectiv numeros de bovine de rasă. Vacile de elită sunt rezultatul reproducerii cu material seminal de la cei mai faimoși tauri din lume.

    „S-a lucrat numai cu material seminal importat de la tauri foarte valoroși din rasa Holstein-Friza. Când vorbesc de Holstein vorbesc de tipul de peste ocean și Friza europeană. La Stațiunea Dancu, în decursul istoriei am activat linii foarte valoroase de tauri, chiar celebrități mondiale, cum ar fi RORA ELEVATION-3, P.F.ARLINDA CHIEF-8 și PACLAMAR BOOTMAKER-5”, a precizat Vasile Vintilă, director adj. tehnic la SCDCB Dancu.

    Sură de Stepă la SCDCB Dancu

    Stațiunea Dancu „acoperă”, ca influență, o bună parte din zona de nord-est a Moldovei și are în efectiv următoarele rase:

    Producția de lapte la SCDCB Dancu

    Producția de lapte, ulterior vândut, contribuie la acoperirea cheltuielilor stațiunii care dispune de camere și aparate de muls. În medie, de la o vacă se obțin 28 de litri/zi.

    „Noi mulgem 300 de animale pe zi și obținem 28 de litri pe cap de vacă”, a spus directorul SCSDC Dancu – Iași.

    SCDCB Dancu vinde litrul de lapte cu 2,2 lei

    Directorul SCDCB Dancu, Ciprian Radu, a vorbit despre costurile și veniturile stațiunii. În 2023, cea mai mare parte a veniturilor (61%) au fost obținute din vânzarea laptelui/activități economice, 30% din subvenții de la Ministerul Agriculturii, 5% subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), 4% alte venituri operaționale.

    Una dintre principalele probleme, prezentă nu doar la crescătorii de vaci de lapte, cu și la stațiuni, este prețul redus al laptelui. Potrivit reprezentanților SCDCB Dancu, laptele produs în stațiune se vinde cu 2,2 lei/litru. În condițiile în care mai mult de jumătate din venituri provin din vânzarea laptelui, iar pentru producerea acestuia, costurile pe litru ajung la 2,1 lei, banii obținuți ajung abia pentru ca stațiunea să se mențină pe o linie de plutire, nu și pentru dezvoltare. O mare parte din cheltuieli sunt reprezentate de furaje. Fiind animale de rasă pură, de elită, cu cele mai înalte calități, vacile de la stațiunea Dancu necesită o dietă specială care este, însă, destul de costisitoare.

    Conducerea stațiunii plănuiește, pentru a vinde mai scump laptele, parteneriate cu persoane juridice. „Vrem să ajungem să vindem litrul de lapte cu cel puțin patru lei”, a spus Ciprian Radu, directorul SCDCB Dancu.

    Adăpost de vaci – Dancu

    SCDCB Dancu. Proiecte și perspective

    Echipa de la SCDCB Dancu plănuiește să se dezvolte mai departe în mai multe direcții:

    Unitatea de producere biogaz este un plan important al stațiunii, din moment ce încă nu și-au câștigat independența energetică. Cu toate că, datorită panourilor fotovoltaice instalate o bună parte din curentul electric este furnizat din această sursă, consumul este unul prea mare, iar cei de la SCDCB Dancu doresc să își producă integral energia, pentru a scădea cheltuielile.

    În cadrul dezbaterii de ieri, dr. Sabina Văleanu a prezentat un proiect de interes pentru fermieri. Este vorba despre un Proiect de Cercetare privind Transformarea Digitală a fermelor mici și mijlocii. Acesta este finanțat de Academia Oamenilor de Știință din România, competiția destinată tinerilor cercetători „AOȘR-TEAMS-III” Ediția 2024-2025 „Transformarea digitală în Științe”.

    Scopul proiectului este implementarea unei abordări integrate de transformare digitală în fermele mici și mijlocii de vaci de lapte, cu accent pe îmbunătățirea productivității, eficienței operaționale și rezilienței acestor exploatații.

    Pentru detalii, cei interesați pot contacta reprezentanții stațiunii la nr. de telefon 0232 272 465 sau la adresa de e-mail sabina.valeanu@scdb-dancu.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare