• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultură profitabilă pentru micii fermieri. Se obțin 4-5 tone/ha și kilogramul se vinde cu 35-40 de lei

    Angelica Lefter -

    Cultură profitabilă pentru micii fermieri: andivele. În județul Neamț, un grup de circa 15 cultivatori din Gherăești s-au specializat în cultivarea andivelor pe care e valorifică mai ales la București, la un preț de 35-40 de lei kilogramul.

    Andivele au fost aduse în zona Neamțului acum aproape 80 de ani de un olandez, a fost adaptată imediat la grădinile și solul din zonă, iar acum, fiii celor care au naturalizat planta și continuă afacerile de familie.

    Micii fermieri din comuna Gherăești, din județul Neamț, se ocupă de cultivarea andivelor. Este singurul loc din țară unde andivele au avut atât de mare succes la grădinari, asta, pentru că, spun ei, solul permite dezvoltarea acestor plante. Mari consumatori de andive, bucureștenii reprezintă principala piață de desfacere. Chiar dacă prețurile andivelor românești nu sunt deloc mici, se pare că există suficienți consumatori astfel încât legumicultorii să nu rămână cu marfa pe stoc.

    Citiți și: Cultivarea andivelor, tradiție pentru localnicii din Gherăeşti, Neamț. Cât de profitabilă este “Cicoarea de Bruxelles” și care sunt secretele unei astfel de culturi

    Așa numitele ”bordeie” unde sunt transplantate andivele pentru iarnă 

    Carol Iștoc se declară cel mai mare cultivator de andive din Gherăești, cu o suprafață de 1 hectar, după cum a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. Andivele sale se vând în piețele din București de ani buni, iar afacerea de familie este una înfloritoare.

    ”Eu am 39 de ani, dar am preluat afacerea de la părinți. Cultiv un hectar de andive, cel mi mult din Gherăești, și vând în două piețe din București, în Drumul Taberei și Piața Matache și la piața locală din localitate, de aici. Eu duc andive din acestea, care cresc la noi. Eu dau kilogramul cu 35-40 de lei, dar este și muncă multă, eu fac 4-5 tone la un hectar. Eu produc andive atât cât se vinde, noi mai producem și ceapă și cartofi. Eu pentru a produce un kilogram de andive investesc minim 15 lei, este normal să fiu pe plus odată ce am producție mai mare. Sămânța o produc tot eu, pentru că ce luam din Olanda costa foarte mult și atunci îmi produc sămânța singur. Plantele se însămânțează la finalul lunii mai, așa le pun eu și se culeg până în octombrie. Este multă muncă manuală, iarna le mut în ”bordeie” un spațiu special menajat, săpat în pământ, pe care îl încălzesc. Este o muncă destul de grea. Trebuie prășite foarte des, dar nu folosim substanțe, nu erbicidăm, prășim manual. Dorința cea mai mare este să obțin niște fonduri europene și să îmi cumpăr un tractor nou”, a mărturisit fermierul.

    Citiți și: Andive se caută dar nu mai are cine le cultiva. Tinerii din Gherăeşti le culeg „pe leafă” în Spania

    Andive cultivate de fermierii din Gherăești, județul Neamț (foto: Marius Pușcașu, fost cultivator de andive)

    Sămânța de andive, păstrată de peste 80 de ani, tradiție în familiile din Gherăești

    La un preț de 30 de lei/kg, vinde andivele și un alt producător din Gherăești, Ionică Gherghel. El cultivă o suprafață mult mai mică, dar este mulțumit că dă andivele din poartă.

    ”Eu cultiv 10-15 ari în câmp, mai mult nu pot, căci lucrez singur. Trebuie să o iei din timp cu sapa, trebuie prășită manual. Pe suprafața aceasta produc în jur de 30-35 de kilograme. Vând cu 30 de lei kilogramul, dar eu nu merg la piață. De atât timp, am relații, vin oamenii și iau direct de la mine, persoane fizice mai mult. Sămânța mi-o produc eu, dar știu că cineva din Belgia, un inginer de la fabrica de zahăr a adus-o prima dată, știu de la socrul meu. De atunci am tot înmulțit-o. La noi este pământul bun, de aceea a mers cultivată, în altă parte nu ar rezista. Acum o săptămână am cultivat eu andivele în câmp, să prind ploile. Andivele cultivate în sat merge udată, dar la mine nu. Se pune în pământ în aprilie, mai, iunie, iar la jumătatea lunii octombrie, când dă bruma, poate fi recoltată. Ele se pot păstra în mediul întunecos și răcoros, dar o săptămână, două sau trei, mai mult nu”, a menționat fermierul nemțean, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Cei doi cultivatori de andive au completat că nu și-ar dori să facă parte dintr-o cooperativă, chiar dacă s-ar înființa una în zonă pentru că au deja cui vinde marfa și nu s-ar complica cu o asociere.


    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul a majorat bugetul APIA. Când ar intra în conturi subvenția de 100 euro APIA – anunț făcut astăzi pentru fermieri! Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă

    Ultimele știri

    Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre ANAF s-a răzgândit! Noua taxă pentru transport nu se va mai aplica pentru micii fermieri!