Castraveții nu fac flori – cauze, remedii
Violina Gorcinschi -De ce nu fac flori castraveții – cinci motive pentru care castraveții nu înfloresc. Top cinci greșeli ale cultivatorilor care duc la inhibarea procesului de înflorire la castraveți, indispensabil pentru obținerea de recolte bogate și de calitate înaltă.
În acest articol:
De obicei, castraveții încep să înflorească la 30-45 de zile după plantarea semințelor. Momentul poate varia în funcție de condițiile meteorologice și de soiul ales. Cu toate acestea, în unele cazuri, înflorirea este întârziată sau lipsește. Ar putea fi multe motive pentru care acest lucru se întâmplă.
Castraveții nu fac flori. Cauză: Udarea cu apă rece
Udarea cu apă rece este cel mai des întâlnit motiv pentru care nu înfloresc castraveții. Temperatura apei pentru irigare ar trebui să fie de aproximativ 25°C. Se recomandă ca udările să aibă loc dimineața devreme sau seara. Frunzele se udă înainte de prânz, pentru a se menține umiditatea din jurul plantelor. În acest caz, pământul de la baza tulpinilor se lasă uscat pentru a preveni putrezirea acestora.
Citește și: Ce se pune în gropi la plantarea răsadurilor de castraveți
Înainte de înflorire și în timpul perioadei de creștere, solul se udă în mod regulat, dar, odată cu începutul înfloririi, irigarea se limitează pentru a încuraja producerea mai multor flori feminine.
Totuși, dacă temperatura medie a aerului atinge 27°C, udarea nu se limitează sub nicio formă. Dimpotrivă, castraveții se irigă de două ori pe zi în acest caz deoarece căldura împiedică dezvoltarea plantelor.
Castraveții nu fac flori. Cauză: Densitatea mare la plantare
Dacă răsadurile de castraveți se plantează prea aproape unul de celălalt, plantele vor avea mai puțină ventilație, lumină și nutrienți la rădăcini. Astfel, înflorirea va avea loc mai târziu și va fi afectată.
Dacă spațiul din grădină sau solar este limitat, se pot crește castraveți pe un spalier, în butoaie sau în saci. Aceste metode simple facilitează utilizarea mai eficientă a spațiului disponibil.
Uneori, densitatea prea mare, care dăunează plantelor, apare ca urmare a formării necorespunzătoare a tufișurilor. Dacă se dorește modelarea castraveților pe verticală, este important de știut că soiurile sunt variate și necesită îngrijire diferită. Se recomandă ca plantele care produc flori masculine să fie ciupite în stadiul în care se dezvoltă 5-6 frunze adevărate. Acest lucru va promova apariția lăstarilor laterali cu flori feminine. La soiurile și hibrizii partenocarpici, toți lăstarii și mugurii care apar în axilele celor 3-5 frunze inferioare sunt înlăturați.
Castraveții nu fac flori. Cauză: Semințe de proastă calitate
Bineînțeles, există și capcana de a alege loturi de semințe de proastă calitate. Dacă în primul an s-au obținut recolte bogate și de calitate înaltă de castraveți și se dorește folosirea semințelor acestora anul viitor, există riscul de a obține plante care nu fructifică.
Cel mai adesea, acest lucru înseamnă că planta folosită pentru a colecta semințele a fost polenizată de un hibrid sau a fost ea însăși un hibrid. Deoarece este foarte dificil controlul polenizării încrucișate pe suprafețe mici, cea mai bună opțiune este utilizarea unor semințe cumpărate de la companii de încredere. Recoltarea semințelor din propria grădină este, la prima vedere, destul de simplă, dar riscantă.
Citește și: Arsuri solare la castraveți: prevenire, tratamente
Dacă, totuși, se dorește acest lucru, se aleg castraveții cu patru camere de semințe deoarece, de obicei, produc multe flori feminine.
Castraveții nu fac flori. Cauză: Fertilizare necorespunzătoare
Una dintre cele mai frecvente greșeli este aplicarea excesivă a îngrășămintelor cu azot. De regulă, planta începe să crească în mod activ în masă verde fără a da fructe. Este important de știut că plantele au nevoie și de potasiu și fosfor pentru a se dezvolta și oferi producții de castraveți. Azotul se elimină din „meniul” plantelor, odată cu înflorirea acestora. Pe parcursul întregului sezon de vegetație, sunt suficiente patru fertilizări la castraveți.
De asemenea, este de ajutor și udarea castraveților cu lapte diluat deoarece conține o cantitate semnificativă de potasiu care ajută la menținerea unei reacții neutre a solului. Se aplică un pahar de lapte la 10 litri de apă).
Castraveții nu fac flori. Cauză: Pregătirea necorespunzătoare a solului
Castraveții sunt pretențioși nu numai la temperatura solului, ci și la compoziția acestuia. Dacă se practică monocultura la castraveți mai mulți ani la rând, un număr important de microorganisme patogene se acumulează în sol. De regulă, acestea duc la dezvoltarea bolilor fungice care inhibă creșterea plantelor.
Pentru a nu rămâne fără recoltă, se respectă regulile de rotație a culturilor. Castraveții se vor simți cel mai bine pe parcelele în care au crescut anterior varză, roșii, mazăre, cartofi sau sfeclă.
Dacă s-au plantat castraveți în solarii sau sere, se recomandă schimbarea solului o dată la câțiva ani și tratarea acestuia. precum și a împrejurimilor, cu fungicide.