• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Focar de pestă porcină africană la o fermă cu peste 11.000 de porci. Animalele vor fi sacrificate

    Roxana Dobre -

    Un număr de 11.425 de porci vor fi sacrificați după ce virusul Pestei Porcine Africane (PPA) a fost confirmat la o fermă din județul Olt. Autoritățile au delimitat mai multe zone de supraveghere în localitățile învecinate fermei unde s-a confirmat focarul.

    Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt a informat ieri, luni – 29 aprilie, că a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii dintr-o exploataţie comercială din localitatea Negreni, oraș Scornicești, județul Olt, în baza buletinului de analiză emis în data de 25 aprilie de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București. Un efectiv de 11.425 capete suine urmează să fie sacrificate și neutralizate.

    Citiți și: Pesta Porcină Africană: cauze, simptome, transmitere, măsuri

    Ferma de porci de la Negreni, județul Olt (foto: PremiumPorc.com)

    11.425 capete de porci, sacrificate

    La Instituţia Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploatația comercială de porci din localitatea Negreni, oraș Scornicești, județul Olt, unde aplică măsura eliminării tuturor porcilor, respectiv un efectiv de 11425 capete suine, în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare. Ferma de la Negreni ar aparține grupului danez Premium Porc, care a preluat exploatația in 2017.

    Carcasele porcilor morți sau uciși și toate materialele din incinta exploatației vor fi distruse sub supraveghere oficială, în conformitate cu prevederile legale .

    Zona de protecție cuprinde următoarele localități: Scornicești – Negreni, Chițeasca, Piscani, Mărgineni-Slobozia. Include, de asemenea, FV 11 Potcoava și FV 8 Scornicești..

    Delimitarea zonei de supraveghere pentru pestă porcină africană include localitățile: Scornicești – Șuica, Mogoești, Rusciori, Costantinești, Teiuș, Bircii, Bălțați, Jitaru, Mărgineni-Slobozia, Mihăilești-Popești; Potcoava – Potcoava – Fălcoeni, Trufinești; Optași – Măgura; Sîrbii Măgura – Vitănești; Colonești – Guești, Mărunței, Bătăreni, Năvîrgeni și Tătulești.

    Include, de asemenea, și două exploatații comerciale de suine din localitatea Constantinești.

    Proprietarii vor fi despăgubiți de către stat

    DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Instituția mai transmite că pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

    DSVSA Olt face precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

    Veterinarii mai avertizează că este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului PPA.

    De asemenea, se mențin restricțiile în ceea ce privește organizarea aglomerărilor de animale vii în scopul comercializării acestora, interdicție de funcționare a târgurilor de animale vii.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare