• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Jaydeep Singh, CEO Dicor Holding: Pe partea de echipamente agricole, cea mai mare problemă este disponibilitatea finanțării la un cost rezonabil

    Oana Timar -

    Agricultura românească trece printr-una dintre cele mai dificile, în care afacerile din acest sector parcurg un an al consolidării, consideră Jaydeep Singh, CEO Dicor Holding. Acesta apreciază că și companiile de agribusiness vor trece prin aceleași procese ca și exploatațiile agricole, adaptându-se la cerințele fermierilor.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, Jaydeep Singh, CEO Dicor Holding, a explicat că, la acest moment, problemele sectorului agricol se suprapun peste cele ale economiei în general, ceea ce crează ”furtuna perfectă”.

    ”Este cred una dintre cele mai complexe perioade pe care le-am văzut în ultimul timp. Nu cred că îmi mai amintesc în timp de o altă perioadă în care o recesiune economică să se suprapună și peste o scădere în agricultură. Este pentru prima dată în care vedem că totul coincide, inclusiv costurile incredibile pentru finanțare, lipsa unei finanțări la un cost și cu perioade rezonabile (de returnare – n.r.). Haide să îi spunem ”furtuna perfectă” – a declarat Jaydeep Singh în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența-AGROINTEL.RO și TVR.

    2024 – an de consolidare în agribusiness

    CEO-ul Dicor Holding vede anul 2024 ca pe unul al consolidării, în care business-urile din agricultură trebuie să își stabilească direcțiile de acțiune pentru anii ce urmează.

    ”Cred că 2024 va fi doar un an pentru consolidare, pornind de la fermieri, la companiile de utilaje agricole, la strategii, la readaptare. Anul acesta cred că fermierii se vor concentra să își recalibreze fluxul financiar. Avem noroc că sunt condiții bune de vreme care să îi ajute să facă acest lucru. Corect, să aibă un moment să respire. Apoi acesta va fi de asemenea un an în care vor încerca să înțeleagă ce au de făcut pentru viitor.Corect, deoarece acest an le va oferi probabil răgazul să se concentreze asupra direcțieipe care vor să o urmeze. Și este valabil și pentru noi toți. Pe baza a ceea ce fac clienții noștri, trebuie să ne adaptăm și noi, ceea ce toți vom face. Bineînțeles, pentru că și noi trebuie să ne adaptăm cerințelor clienților noștri și la ceea ce fac clienții noștri. Așadar, asta o să se întâmple în acest an: un pic de consolidare șiceea ce vrem să facem în următorii trei ani”, consideră Jaydeep Singh.

    Consolidarea afacerilor agricole trebuie să aibă în vedere mai ales probleme cu care se confruntă sectorul și, deși, în teorie, lucrurile se prezintă simple, execuția unui proiect de management este tot mai complicată în actualul context.

    ”În situația de acum, problemele sunt foarte vizibile și foarte clare. Pentru agricultură este o lipsă de disponibilitate a finanțării. Pe partea de echipamente agricole astăzi, cea mai mare problemă pe care o avem este disponibilitatea finanțării la un cost rezonabil. Apoi, desigur, există și problema prețurilor pentru produsele agricole. Prețul cerealelor a ajuns la nivelul anului 2019, dar costurile inputurilor sunt probabil mai mari cu 25%, iar acest lucru are un impact
    și asupra profitabilității fermierului. Împreună cu creșterea prețurilor pentru tot ce este în afara inputurilor, mă refer aici la forța de muncă, la echipamente, prețurile s-au ridicat în ultimii doi-trei ani undeva între 20% și 30%”, a punctat CEO-ul Dicor Holding.

    Jaydeep Singh a subliniat că în această ”furtună perfectă” trebuie să vedem și partea pozitivă a lucrurilor, iar o analiză corectă are în vedere o perioadă de 3-5 ani și nu doar situația la zi.

    ”Poți să alegi să privești paharul pe jumătate gol sau pe jumătate plin. Aspectul paharului pe jumătate plin este că am avut un nivel rezonabil de precipitații în acest an, culturile agricole arată rezonabil, sunt într-o condiție bună, ceea ce, în final, este un aspect pozitiv. Noi pe asta trebuie să ne concentrăm și să continuăm ceea ce facem. În final, pentru cei care fac agricultură, eu sunt încă un novice, realitatea este una simplă: vei avea ani buni și ani răi, și trebuie să privim agricultura pe medii de 3-5 ani și niciodată situația dintr-un singur an. Din nou, este greu să mă pun în locul unui fermier, este una dintre cele mai grele profesii, pot doar să împărtășesc perspectiva mea asupra situației, ce poate părea foarte simplă și generică, dar știu că implementarea și execuția sunt complicate și respect acest lucru”, a mai spus Jaydeep Singh în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Jaydeep Singh, CEO Dicor Holding (15.05.2024)


    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului