• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Schemă de tratamente la ardei. Calendar stropiri

    Violina Gorcinschi -

    Schemă tratamente la ardei – stropiri la ardei în toate etapele de dezvoltare, pentru protecția împotriva bolilor și dăunătorilor comuni la această cultură. Tratamentele se aplică în faza de răsad, înainte de plantare, la plantare și după plantare. Aflați din acest articol care sunt cele mai eficiente tratamente pentru ardei și cum se aplică.

    Planul de tratament la ardei ia în considerare atât fazele de dezvoltare ale plantelor, cât și perioadele în care atacă bolile și dăunătorii. Stropirile pot avea loc atât ca măsură de prevenire, cât și ca tratament, însă cel mai bine ar fi să se urmărească evitarea eventualelor pagube în cultură.

    Tratamente la răsadurile de ardei (foto: Youtube)

    Schemă de tratamente la ardei. Stropiri în faza de răsad

    Schema de tratamente la ardei începe din faza de răsad. Primul tratament se efectuează pentru a preveni putregaiul cenușiu, mana, pătarea cafenie, alternarioza, făinarea, dar și dăunătorii (acarieni, musca minieră, trips).

    Pentru putregai cenușiu, mană, pătare cafenie, alternarioză și făinare se aplică Ortiva Top. Doza recomandată pe hectar este de un litru. 10 ml de soluție se diluează în 10 litri de apă și se aplică la 100 metri pătrați. Timpul de pauză între tratamente este de șapte zile.

    Ardeii au nevoie și de protecție împotriva insectelor, iar în acest caz este vorba despre acarieni, trips și musca minieră, împotriva cărora se administrează Vertimec 1.8 EC. Doza este de un litru/ha, (10 ml soluție în 10 litri de apă, aplicare la 100 metri pătrați), iar între tratamente este nevoie de o pauză de trei zile.

    Citește și: Tratamente la pomi la scuturarea florilor. Recomandări

    Schemăde tratamente la ardei. Stropiri în faza de răsad (înainte de transplantare)

    Înainte de transplantarea răsadurilor de ardei într-un loc permanent, acestea necesită tratamente de protecție, în special având în vedere că plantele vor fi mai vulnerabile în fața atacurilor până se adaptează. În acest caz, tratamentele la ardei sunt pentru prevenirea putregaiului cenușiu și afidelor.

    Pentru putregaiul cenușiu, se aplică Switch 62.5 WG. Doza este de 10 kg/ha. 10 grame de produs se diluează în 10 litri de apă, iar această cantitate se aplică la 100 metri pătrați. Timpul de pauză între tratamente este de trei zile.

    Afidele se combat cu ajutorul insecticidului Teppeki. Cantitatea aplicată pe hectar este de 0,12-0,14 kg. 1,5 grame de produs se diluează în 10 litri de apă, iar rezultatul se aplică la 100 mp. Timpul de pauză între tratamente este de trei zile.

    Tratament la plantarea răsadului de ardei

    Schemă de tratamente la ardei. Stropiri după plantarea răsadului

    La plantare, răsadurile de ardei primesc tratament împotriva ofilirii vasculare, dar pentru buha semănăturilor, cărăbușul de mai și viermele sârmă.

    Pentru ofilirea vasculară, ardeii se tratează cu AMN Promot de la Mack Bio-Agrar. 10 grame de produs se dizolvă în 10 litri de apă, iar preparatul se aplică la nivelul sistemului radicular – 1 litru soluție pe metru pătrat.

    Împotriva dăunătorilor menționați se intervine cu Trika Expert, de la Summit Agro. La un hectar se folosesc 10-15 kg de produs, aplicându-se 100-150 grame/mp.

    Schemă tratamente la ardei. Stropiri după plantarea răsadurilor

    Calendarul cu stropiri la ardei este deosebit de important după plantarea răsadurilor în locul unde va fi crescută cultura. Prima stropire la ardei se face după plantare, la circa o săptămână.

    Tratament la ardei după plantare, la la 7-10 zile de la plantare. La aproximativ o săptămână de la plantare, ardeii necesită protecție împotriva manei, precum și a acarienilor, tripșilor, musculiței albe de seră și minierilor

    Mana se poate preveni sau combate cu Kupferol, de la Nufarm. Doza recomandată pe hectar este de 5,3 litri. 53 ml se diluează în 10 litri de apă care se aplică pe metru pătrat. După aplicare, se așteaptă șapte zile până la administrarea altui tratament.

    Acarienii și musculița albă de seră se combat cu Sanmite 10 SC, de la Nissan Chemical. 15 ml de produs se diluează în 10 litri de apă, aplicate pe 100 metri pătrați. Doza de produs recomandată pe hectar este 1,5 litri. Se așteaptă trei zile de la aplicare până la următorul tratament. În ceea ce privește tripși, minieri și acarieni, la ardei se poate administra Fytomax PM, produs de Russell IMP (100-200 ml, diluați în 20 litri de apă). Pauza între tratamente este de o zi.

    Tratament la ardei 10-14 zile de la tratamentul anterior. La 10-14 zile de la tratamentul anterior, se acordă atenție făinării, alternariozei, putregaiului alb, putregaiului cenușiu pentru care se poate administra Amistar (10 ml în 10 litri de apă, aplicate la 100 mp). Doza recomandată este de un litru/ha. Se așteaptă trei zile până la următorul tratament.

    Insectele dăunătoare pe care se vor concentra tratamentele în această perioadă sunt afidele și acarienii. Împotriva afidelor se aplică Mospilan 20 SG (3 grame/24 litri apă, aplicată la 240 metri pătrați). Doza pe hectar este de 0,125 kg. Pauza între tratamente este de trei zile. Acarienii se tratează cu Nissorun 10 WP, acaricid de la Summit Agro (5 grame/15 litri apă, aplicată la 130 metri pătrați). Doza indicată la ardei este de 0,4 kg/ha. Timp de pauză trei zile.

    Citește și: Schemă de tratamente la tomate. Stropiri de la răsad la recoltare

    Tratament la ardei la 10-14 zile de la tratamentul anterior. După 10-14 zile, tratamentele se concentrează pe lupta împotriva făinării, alternariozei, omizii fructelor, moliei tomatelor, acarienilor, muștei miniere. Făinarea și alternarioza se tratează cu Cidely Top (10 ml/10 litri de apă, aplicată la 100 metri pătrați), în doză de un litru/ha. Timpul de pauză între tratamente este de trei zile. De asemenea, făinarea poate fi prevenită și cu Topas 100 EC de la Syngenta (3-5 ml/10 litri apă, aplicate la 100 mp), aplicat în doză de 0,3-0,5 litri/ha. Timpul de pauză între tratamente este de trei zile.

    Dăunătorii menționați se previn/combat cu Voliam Targo (10 ml/10 litri de apă, aplicate la 150 mp), în doză de 0,6-0,8 litri/ha. Între tratamente se așteaptă trei zile.

    Stropire la cultura de ardei la 10-14 zile de la tratamentul anterior.  Aceste tratamente presupun combaterea făinării și putregaiului cenușiu, precum și a afidelor și omizii fructelor. Pentru bolile menționate se aplică Signum de la BASF (15 grame/8 litri apă, aplicate la 100 metri pătrați), în doză de 1,5 kg/ha. Se așteaptă trei zile până la următorul tratament. Afidele sunt combătute cu Teppeki. Pentru omida fructelor, se aplică BactoSpeine DF, de la Nufarm (1o grame/10 litri, aplicate la 100 mp), în doză de un kg/ha. Pauza între tratamente în acest caz este de două zile.

    Tratament la ardei la 10-14 zile de la tratamentul anterior.  În această fază, protecția ardeilor se concentrează pe prevenirea și combaterea putregaiului cenușiu, făinării, pătării cafenii, manei, alternariozei, dar și a insectelor dăunătoare (omida fructelor, acarieni). Bolile se tratează cu Ortiva Top.

    Pentru omida fructelor se administrează Alverde, de la BASF (10 ml/10 litri apă, la 100 metri pătrați), în doză de un litru/ha. Timpul de pauză între tratamente este de trei zile. Împotriva acarienilor, se recomandă Fytomax PM.

    Stropire la culttura de ardei la 10-14 zile de la tratamentul anterior. Ultimul tratament vizează protecția ardeilor împotriva alternariozei, făinării, pătării cafenii, omizii fructelor și acarienilor. Pentru boli se poate apela la Cidely Top, iar pentru acarieni, Nissorun 1o WP. Insecticidul Affirm (15 grame/10 litri apă, aplicate la 100 mp),este eficient împotriva omizii fructelor, fiind recomandată aplicarea în doză de 1,5 kg/ha. În acest caz, între tratamente trebuie să treacă trei zile.


    Te-ar mai putea interesa

    Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii Vremea se schimbă radical. Meteorologii anunță temperaturi scăzute, dar și vijelii și căderi de grindină Prețul roșiilor românești s-a prăbușit după sărbători. Cât costă acum un kilogram de tomate la fermieri

    Ultimele știri

    Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre ANAF s-a răzgândit! Noua taxă pentru transport nu se va mai aplica pentru micii fermieri!