• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Prețurile la orez au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani

  Violina Gorcinschi -

  Prețurile la orez, cele mai mari din ultimii 15 ani. Tona de orez a ajuns să coste 649 de dolari pe tonă pe piața din Asia, iar recoltele din Brazilia sunt și ele afectate de vreme. Cauzele pentru această situație sunt multiple, de la politica economică externă a Indiei, la inundațiile din Brazilia care au împiedicat recoltatul.

  Vremea afectează încă odată piaţa orezului, ducând preţurile la acest aliment de bază la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

  Vremea afectează producția de grâu (foto: knowledgebank.irri.org)

  Prețurile la orez au atins valori record pentru ultimii 15 ani

  Livrările de orez erau deja afectate de restricţiile la export impuse anul trecut de India, cel mai mare exportator mondial, precum şi de îngrijorările că seceta provocată de fenomenul meteo El Nino va afecta producţia din Asia de Sud-Est, o importantă regiune pentru cultura orezului. Acum, inundaţiile catastrofale din sudul Braziliei au creat noi îngrijorări.

  Citește și: Bursa cerealelor: Salt pentru grâu, porumb și rapiță. Prețuri astăzi în portul Constanța

  Preţurile la orez thailandez spart, care servesc drept referinţă pentru piaţa din Asia, au crescut cu 71 de dolari de la începutul lunii aprilie şi până în prezent, ajungând la 649 de dolari pe tonă. Acest aliment este vital pentru dieta a miliarde de oameni din Asia şi Africa şi cel mai recent avans ar putea alimenta presiunile inflaţioniste şi majora facturile la import pentru cumpărători.

  Inundaţiile din Brazilia au contribuit la recenta creştere a preţurilor, în condiţiile în care statul Rio Grande do Sul, care este responsabil pentru 70% din întreaga producţie de orez a Braziliei, este aşteptat să fie afectat de inundaţii timp de mai multe săptămâni, potrivit lui Charles Hart, analist pe materii prime la BMI.

  „Inundaţiile au coincis cu recoltatul orezului în Brazilia, astfel că o parte din recoltă nu a putut fi strânsă”, a declarat Charles Hart.

  Asta a creat îngrijorări serioase cu privire la volumul producţiei interne şi cu privire la eventualul surplus ce ar putea fi exportat, a adăugat analistul.

  Citește și: Prețurile laptelui pe piața mondială, la cel mai ridicat nivel din ultimele 8 luni

  Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat recent că ploile vor amâna recoltarea orezului în statul Rio Grande do Sul, ceea ce înseamnă că Brazilia ar putea fi nevoită să importe orez. Brazilia este al nouălea mare exportator de orez, potrivit datelor Departamentului american al Agriculturii.

  Un alt factor care impulsionează preţurile este încetinirea cu care ajunge pe piaţă noua recoltă în Asia de Sud-Est, subliniază Peter Clubb, analist la Consiliul Internaţional al Cerealelor. Asta în condiţiile în care recoltarea orezului în Thailanda şi Vietnam se apropie de sfârşit. Thailanda este al doilea mare exportator de orez, iar Vietnamul este al treilea.

  Pe partea de cerere, Indonezia continuă să cumpere cantităţi mari de orez, ceea ce ajută la susţinerea sentimentului pe piaţă, susţine Peter Clubb. Potrivit acestuia, ritmul achiziţiilor de orez ale Indoneziei precum şi orice potenţiale modificări în ceea ce priveşte restricţiile la export ale Indiei vor influenţa preţurile în perioada următoare.


  Te-ar mai putea interesa

  Incendiu în ferma lui Ion Olteanu din Mihăilești. Peste 30 de hectare au ars chiar în timpul recoltatului Subvenție APIA de 175 euro/hectar. Suprafața eligibilă la plată: minim 100 de hectare Fermierul Valentin Popa a pierdut toate culturile: ”Cerem autorităților să ne ajute pentru că vom da faliment”

  Ultimele știri

  Ard culturile! Incendii în câmp în Duminica Rusaliilor Tragedie la fabrica de lactate din Ibănești. Directorul și alți 2 lucrători au murit. A patra victimă, preluată cu elicopterul Prețul grâului a scăzut la Marea Neagră cu aproape 10 euro pe tonă