• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tratamente la pomi la scuturarea florilor. Recomandări

    agrointeligenta.ro -

    Tratamente la pomi în timpul înfloririi și după, la scuturarea florilor, a petalelor. Recomandări de stropiri menite să protejeze pomii după perioada de înflorire, mai exact înainte de faza de formare a fructelor.

    Aprilie este de obicei luna în care avem atât perioada de înflorire a pomilor fructiferi, cât și scuturarea acestora. O mare problemă a pomicultorilor este că deși acum trebuie să intervină cu stropiri importante, de multe ori ploile nu permit aplicarea la timp a tratamentelor. Mai mult, temperaturile scăzute și chiar înghețul târziu de primăvară pot afecta grav producția de fructe.

    În funcție de regiunea țării în care se află livada, pomii trec prin diverse fenofaze vegetative pe parcursul lunilor martie, aprilie și mai. Tratamentele la pomi trebuie atent gândite pentru ca stropirea să se facă în cele mai bune condiții și, astfel, să aibă efect. Cum între înflorire și scuturarea florilor este o perioadă foarte scurtă, pomicultorii trebuie să intervină rapid.

    Citiți și: Tratamente pomi fructiferi înfloriți: ce stropiri se fac în această perioadă în livadă

    Schemă de tratament la pomi la căderea petalelor

    Schemă de tratament la pomi la căderea petalelor

    Schema de tratamente la pomi în perioada de înflorire și după căderea petalelor este inclusă într-o schemă generală de stropiri pentru livada mixtă de pomi din speciile sâmburoase (prun, cireș, vișin, cais sau piersic) și speciile de semințoase (măr, păr, gutui, moșmon).  Această schemă a fost elaborată și pusă la dispoziția pomicultorilor de către ing. Marius Roman, fondatorul Pepinierelor Roman din Afumați.

    Tratament la pomi la apariția primelor flori

    Tratamentul care se face la pomii fructiferi când apar primele flori este unul dintr-un mix de trei produse. De obicei în perioada 10-25 aprilie, acum se face o stropire cu Difcor (concentrație 0,025%), Syllit (0,2%), Decis 25 WG (0,003%) și biostimulatorul Atonik (0,1%).

    Prima stropire la pomii înfloriți are rol de combatere a unor boli precum ciuruirea bacteriană și micotică, monilioza, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic). Acum se combate și antracnoza la cais, iar insecticidul distruge ouăle de acarieni.

    Citiți și: Tabel tratamente pomi fructiferi. Schema de stropiri în livadă în fiecare anotimp

    Tratamente la pomi înfloriți (foto: Catalin Apetrei)

    Tratament la pomii înfloriți

    Tratamentul recomandat la pomii înfloriți este format dintr-un fungicid și un stimulator. Puteți opta pentru fungicidul Chorus (concentrație 0,1%) și stimulatorul Isabion (concentrație 0,15%). Stropirea se face când avem o înflorire în masă, în perioada 25 aprilie – 10 mai. Prin această stropire aplicată în livada mixtă, se combat boli periculoase precum: ciuruirea bacteriană și micotică, monilioza, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), rapăn la măr.

    Tratament după scuturarea florilor la pomii fructiferi

    Indiferent de specia pomilor fructiferi, se recomandă un tratament după căderea florilor. Această stropire se poate aplica la scuturarea florilor, atunci când peste 90% din petale s-au scuturat.

    Tratamentul la pomi după căderea florilor se face cu produsele Score (concentrație de 0,02%), Folpan (concentrație de 0,2%), Mospilan (concentrație de 0,03%) și un biostimulator precum Cropmax. În această fenofază putem combate cu succes boli precum ciuruirea bacteriană și micotică, monilioza, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), antracnoza (la cais), moliile și viermele fructelor, precum și defoliatoarele și minatoarele.

    De reținut că la toate stropirile pe care le faceți în livadă trebuie să aveți asigurate condițiile de siguranță și de eficacitate a tratamentului. La tratamentele aplicate pomilor primăvară, aveți în vedere să nu fie vânt, vremea să fie senină, să nu plouă și să fie temperaturi pozitive.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”