Agricultorii din Dâmbovița cer sisteme antigrindină în urma prăpădului din ziua de Paște
Violina Gorcinschi -Vreme cu urmări dezastruoase pentru mai multe localități de pe Valea Dâmboviței și Prahova în ziua de Paști. Ploaia, însoțită de grindină, care a durat câteva zeci de minute, a distrus grădini, culturi agricole și livezi. Fermierii din Dâmbovița au solicitat instalarea unui sistem antigrindină pentru protecția culturilor și caselor. Poziția acestora este susținută public de Vlad Pătrașcu, directorul Direcției Agricole Dâmbovița care a declarat că este nevoie urgentă de această tehnologie.
„Zona Bărbulețu – Gura Bărbulețului – Pietrari – Voinești, din județul Dâmbovița, a fost lovită de grindină puternică! Este clar că avem nevoie urgentă de măsuri de protecție antigrindină pentru a proteja culturile și proprietățile noastre! Haideți să ne unim eforturile și să cerem sprijin pentru a ne proteja comunitatea”, a transmis directorul Direcției Agricole Dâmbovița, potrivit Adevărul.
Sistem antigrindină – unde funcționează în România
Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (SNACP) a început să opereze începând cu anul 2000 după ce s-a constatat o nevoie de măsuri preventive de reducere a pagubelor cauzate de fenomenele meteorologice extremă, cum ar fi seceta, ploile torențiale sau grindina.
Citește și: Nou val de ploi torențiale și grindină. Județele sub alertă de inundații
În ziua de astăzi, există șase unități de lansare rachete antingrindină funcționale pe teritoriul țării noastre. Acestea au fost aprobate în programul de realizare a Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor pe perioada 2010-2024, iar pentru înființarea de noi unități este nevoie de un nou program.
Cererile ar trebui să vină din partea Direcției Agricole, a UAT-urilor afectate, dar și din partea fermierilor și a asociațiilor agricole.
Fondurile necesare pentru realizarea unităților se aprobă de Guvernul României și sunt asigurate din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. O astfel de unitate de lansare costă între 1 și 2,4 milioane lei, a cărei instalare se face numai în urma unor studii de mediu.
Gestionarea Sistemului revine Autorității se face de către Administrarea SNACP, structură de specialitate din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Unitățile funcționale aflate în exploatare operațională:
– Unitatea pilot de combatere a căderilor (UPCCG) Prahova este situată în municipiul Ploiești
– Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova 1 Iași, cu sediul în municipiul Iași
– Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova2 Vrancea, cu sediul în municipiul Focșani
– Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG)Oltenia cu sediul în municipiul Drăgășani
– Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Timiș, cu sediul în municipiul Timișoara
– Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Mureș, cu sediul în municipiul Târgu Mureș.
Suprafața protejată de sistem antigrindină
Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (SNACP) nu dispune, în acest moment, de capacități de intervenție pentru combaterea căderilor de grindină pe întreg teritoriul țării, ci numai în zonele protejate de infrastructura antigrindină din cadrul unităților operaționale.
Serviciile de protecție antigrindină și capacitățile de creștere a precipitațiilor, prin diferite tehnologii de intervenții active în atmosferă, sunt în curs de dezvoltare la nivelul întregii țări și de conectare la nivel transfrontalier.
În sezonul 2023 de combatere a căderilor de grindină, respectiv în perioada 15 aprilie-15 octombrie 2023, Unitățile de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) au protejat, cel puțin teoretic, o suprafață de aproximativ 2,3 milioane hectare.
Activitățile de combatere a grindinei cauzează schimbări ale condițiilor meteo-climatice la nivel local, cu rază limitată de acțiune, în spațiu și timp, potrivit specialiștilor de la SNACP.