• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Caciotta, brânza inedită produsă de tânărul Alex Rotaru în ferma sa de vaci Bălțată Românească

    Angelica Lefter -

    Telemea de vacă și Caciotta, cele două sortimente de brânză cu care se mândrește tânărul fermier Alex Rotaru din comuna arădeană Șeitin. Cu propria făbricuță și un efectiv de peste 200 de capete de vaci de lapte din rasa Bălțată Românească, producătorul artizanal de brânzeturi pare că a găsit rețeta succesului pentru afacerea sa: vânzări directe, dar și export.

    Administrator al făbricuței Rotalact, Alex Rotaru este un tânăr de 32 de ani, căsătorit, în devenire tătic de fată, care are la bază Facultatea de Agricultură din Timișoara, cu master în utilizarea durabilă a terenurilor agricole și Facultatea de Mecanică, cu specializarea în sisteme integrate în fabricația agroalimentară. A început ca fermier de cultură mare, cu peste 500 de hectare de teren cultivate, iar acum crește și peste 200 de vaci de lapte din rasa Bălțată Românească cu Roșu, dintre care la muls are 130. Alex Rotaru produce, în mini-făbricuța sa, brânză telemea, dar și un sortiment aparte, brânza Caciotta, un sortimente italienesc de brânză, foarte căutat peste hotare.

    Citiți și: Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș

    După ce a terminat studiile, tânărul Alex Rotaru a vrut să investească în domeniul zootehnic. A cumpărat vaci și nu regretat alegerea făcută. Acum produce brânză în propria fermă, după o investiție de aproximativ 1,9 milioane de euro, după cum a menționat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”În fermă, investiția a fost făcută cu fonduri europene, partea de grajd. Pentru fabrică am început undeva în 2016, am avut o perioadă de pauză deoarece constructorul a intrat în insolvență și am reușit să finalizăm investiția abia în 2021. Am pierdut cam un an de zile pentru că am avut nevoie de niște echipamente, a venit pandemia și nimeni nu mai lucra, au întârziat echipamentele și de un an de zile produce brânzeturile. Partea cu autorizațiile a fost cea mai simplă. Singura problemă rămâne, însă, desfacerea. Eu am investit 1,9 milioane de euro în toată ferma și în fabrică, dintre care 600.000 de euro i-am pus de la mine, restul din fonduri europene, însă și acum mai am datorii la bancă”, a menționat tânărul fermier arădean.

    Brânza Caciotta produsă la Arad, din lapte de vacă Bălțată Românească cu Roșu

    Citiți și: Crescător de vaci: Fermierii bio din Ungaria primesc subvenții duble față de noi, cei din România

    Brânza Caciotta fabricată la Arad, apreciată chiar de italieni

    Chiar dacă produce brânză apreciată atât local cât și la nivel internațional, pe piața din România, în marile lanțuri de magazine, fermierul nu a putut pătrunde cu marfa sa. Două tipuri de brânză sunt produse în mica fabrică: telemea proaspătă și Caciotta, un sortiment italienesc de brânză, apreciat chiar la mama ei, în Italia.

    ”Am încercat să intrăm în niște lanțuri de magazine, dar sunt taxe peste taxe pe care nu le putem susține noi, producătorii mici. Momentan avem pe raza județului Arad vreo 30 de magazine unde ducem produsele noastre. Avem telemea de brânză proaspătă, telemea sărată, Caciotta maturată minim 21 de zile și am făcut într-un timp și Caciotta cu măsline, pe care am vândut-o foarte greu deoarece românii nu sunt învățați încă cu specialități. Noi am avut la fermă un tehnolog din Italia, unde am și livrat brânză la început, vreo 7 luni. Ne-am axat atunci pe Caciotta, am știut că este cerere în Italia și am livrat acolo la un distribuitor local. În decembrie am întrerupt colaborarea căci nu mai plăteau la termen. Am rămas, însă cu rețeta, este o brânză fină și vrem să-i facem pe români să o consume mai mult. Brânza Caciotta conține lapte integral 100% pasteurizat. Avem o cultură lactică pentru Caciotta din Italia, pe care o utilizăm, și cheag din miel. Se lasă la frig , la temperatură și umiditate controlate minim 21 de zile, iar după aceea este bună de consum”, a spus Alex Rotaru pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Brânză cu măsline produsă în ferma lui Alex Rotaru

    Un kilogram de Caciotta se vinde din fermă cu 50 de lei/kg

    Brânza telemea se vinde cu 35 de lei kilogramul din poarta fermei. Se poate găsi ambalată la găleată, la 8-9 kilograme, la saramură. Pentru doritori se poate chiar felia și vida. Caciotta este puțin mai scumpă, dar și mai rafinată și are un preț de 50 de lei/kg.

    ”Prețurile pentru brânza de vacă telemea sunt de 35 de lei pe kg și pentru Caciotta de 50 de lei pe kilogram. Asta este pentru consumatorul care vine și ia din poarta fermei, pentru angro avem alte prețuri. Și magazinele pentru care livrăm își pun adaos, evident. Noi producem în fermă cam 1.800 de litri de lapte pe zi. Pentru procesare utilizăm undeva la 5.000 de litri pe săptămână, depinde de stocuri. Avem tancuri de răcire, camere frigorifice. Avem și un dozator de lapte în localitate, vindem litrul de lapte cu 5 lei”, a menționat fermierul Alex Rotaru.

    Telemea de vacă produsă în ferma lui Alex Rotaru

    Cei cre sunt interesați de producția de brânză a lui Alex Rotaru, pot să-l contacteze la numărul de telefon 0756.344.018.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Cum se apropie Crăciunul, cum reapar focare de Pesta Porcină Africană! ANCPI: Cadastru gratuit finalizat în 290 de comune. Lista localităților unde lucrările sunt în desfășurare