• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Soții Nicoleta și Dan Vasile au renunțat la viața corporatistă pentru propria pepinieră de flori

    Daniel Befu -

    Nicoleta și Dan Vasile sunt doi bucureșteni care au lăsat în urmă cariere corporatiste pentru a pune bazele unei afaceri cu flori. Pepiniera Sibiu, localizate în comuna Poplaca, reușesc să vândă anual între 500.000 și 600.000 de plante, devenind un furnizor de bază pentru balcoanele și grădinile sibienilor, dar și pentru toți iubitorii de plante care aleg să comande online.

    Decizia de a porni pe propriul drum a fost luată în urmă cu 10 ani. Atât Nicoleta, cât și Dan aveau cariere de top în multinaționale ce nu activau și nu aveau nimic în comun cu agricultura sau cu florile.

    ”Am dorit să investim aici lângă Sibiu cu un prieten din copilărie să facem o ciupercărie așa cum visam eu de când eram la 18 ani, dar proiectul a eșuat în mod lamentabil. A fost un dezastru financiar, am pierdut foarte mulți bani. Ulterior apărut fetița noastră Katia și am vrut să vindem afacerea de aici, noi locuiam încă în București și deși băgasem foarte mulți bani aici, am primit un preț de nimic. Așa am decis să ne schimbăm viața, să facem ceva frumos și a venit ideea să reconvertim investiția de aici, în ceva frumos, iar mai frumos ca florile nu știu dacă poate exista ceva. Eu am fost atrâns de mic de agricultură și așa a venit ideea. Am plecat de la o seră mică”, își amintește Dan Vasile începuturile Serelor Sibiu.

    În prezent, afacerea de familie înseamnă 5.000 de metri pătrați de seră și un hectar de plante cultivate la exterior. O componentă importantă a pepinerelor este reprezentată de sezonalitate.

    ”Am avut două alternative: să ne dezvoltăm pe zona de angro sau să vindem direct. Pe angro, piața e foarte instabilă și nu ai constanța prețului, așa că am ales să investim în relația directă cu clientul. Noi vindem direct din seră, așa că fiecare cumpărător vine și își alege singur plantele pe care le dorește”, explică fondatorii afacerii cu flori de lângă Sibiu.

    Zilnic, Pepiniera Sibiu emite sute de bonuri, o parte dintre ele pentru comenzile online cu livrare în toată țara.

    Investiția în pepinieră se ridică la peste 1,5 milioane de euro

    Experiența din corporație i-a ajutat pe fondatorii pepinierei să își planifice mai bine afacerea. Au învățat pe cont propriu să facă o serie de lucruri pe care nu credeau că le pot face singuri, pornind chiar de la ridicarea serelor, care a reprezentat și cea mai mare investiție.

    ”Noi am investit aproape 1.500.000de euro, banii noștri, adică n-am accesat niciun fond european, n-am putut să accesăm niciun credit bancar, nimic. Abia acum, de un an de zile, băncile s-au deschis către sectorul acesta al nostru. Ca și corporatist, am crezut că business-ul va fi foarte simplu. Pleci din corporație, totul este asigurat de firma-mamă, îți dau bani milioane pe mână, ești un foarte bun vânzător, ești cel mai tare om de management, te pricepi la toate, dar acolo ai secretare, ai asistenți, ai o infrastructură în spate, un sistem care funcționează. Când vii în propria firmă, lucrurile se schimbă complet”, explică Dan Vasile.

    Cei doi soți și-au împărțit responsabilitățile de management în pepinieră. ”Soțul se ocupă de tot ce înseamnă management și financiar. Eu m-am reprofilat și mă ocup de tot ce înseamnă achiziții și producție pe partea de flori, consiliere clienți, care vine la pachet întotdeauna și cu recomandări post-vânzare”, punctează Nicoleta Vasile.

    Dacă inițial au crezut că afacerea va putea fi administrată de la distanță, ei locuind în București, soții Vasile spun astăzi că acest lucru le-a fost imposibil, așa că sunt mutați cu totul la Sibiu. Doar în acest fel pot conduce pepiniera și au putut face singuri primele lucrări, cu economie enormă de bani. ”Tot ce vedeți în sera asta este făcut de mine manual, am strâns toate șuruburile, aici sunt undeva la zeci de mii de șuruburi și sunt strânse de mine într-o iarnă împreună cu cumnatul meu. Nu aveam pe nimeni, era ger, viscol, nu ne permiteam nici măcar să încălzim sera. Asta era acum 5 ani de zile”, își amintește Dan Vasile.

    Obișnuiți în cariera corporatistă să schimbe joburile și companiile pentru care lucrează, pepiniera a adus pentru soții Vasile o stabilitate și o liniște pe care Capitala nu le-ar fi putut-o oferi niciodată. În locul orelor pierdute în trafic, cei doi soți petrec acum timp în familie, cu fiica lor ce a împlinit 7 ani. ”Eu mă văd ieșind la pensie din această afacere. În primul rând n-am fost constant în viața mea. Viața nu mi-a dat posibilitatea, de fapt, eu nu mi-am dat posibilitatea. Cred că mi-a schimbat job-ul la fiecare doi-trei ani. Poziția ierarhică în firme și firmele le-am schimbat. Asta fac Bucureștiul și corporația. N-am crezut niciodată că voi activa pe aceeași poziție, suntem deja de aproape 10 ani în business-ul acesta, n-am crezut că sunt capabil să am atâta constanță într-o anumită poziție. Dar cum am zis, pentru mine trăiesc cea mai frumoasă perioadă a vieții mele în momentul ăsta, e relaxant, e frumos, e un business frumos și eu mă văd, ieșim la pensie”, ne-a spus Dan Vasile.

    Afacere înfloritoare: doi bucureșteni și-au făcut o pepinieră de flori la Poplaca


    Te-ar mai putea interesa

    APIA – anunț făcut astăzi pentru fermieri! Prețul roșiilor românești s-a prăbușit după sărbători. Cât costă acum un kilogram de tomate la fermieri Vremea se schimbă radical. Meteorologii anunță temperaturi scăzute, dar și vijelii și căderi de grindină

    Ultimele știri

    Fusilade Forte, de la Nufarm, a distrus buruienile din solele de floarea-soarelui lucrate de Biță Răcman Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre