• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce se pune în gropi la plantarea răsadurilor de castraveți

    Violina Gorcinschi -

    Ce se pune în groapă sau în gropi la plantarea răsadurilor de castraveți  – rețete pentru a asigura nutriția plantelor după transplantarea în grădină sau spații protejate. Aflați din acest articol ce se pune în găurile de plantare a răsadurilor de castraveți, pentru a obține recolte bogate și de calitate.

    Răsadurile de castraveți, ca și cele de tomate, sunt afectate atunci când sunt transplantate în grădină sau solar. Pentru a reduce stresul cauzat de această procedură, este nevoie de nutrienți care vor ajuta plantele să se recupereze în scurt timp, pentru a produce recolte sănătoase și bogate. Există mai multe rețete cu îngrășăminte care se pun în gropile de plantare, pentru a stimula creșterea și dezvoltarea optimă a răsadurilor de castraveți, care necesită ingrediente accesibile tuturor.

    Citiți și: Ce poți pune în gropi la plantarea răsadurilor pentru a avea roșii mari și gustoase

    Reguli pentru plantarea castraveților (foto: mydomaine.com)

    Plantare răsaduri de castraveți – reguli

    Înainte de toate, este nevoie ca răsadurile de castraveți să fie plantate conform unor reguli importante:

    1. Locul de plantare pentru răsadurile de castraveți trebuie să fie bine iluminat, nivelat, fără umiditate stagnantă.
    2. Este de preferat ca solul să fie ușor, afânat, cu aciditate neutră. Înainte de plantare, este indicată aplicarea de compost sau humus pe paturile germinative (o găleată/metru pătrat), iar cel mai bun moment pentru acest lucru este toamna, când se pun și 300 grame făină de oase și un pahar de cenușă/mp.
    3. Castraveții se plantează după predecesori compatibili precum ceapa, varza, roșiile, usturoiul, vinetele, sfecla, morcovul, leguminoasele și verdețurile. În schimb, nu este recomandat să se planteze castraveți acolo unde înainte au crescut pepeni sau dovleci.
    4. Găurile de plantare pentru răsadurile de casrtraveți se fac la o distanță de 20-30 cm între ele și 90-100 cm între rânduri.
    5. Adâncimea găurii trebuie să fie egală cu cea a pământului în care au crescut rădăcinile răsadurilor de castraveți, la care se adaugă un spațiu mic în care să se aplice îngrășămintele.
    6. Paturile pentru castraveți trebuie curățate de buruieni sau resturi vegetale.
    Plantarea castraveților – fertilizare naturală în gropile de plantare (foto: marthastewart.com)

    Cu se pune în groapă la plantarea răsadurilor de castraveți

    În groapa în care veți planta un răsad de castraveți ajută să veniți cu un îngrășământ natura care să ajute planta să se prindă, dar și să aibă o creștere puternică încă de la început. La selectarea îngrășământului potrivit, se ia în considerare soiul sau hibridul – castraveții timpurii și hibrizii nu necesită multă fertilizare deoarece nu vor avea timp să consume nutrienții, se vor îngroșa și nu vor mai da roade. Totuși, castraveții târzii și cei cu coacere medie au nevoie de mai multe îngrășăminte, însă aplicate cu moderație. Fertilizarea se face atât radicular, cât și foliar.

    E important de știut faptul că, atunci când sunt folosite resturi organice ca îngrășământ, durează câteva zile până când acestea se descompun, iar castraveții nu vor putea consuma imediat sursele de nutrienți. O descompunere accelerată, benefică, este posibilă printr-un mediu bogat în bacterii în sol. Dacă solul nu are suficiente bacterii și este epuizat, este important ca înainte de săparea gropilor să se restabilească fertilitatea solului cu ajutorul îngrășămintelor organice. Acest lucru se face, de obicei, în toamnă sau cel puțin cu câteva săptămâni înainte de plantarea răsadurilor.

    Îngrășământul se amestecă bine cu solul. Dacă este un îngrășământ mineral, atunci rădăcinile nu trebuie să-l atingă. În acest sens, între rădăcini și îngrășămintele minerale se lasă un strat de sol gros de 5 cm.

    Citește și: Ce poți pune în gropi la plantarea răsadurilor pentru a avea roșii mari și gustoase

    Amestec pentru fertilizarea castraveților la plantarea răsadurilor

    Următorul amestec poate fi folosit ca umplutură universală pentru găurile de răsaduri:

    Pe lângă aceste elemente, se poate administra și:

    Cojile de ouă sunt bogate în calciu, ceea ce va ajuta la protejarea roadelor de putregaiul de la capătul florii. Cu toate acestea, este nevoie de mult timp pentru a se descompune, așa că trebuie zdrobit cât mai mult posibil și folosit la plantarea soiurilor de castraveți cu coacere târzie.

    Dacă solul este sărac în nutrienți, atunci în fiecare gaură se poate pune:

    Chiar dacă solul este destul de bogat, nu strică și 1-3 linguri de făină de dolomit sau 2-3 linguri de cenușă de frasin.

    Pe soluri grele argiloase, în găurile pentru răsaduri se poate aplica o mână de nisip grosier, rumeguș bine putrezit, perlit și vermiculit. Diatomitul de grădină este, de asemenea, foarte eficient și nu numai că îmbunătățește compoziția solului, ci și saturează plantele cu siliciu, calciu, magneziu, crește rezistența la stres a răsadurilor, respinge dăunătorii și reduce creșterea microflorei patogene.

    Citește și: 10 sfaturi utile pentru o producție mai mare de castraveți gustoși

    Dacă solul este prea nisipos, este necesară aplicarea de compost, humus sau vermicompost.

    După umplerea găurilor se toarnă apă caldă, apoi se plantează răsadurile de castraveți. Solul din jurul plantelor se compactează bine. Se recomandă mulcirea parcelelor cu castraveți cu rumeguș putrezit, compost, turbă, iarbă cosită etc. Dacă vremea este însorită, la început, plantele trebuie să fie umbrite pentru a face acest lucru.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!