• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Creditul Fermierului: 30 iunie – ultima zi în care FGCR mai poate emite Acorduri de Finanțare

    Oana Timar -

    Creditul Fermierului – un instrument pentru finanțarea capitalului de lucru, cu dobândă plafonată la 1,95%, subvenționare de ROBOR și perioadă de returnare de 5 ani. Această finanțare poate fi accesată de producătorii agricoli în baza unui Acord de Finanțare emis de Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

    De precizat de la inceput că producătorii agricoli care doresc să acceseze Creditul Fermierului trebuie să se adreseze băncilor, care mai departe vor face solicitările necesare către FGCR. La mijlocul lunii aprilie, un număr de 17 bănci semnaseră convenții cu FGCR, dintre care trei instituții bancare aveau deja programul operabil.

    In baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 7/2024, prin intermediul Fondului de Garantare a Creditului Rural, se derulează schema de ajutor de stat ”Creditul Fermierului” prin care beneficiarii care își desfășoară activitatea doar în cadrul agriculturii primare beneficiază de un grant care acoperă componenta de dobândă reprezentând partea de ROBOR la 3 luni pe perioada creditului dar nu mai mult de 60 de luni și fără a depăși plafonul maxim de 280.000 euro/beneficiar pentru toate ajutoarele de stat acordate în temeiul Cadrului Temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

    Orice sume primite prin alte scheme de ajutor de stat finanţate de la bugetul de stat pe secţiunea 2.1 – Cuantumuri limitate ale ajutoarelor din Cadrul temporar Ucraina se deduc din pragul maxim de 280.000 euro/beneficiar, care se poate acorda în cadrul schemei.

    Citiți și: CEC Bank, printre primele bănci care acordă Creditul Fermierului

    Plata grantului prin Creditul Fermierului trebuie făcută până la finalul lunii iunie

    Plata grantului, până pe 30 iunie

    Grantul (constituit din partea de dobanda reprezentând ROBOR la 3 luni) se stabilește prin Acordul de finanțare încheiat între Fond, instituția de credit și beneficiar iar plata grantului se efectuează lunar până la data de 30 iunie 2030 inclusiv.

    Beneficiari Creditului Fermierului pot fi: societăți organizate conform Legii nr. 31/1990 (IMM-uri și întreprinderi mari); persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale; asociații agricole și societăți agricole organizate conform Legii nr. 36/1991, Legii nr. 1/2005 si Legii nr. 566/2004; asociații de fermieri constituite conform Ordonanței Guvernului nr. 26/2000.

    Lista codurilor CAEN eligibile in cadrul schemei ”Creditul Fermierului” poate fi consultată aici.

    Condițiile generale și criteriile de eligibilitate pot fi consultate aici.

    Lista documentelor necesare analizei solicitarii de grant pentru ”Creditul Fermierului” poate fi consultată aici.

    Ultima zi în care FGCR poate emite Acorduri de Finanțare este data de 30 iunie 2024.

    Ultima zi în care instituțiile de credit pot transmite FGCR solicitările de grant și documentele este data de 25 iunie 2024.

    În cazul în care beneficiarii nu pot prezenta instituției de credit garanții pentru acoperirea creditului, se poate solicită inclusiv garanția FGCR ce poate acoperi până la 80% din valoarea creditului, diferența de garanții urmând să fie asigurată de beneficiari sau terți garanți, în funcție de procedurile instituției finanțatoare. Pentru aceasta, beneficiarii trebuie sa îndeplineasca aceleași condiții/criterii care în prezent sunt aplicabile în cadrul Convențiilor încheiate între FGCR și instituții finanțatoare în baza OUG 43/2013.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușuroirea tomatelor. Când și cum se face Prețul căpșunilor – la jumătate față de anul trecut. Tânăr fermier: Ne rugăm de intermediari să ne ia marfa! Ploi torențiale, vijelii și grindină – alertă meteo emisă de ANM pentru 25 de județe

    Ultimele știri

    Romeo Șoldea este noul director al Autorității Naționale Fitosanitară Subvenție nouă pentru fermierii din vegetal care cresc și animale. Ce a dezvăluit comisarul Wojciechowski Ordinul subvențiilor, modificat. Schimbări la plata APIA pentru tinerii fermieri