• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rural Plus și Agro Plus – funcționale! Ajutor de stat prin FGCR: condiții, termene limită, plăți

    Oana Timar -

    Schema de ajutor de stat IMM Plus, cu componentele Rural Plus și Agro Plus, este din nou funcțională. Sprijinul poate fi accesat de fermieri până la data de 30 iunie 2024, prin intermediul băncilor.

    Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) anunță că a demarat procesul de acordare a garanțiilor de stat în cadrul schemei de ajutor de stat IMM PLUS, asociate componentelor:

    RURAL PLUS pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii, întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie şi a întreprinderilor mari din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii, sectorului alimentar și comerțului cu produse agricole, piscicole și alimentare, cu excepția tutunului și a băuturilor alcoolice, prin acordarea de facilităţi de garantare de către stat și granturi în mod transparent şi nediscriminatoriu pentru creditele acordate de către instituţiile de credit în contextul crizei economice generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

    Valoarea maximă a finanţărilor acordate unui beneficiar nu poate depăşi 5.000.000 lei pentru creditele/liniile de credit pentru finanţarea capitalului de lucru, respectiv 10.000.000 lei pentru creditele de investiţii. Valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul schemei de ajutor de stat nu poate depăşi 10.000.000 lei. Pentru sectoarele agriculturii primare, pescuitului și acvaculturii, valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul schemei de ajutor de stat nu poate depăşi 5.000.000 lei.

    Lista codurilor CAEN aferente domeniilor eligibile la finanțare în cadrul componentei RURAL PLUS poate fi consultată AICI

    Categoriile de beneficiari, criteriile de eligibilitate, valorile finanțărilor și ale granturilor de care se poate beneficia în cadrul componentei RURAL PLUS precum și etapele care trebuie parcurse pentru obținerea garanției pot fi consultate AICI

    Lista documentelor necesare analizei solicitării de garantare pentru componenta RURAL PLUS poate fi consultată AICI

    Plafonul total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul componentei RURAL PLUS a schemei de ajutor de stat, pe perioada de valabilitate a acesteia, respectiv de la aprobarea acesteia de către Comisia Europeană până la data de 30 iunie 2024, este de 1.980.000.000 lei.

    și

    AGRO PLUS pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii şi a întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie din domeniul agriculturii, inclusiv start-upuri, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar, care are ca obiectiv acordarea de facilităţi de garantare de către stat în mod transparent şi nediscriminatoriu pentru creditele acordate întreprinderilor mici şi mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie.

    Valoarea maximă a finanţărilor acordate unui beneficiar pentru creditele/liniile de credit pentru finantarea capitalului de lucru, nu poate depăşi 5.000.000 lei. Pentru creditele de investiţii valoarea maximă a finanţărilor acordate unui beneficiar nu poate depăşi 10.000.000 lei. Valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul programului nu poate depăşi 10.000.000 lei, respectiv 5.000.000 lei pentru beneficiarii din domeniul agriculturii primare, acvaculturii şi pisciculturii.

    Categoriile de beneficiari, criteriile de eligibilitate, valorile finanțărilor și ale granturilor de care se poate beneficia în cadrul componentei AGRO PLUS precum și etapele care trebuie parcurse pentru obținerea garanției pot fi consultate AICI

    Lista documentelor necesare analizei solicitării de garantare pentru componenta AGRO PLUS poate fi consultată AICI

    Plafonul total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul componentei AGRO PLUS a schemei de ajutor de stat, pe perioada de valabilitate a acesteia, respectiv de la aprobarea acesteia de către Comisia Europeană până la data de 30 iunie 2024, este de 127.630.000 lei din care suma de 27.630.000 lei este alocata FGCR.

    Citiți și: Creditul Fermierului: 30 iunie – ultima zi în care FGCR mai poate emite Acorduri de Finanțare

    Schema de sprijin, valabilă până pe 30 iunie 2024

    In cazul Componentei RURAL PLUS, ultima zi în care instituțiile de credit pot transmite FGCR solicitările de garantare și documentele prevăzute la art.18, alin. (3), din cadrul Ordinului comun MF/MADR nr. 622/128/2024, complete și corecte, este data de 25 iunie 2024, inclusiv.

    In cazul Componentei AGRO PLUS, ultima zi în care instituţiile de credit pot transmite solicitarea de garantare şi documentele prevăzute la art.23, alin. (4) din cadrul Ordinului comun al MF/MADR/MAT/MDLPA/ MCID nr.621/129/1028/1227/20637/2024 privind aprobarea Procedurii de implementare a Programului IMM PLUS pentru componentele IMM ROMÂNIA PLUS, AGRO PLUS, IMM PROD PLUS, CONSTRUCT PLUS și INNOVATION PLUS publicată în Monitorul Oficial al României nr.373 bis/19.05.2024, corecte şi complete, este data de 21 iunie 2024 ora 23:59.

    Termenul de valabilitate al schemei este până la 30.06.2024.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum a reușit ing. Roman să aibă producție de gutui într-un an în care alți pomicultori n-au recoltat nimic ANCPI: Cadastru gratuit pentru terenurile agricole care primesc subvenții APIA Fermieri blocați la plata avansului APIA: Din cauza schemei de Agromediu nu primim restul subvențiilor!

    Ultimele știri

    Posturi de șefi, tăiate la Casa de Comerț Unirea Șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, s-a ținut de cuvânt! Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate! APIA – anunț ACUM! Fermierii care au în conturi prima tranșă din subvenții!