• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Începe plata subvenției de 100 euro. Florin Barbu, MADR: Mulțumesc fermierilor că au dat dovadă de răbdare

    Oana Timar -

    Ministrul Agriculturii a anunțat când încep plățile pentru subvenția de 100 euro/hectar, ajutorul pentru sectorul vegetal pe cadrul de criză Ucraina, respectiv 100 euro/echivalent UVM pentru sectoarele suin și avicol. Direct de la Guvern, Florin Barbu a anunțat la sfârșitul ședinței de astăzi că s-au aprobat sume suplimentare pentru plățile către fermieri.

    În ședința de Guvern din data de 16 mai 2024 s-a aprobat Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Prin prezentul act normativ se alocă suma de 1.000.000.000 lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru menținerea nivelului sprijinului unitar de 100 euro pe hectar, respectiv pe UVM (sectoarele suin și avicol), precum și pentru implementarea în bune condiții a PNDR 2014-2020 și a PS 2023-2027, finanțate din FEADR.

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu

    ”Bugetul Ministerului Agriculturii a fost suplimentat cu suma de un miliard lei și, așa cum am promis, practic demarăm plata subvențiilor pentru 100 euro pe hectar în sectorul vegetal și pentru crescătorii de suine și păsări care au înregistrat pierderi din cauza războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Vreau să le mulțumesc fermierilor că au avut încredere că vor primi sumele pe care și eu, și premierul Ciolacu le-am stabilit în cadrul întâlnirilor pe care le-am avut cu aceștia și că au dat dovadă de răbdare, având în vedere situația dificilă prin care au trecut. Am suplimentat bugetul destinat acestei măsuri de sprijin astfel încât toți fermierii eligibili să primească subvenția în cuantum de 100 de euro. Știu că pe anumite grupuri s-a încercat lansarea unei minciuni cum că subvențiile vor fi mai mici pe motiv că plafonul alocat inițial va fi depășit și fac un apel către unii politicieni să nu mai încerce să bage fermierii în lupta politică, mai ales apelând la minciuni. Adevărul este unul singur: așa cum Guvernul a promis, fermierii vor primi suta de euro pe hectar în sectorul vegetal, suta de euro pe UVM la porc și suta de euro pe UVM la pasăre”, a spus astăzi Florin Barbu.

    Acesta a completat că bugetul alocat este de peste 1,86 miliarde de lei alocați acestei măsuri. ”Un lucru foarte important este că pentru prima dată în ultimii 30 de ani când acest tip de subvenție este acordat și persoanelor fizice, nu doar persoanelor juridice. Exact cum am acordat și acel sprijin de 2 lei pe litrul de motorină. În acest moment, acest Guvern demonstrează că este alături de toți fermierii și înțelege pe deplin dificultățile prin care trec. Toate aceste sume sunt disponibile și vor fi distribuite astfel: peste 1,53 miliarde lei pentru fermierii din sectorul vegetal, peste 141 de milioane de lei pentru crescătorii de porci și peste 181 milioane lei pentru crescătorii de pasăre”, a mai spus ministrul.

     Cum se vor calcula subvențiile pentru sectorul zootehnic

    Ministrul Agriculturii a subliniat că de mâine, vineri – 17 mai centrele județene APIA vor începe autorizarea plăților pentru subvențiile în cuantum de 100 euro/ha respectiv 100 euro/UVM porc și pasăre.

    ”De mâine APIA demarează plățile și la începutul săptămânii viitoare, agenția va vira către fermieri aceste sume pe care noi le-am acordat ca sprijin pe cadrul Ucraina, pe războiul pe care Rusia l-a pornit absurd împotriva Ucrainei”, a mai explicat ministrul.

    Acesta a explicat la cererea jurnaliștilor și cum se vor calcula subvențiile pentru crescătorii de porci. ”Este un calcul aprobat prin Hotărâre de Guvern Unitate Vită Mare (UVM) încărcătură.  Vă dau un exemplu la porc înseamnă 2,5 – 2,6 porci pe crescătorie, care va primi suta de euro. În funcție de cererile pe care le au depuse la APIA pentru subvenția pe care o au pe bunăstare se calculează și această sută de euro pe fiecare UVM în parte”, a mai adus clarificări Florin Barbu.

    Suplimentarea plafonului a fost necesar pentru a nu scădea subvenția

    Plata subvenției de 100 de euro pe hectar se face în baza OG nr. 5/2024 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Numărul mare de solicitări decât se estimase inițial a dus la un calcul mai mic pe hectar decât se promisese adică o scădere de la 100 euro/ha la 78,09 euro ha. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, însă le-a promis fermierilor că nu vor primi bani mai puțini astfel că a cerut suplimentare sumelor alocate inițial.

    Pe fondul consecințelor economice suferite ca urmare a conflictului din Ucraina și a protestelor organizate în luna februarie 2024 de către reprezentanții tuturor sectoarelor din domeniul agriculturii și industriei alimentare, MADR a elaborat și a supus aprobării Guvernului o serie de acte normative, ce vizează acordarea unor ajutoare de stat sub formă de granturi domeniilor cele mai afectate, respectiv creșterea suinelor și păsărilor, precum și sectorului vegetal primar (în cuantum de 100 euro/ha, respectiv/UVM). Având în vedere că numărul estimat al beneficiarilor schemelor de ajutor de stat din momentul elaborării și fundamentării actelor normative a fost depășit de numărul de cereri de sprijin financiar depuse, este necesară suplimentarea prevederilor bugetare alocate acestor ajutoare de stat cu suma de 454.000.000 lei.

    Totodată, MADR gestionează alocarea financiară a României din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru perioada 2014-2020, cât și pentru perioada de programare 2021-2027. În vederea implementării în bune condiții a PNDR 2014-2020 și a PS 2023-2027, finanțat din FEADR, în sensul încheierii contractelor de finanțare și efectuării plăților în cadrul angajamentelor legale către beneficiarii măsurilor de investiții gestionate de către AFIR și a celor de agromediu și climă gestionate de APIA, este necesară suplimentarea bugetului MADR cu suma de 546.000.000 lei, reprezentând componenta de cofinanțare de la bugetul de stat a sumei de aproximativ 1,15 miliarde de euro, fond extern nerambursabil FEADR, ce urmează a se plăti până la finele trimestrului 2 al anului 2024.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermă închisă de DSVSA. Decizia a fost contestată în instanță Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Ministrul Barbu: Cuantum între 200 și 250 euro/ha Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete

    Ultimele știri

    Condiție nouă la APIA pentru fermierii care încasează subvenția pe pășune Zilele devin mai lungi din cauza schimbărilor climatice – studiu Subvenții 2024 – listele cu fermierii controlați de APIA în fiecare județ