Un oier explică de ce este justificat prețul de 40 lei pentru un kilogram de telemea de oaie
Roxana Dobre -Preț telemea de oaie. Un crescător de ovine din județul Brașov explică de ce a decis să vândă telemeua de oaie la un preț de 40 de lei kilogramul, calculându-și cheltuielile acumulate cu animalele până să ajungă să valorifice produsele din lapte.
Ioan Suciu, un fermier brașovean din localitatea Făgăraș a vorbit în mediul online despre parcursul unei bucăți de telemea până ajunge pe masa consumatorilor dând astfel o replică celor care susțin că prețurile la produse lactate din ferme sunt mari.
Citiți și: Florin Dragomir, producător: Pentru un kilogram de telemea de Sibiu folosim 5 litri de lapte de oaie
Ioan Suciu a dezvăluit în mediul online cum se produce o bucată de brânză și ce costuri suportă fermierii în decursul a circa opt luni pentru a pune pe masă alimente sănătoase.
”Sunt din ce în ce mai multe critici la adresa ciobanilor care fac brânză și anume că prețul este mare, aici întotdeauna se găsește cineva să comenteze că e foarte mult prețul la un kilogram de brânză. Și vreau să le spun consumatorilor ce parcursul are o bucată de telemea spre exemplu astfel toată lumea să vadă câte zile de muncă sunt necesară pentru ca o bucată de brânză să ajungă pe masă, să fie consumată”, a spus Ioan Suciu în mediul online.
Acesta a povestit că investițiile pentru producerea unei bucăți de brânză încep încă din luna septembrie și se termină în lunile de primăvară când fermierii pot mulge și face preparate lactate. ”Povestea bucății de brânză începe de fapt în urmă cu nu mai puțin de opt luni. Haideți să luăm așa un o dată oarecare, să zicem din 15 septembrie, de când bagi berbecii între oi, începe povestea brânzei, ca să ajungă astăzi în 15-20 mai, deci peste aproximativ opt luni să ajungă pe masă. Și bineînțeles, cei care nu știu vor întreba dar de ce durează așa mult? Durează mult pentru că sunt o grămadă de procedee și o grămadă de timp și o grămadă de sacrificii și o grămadă de investiții până a ajunge kilogramul de telemea 40 lei. Și dacă cineva se încumetă din cei care nu știu sau nu au și să facă și ei, vă spun eu că în primul an nu le mai trebuie brânză”, a completat fermierul brașovean.
Citiți și: Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale
Ciobanii așteaptă circa opt luni să poată produce brânză
Crescătorul din județul Brașov a subliniat că fermerii așteaptă circa opt luni pentru a scoate pe piață brânză de oaie. ”Așa cum am spus, luăm un punct de reper data de 15 septembrie, o perioada de gestație a unui o este de 150 de zile plus minus o zi, două, în sus sau în jos. Deci din 15 septembrie până undeva în 15 decembrie să zicem, sunt trei luni în care o oaia numai mănâncă, trebuie păzită, are nevoie de sare, are nevoie de cioban, are nevoie de apă ca să poată duce sarcina în foarte bune condiții. După aceea, din 15 decembrie plus minus, depinde de zonă, depinde de animal, începe furajarea acolo deja costurile se triplează, începând cu fân, lucernă, porumb, tratamente, îngrijire ș.a.m.d. Trecem mai departe, deja au trecut 90 de zile, după aceea vin fătările, de la 15 februarie să zicem, timp încă trei luni, din 15 decembrie, 15 ianuarie, 15 februarie, două luni în care consumă din plin. Încep să fete, trebuie foarte mare atenție, foarte mare grijă, foarte bună întreținere la mamă și la miel, să îi pui să sugă, tratamente etc. Și spun costurile în mare, pentru că dacă e să vi le zic cu virgulă este o un roman de spus. Așadar sunt cinci luni în care oaia din 15 septembrie n-a produs absolut nimic sau printr-o minune a produsă ANTZ-ul 22 lei, deci acesta e singurul venit al oii. Deci furajarea continuă undeva până undeva la 10-15 aprilie, deja au trecut șase luni în care nu s-a luat un leu de nicăieri. Pe urmă ies oile la iarbă unde le mai ții să zicem o lună bună, până în 15 mai, când lași mieii să sugă pentru că ei sug undeva în jur de trei luni, plus sau minus. Deci până la data de 15 mai, să zicem 20 mai sunt 8 luni adică 240 de zile în care ciobanul nu a luat de nicăieri un leu, doar a investit. La o perioadă de trei luni trebuie tratamente, trebuie om în fiecare zi cu ele, trebuie o întreținere sporită, nu mai vorbim pe timp de iarnă, foarte mare grijă și atenție la oile care fată și până ajunge mielul să fie gata de vânzare”, a mai detaliat crescătorul.
Ioan Suciu vinde telemeaua de oaie cu 40 de lei pe kilogram
Ioan Suciu a mai arătat că prețul de 40 de lei pentru un kilogram de telemea este unul justificat. În ferma sa vinde în prezent brânză telemea dar spune că din alte ferme diferitele sortimente de brânză de oaie pot pleca și mai ieftin dar și mai scump.
”După toate investițiile și perioada de așteptare de care v-am vorbim vin unii clienți și comentează că prețul de 40 de lei pe kilogramul de telemea este mare. Eu zic la noi în zona Brașovului de 40 lei, în alte zone am văzut cu 35 de lei, am văzut chiar și mai ieftin și sub 30 lei kilogramul. Am văzut și mai scump 50 de lei – 60 de lei depinde, nu e o piață sigură la la brânzeturi, e fiecare după zonă. Dar atunci stau și întreb: atâta timp cât n-ai crescut niciodată și n-ai muls niciodată și n-ai făcut o bucată de telemea, să vii să spui că e mult, e deja exagerat. Eu sunt convins că și cu 10 lei dacă ar fi să vindem un kilogram de telemea tot se găsește cineva care zice că e mult, nu mai las ceva? Dar făcând o comparație cu supermarketurile, nu am văzut pe nimeni să comenteze prețul și să vrea să negocieze. Și atunci e clar că avem unele indignări din moment ce tot timpul suntem acuzați că e mult, că e scump. Iar noi nu știu dacă avem câștig 4-5 lei la un kilogram de brânză până este finisată. De asta am vrut să vă transmit mesajul aceasta, pentru că n-am văzut încă de 10 ani pe nimeni să spun exact la virgulă costul și perioada unei bucăți de telemea până ajunge pe masa. Într-adevăr furajele au fost mai ieftine anul acesta, porumbul a fost 80 de bani la noi, lucerna 150 – 200 de lei balotul, dar asta nu înseamnă că restul investițiilor au fost ieftine. Oamenii n-au fost ieftini deloc, cheltuielile cu benzina la fel, plus alte chletuieli imprevizibile”, a mai spus producătorul.