• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Depozitarea în silobag – prețul calculat per tona de cereale

    Violina Gorcinschi -

    Depozitarea cerealelor în silobag reprezintă de câțiva ani o soluție accesibilă pentru fermierii români. Tehnologia este una care presupune o investiție minimă în comparație cu ridicarea unei magazii sau cu construcția unui siloz. Cei care comercializează silobag-uri în România le calculează fermieri costul per kilogramul stocat pentru a evidenția eficiența acestui sistem.

    Grain Bags este una dintre firmele românești care le oferă fermierilor stocarea la sac. Nu vorbim, însă, despre orice fel de sac, ci despre silobag, o tehnologie de însilozare a recoltelor la un preț extrem de accesibil. Narcis Ranghiuc a prezentat, în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, avantajele acestei tehnologii, dar și cât îi costă pe fermieri.

    „Un silobag poate să stocheze câteva sute de tone. Noi suntem cei care ne-am implicat foarte mult în România pentru a dezvolta tehnologia silobag care vine din Argentina, de unde avem și noi o parte din partenerii noștri preferați, cu tot cu utilaje. Ne-am inspirat de acolo pentru că ei au foarte multă experiență pe zona de agricultură, chiar și zootehnie, pe stocare. Tocmai așa a apărut și această soluție, ca urmare a unei nevoi pentru că la recoltat sunt distanțe foarte mari până la port și atunci ai nevoie de o soluție foarte bună pentru depozitare”, a explicat Narcis Ranghiuc, directorul general al Grain Bags.

    Avantajul sistemului silobag este faptul că necesită mai puține investiții din partea producătorilor agricoli. Pentru o tonă de recoltă, fermierii trebuie să scoată în buzunar 4-5 euro.

    „Sistemul silobag este preferat de fermieri pentru că necesită o investiție foarte mică comparativ cu alte sisteme de depozitare. Anume, ai nevoie doar de sac, de silobag, și de un utilaj care încarcă în acest sac. Costurile ajung undeva între 5 și 6 euro pe tonă pentru silobag și utilajul de închiriat. Ar fi undeva la doi bani și ceva pe kilogramul de grâu”, a spus Narcis Ranghiuc.

    Cirește și: Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe

    O soluție bună și în fermele de animale

    Silobag-ul este potrivit atât pentru fermele cu producție vegetală, cât și cele în care se cresc animale, a explicat Narcis Ranghiuc.

    „Fermierii din țară care folosesc sistemul silobag sunt cei care au ferme vegetale, adică depozite de grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiță, sau cei din zootehnie. Aceștia folosesc utilaje cum vedem în spate pentru crimping – se alimentează utilajul cu un încărcător frontal sau cu o cupă, acest utilaj macină, practic zdrobește bobul de porumb, îl face un fel de crupe, pastă de porumb, și apoi intră în silobag. Utilajul tău se deplasează și rămâne silobagul încărcat pe pământ”, a conchis directorul general al Grain Bags.

    Un mare avantaj al sistemului silobag este că el creează un mediu anaerob. ”Când încărcăm cereale, ele încă consumă oxigen și elimibă dioxid de carbon, se crează un mediu anaerob în interior. În acest fel se asigură o încărcare foarte bună și o conservare foarte bună a recoltei, de cereale vorbesc. Pe partea de furaje, la pasta de proumb sau porumbul siloz, lucernă, când se încarcă în silobag, fără a mai avea aer, amestecăm cu un imoculant dacă este cazul, i se asigură o conservare foarte bună și o calitate crescută la furaj. Conservabilitate constantă – un aspect foarte important. Ca și umiditate, pentru că nu este aer în interior, poate să fie și cu umiditate mai ridicată – de exemplu, dacă se macină porumb cu umiditate de 30% și poate rămâne în silobag un an, chiar doi ani de zile fără probleme”, a mai spus Narcis Ranghiuc.

    Grain Bags: Cât costă depozitarea cerealelor în silobag-uri


    Te-ar mai putea interesa

    Mii de hectare de teren agricol – scoase la licitație în Ucraina. Arenda pornește de la 200 euro/ha Diana Șoșoacă cere controale UE și încetarea măsurilor privind combaterea pestei oilor: „Vă bateți joc de fermieri!” Avans APIA 2024. Listă completă cu fermierii care primesc prima tranșă din plata pe hectar

    Ultimele știri

    Agrii și Picătura Perfectă: asigură-te că echipamentul tău de stropit este pregătit! Cristina Teleanca, băcița care a impresionat o țară întreagă! Vinde brânza pe TikTok și nu se desparte de fetița ei nicio clipă Bursa cerealelor. Prețul grâului crește de la o zi la alta – cotații DAP Constanța azi