• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Automatele – cea mai simplă soluție de vânzare pentru fermieri. Investiția se recuperează în 6 luni

    Roxana Dobre -

    Automate pentru fermieri – soluția cu care producătorii agricoli își pot valorifica recoltele în mod direct, fără mari bătăi de cap, chiar la poarta fermei. Jaroslav Zetocha este un producător de cartofi din județul Bihor care, după ce a testat în propria afacere cum funcționează automatele pentru fermieri, a decis să introducă sistemul în România. Bihoreanul a calculat o perioadă de 6 luni pentru amortizarea investiției într-un astfel de automat pentru vânzarea directă a legumelor, fructelor, ouălor, brânzeturilor sau a sucurilor naturale.

    Jaroslav Zetocha, importator al automatelor pentru fermieri, este primul producător care a experimentat în România vânzarea prin acest sistem automatizat. După circa o jumătate de an de la implementarea ideii acesta se declară mulțumit și spune că și-a recuperat investiția inițială. În plus, și costurile cu forța de muncă au fost reduse, iar avantajul major este că aparatele păstrează produsele proaspete mai mult timp decât dacă ele ar sta la tarabă, în piață.

    Citiți și: Un fermier a investit într-un automat de cartofi prin care își vinde singur producția

    Prețul unui automat pentru fermieri pleacă de la 6.000 de euro, bani la care se adaugă și alte costuri, în funcție de locația unde va fi amplasat aparatul. Jaroslav Zetocha spune că acest preț poate să crească dacă fermierul își dorește un model mai mare, cu mai multe compartimente. La suma finală trebuie ca fermierul să ia în calcul dacă vrea să amplaseze automatul într-o căsuță sau se poate confecționa aparatul în sine cu acoperiș.

    ”Automatul poate rezolva o mare problemă cu care se confruntă fermierii mici și mijlocii și anume că nu au unde să își valorifice marfa. Prin aceste automate producătorii pot vinde produsele  obținute în ferme chiar în fața exploatației. În ferma proprie vânzarea prin automate a reprezentat un real succes și o să vă dau exemplul concret: investiția totală a fost undeva la 15.000 de euro (75.000 lei n.r), în această sumă intrând automatul, căsuța și parcarea pentru clienți. La noi vânzările au fost în luna februarie de 21.100 lei, martie 27.000 lei și în aprilie ne apropiem de 25.000 lei. Noi preconizăm făcând o medie a vânzărilor că în 6 luni de zile o să se acopere investiția. Un alt avantaj este că automatul aduce pentru fermieri comercializarea produselor la un preț corect și un venit lunar costant”, a spus Jaroslav Zetocha pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Automatele pentru fermieri – cum funcționează

    Automatele pentru produse agricole pot fi comparate cu ușurință cu un „easybox”. Produsele sunt așezate în fiecare celulă iar acestea sunt achiziționate de cumpărător în funcție de nevoile acestuia. Plata se face cu cardul sau numerar.

    Aparatul funcționează extrem de simplu și nu necesită timp pierdut la coadă. Astfel că cumpărătorii trebuie doar să selecteze numărul care apare pe celula unde se află produsele pe care le doresc, aleg modalitatea de plată (cash/card), achită produsul, iar după ce plata este acceptată, lumina interioară se stinge, ușa se deschide și produsul poate fi ridicat.

    ”Automatele acoperă întreaga gamă de produse din ferme de la fructe, legume la carne, ouă, brânzeturi și chiar flori. Spre exemplu acum există mare cerere pentru automatele pentru brânzeturi. Desigur că există și variante combinate, unde se pot vinde fructe și legume spre exemplu combinate cu alte produse în același aparat dar în celule diferite. Diferența o face că unele aparate sunt cu frig pentru a păstra în mod optim alimentele care necesită o anumită temperatură”, a mai explicat Jaroslav Zetocha, care a arătat că succesul acestui tip de vânzare este că cumpărătorul are certitudinea că face achiziția direct de la fermier și își alege singur produsul pe care îl dorește.

    Automatul de la poarta fermei  – avantaje

    Automatele amplasate în fața fermei prezintă o serie de avantaje pornind de la economia de timp pe partea de vânzare, cât și programul flexibil, non-stop, în care clienții pot veni să își cumpere ce au nevoie. Mai mult, instalarea unui astfel de automat este simplă, el necesitând doar o sursă de curent, plata se poate face și contactless, iar vânzările și stocurile sunt monitorizate de fermier online. Astfel, automatul comunică cu telefonul unde fermierul vede tot timpul ceea ce s-a vândut și ce trebuie alimentat.

    ”Eu merg foarte des în Austria și Germania iar la ei deja sunt amplasate în fața majorității fermelor, mai ales mici și mijlocii. Așa și cumpărătorul vede exact de unde provine produsul și are garanția că acele legume, fructe, ouă, etc. provin chiar de acolo, din exploatația respectivă. Un avantaj major este că prin acest tip de vânzare este garantat un venit lunar constant iar fermierii nu sunt legați pentru vânzări de starea vremii sau condițiile meteo”, a mai punctat antreprenorul.

    Cum pot achiziționa fermierii automatul 

    Fermierii interesați se pot adresa reprezentanților firmei Zetomat care le pot face o ofertă personalizată în funcție de opțiunile pe care aceștia le aleg. ”În funcție de cerințe, noi personalizăm partea frontală a aparatului, adică printăm grafica, colantăm cu poze de prezentare ale produselor. Automatele nu sunt standardizate pentru că fiecare client dorește aparatul pentru altceva și atunci și personalizarea și compartimentarea diferă – sunt de 120 de tipuri de compartimentări și atunci clientul alege ce se pretează pe ferma lui. Fermierii pot alege la început un automat standard cu 20 de compartimente și după aceea pot mări numărul de compartimente, achiziționând doar partea de compartimentare, fără alte costuri”, a spust Jaroslav Zetocha.

    Pentru mai multe detalii despre achiziția automatele puteți accesa:

    Web: www.zetomat.ro
    Telefon: 0740.249.995
    E-mail: office@zetomat.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou