• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Arsuri solare la castraveți: prevenire, tratamente

    Violina Gorcinschi -

    Arsuri solare la castraveți: prevenire, tratamente eficiente. Ce sunt și cum arată arsurile solare la castraveți, cum se poate proteja cultura de castraveți de arsurile solare, dar și ce tratamente sunt eficiente pentru salvarea culturii, vă spunem în acest articol.

    Perioada de vară cu zile lungi și însorite favorizează apariția arsurilor solare la castraveți. Această situație neplăcută pentru legumicultori (deoarece le scade recolta) este cauzată de îngrijirea necorespunzătoare și omiterea măsurilor de protejarea a culturii. Ce este de făcut pentru o recoltă sănătoasă și bogată de castraveți? Aflați din acest articol.

    Citiți și: De ce se îngălbenesc pe margini frunzele castraveților. Cauze, tratamente

    frunze de castraveti afectate de boli si arsuri solare
    Arsuri solare vs boli fungice la castraveți – diferențe

    Arsuri solare la castraveți. Cum se disting de bolile fungice

    Arsurile solare la castraveți pot fi ușor confundate cu semnele unor boli fungice. Este motivul pentru care este nevoie de o recunoaștere la timp a arsurilor pentru a nu cheltui inutil bani cu tratamente fungice. Examinarea atentă a frunzelor, atât pe față, cât și pe spate, poate ajuta la depistarea problemei reale care afectează cultura de castraveți.

    În cazul în care, pe suprafața frunzelor, se observă un înveliș deschis la culoare sau maro, puncte mici sau scurgeri lipicioase în jurul petelor și pe spatele frunzelor, culturile de castraveți sunt atacate de boli fungice și au nevoie de tratamentul corespunzător.

    Dacă în afară de pete nu mai există alte daune pe frunze, atunci este foarte probabil ca metodele de îngrijire greșite să le fi provocat. De exemplu, udările din timpul zilelor cu soare puternic sau aplicarea în mod greșit a îngrășămintelor ar putea cauza pătarea frunzelor. Picăturile de lichid amplifică efectele razelor soarelui și provoacă pete. Ca urmare, procesele metabolice sunt perturbate în țesuturi, ceea ce afectează sănătatea și fructificarea culturii.

    Arsuri solare – semne. Arsurile de pe frunzele de castraveți, spre deosebire de atacurile bacteriene și fungice, au delimitări clare, nu cresc și nu se contopesc între ele în timp.

    Citiți și: 10 sfaturi utile pentru o producție mai mare de castraveți gustoși 

    culturi de castraveti in sera
    Prevenirea arsurilor solare la castraveți în solarii

    Arsuri solare la castraveți în solar. Prevenire

    Prevenirea arsurilor solare la castraveți sunt cele mai importante pentru a salva producția. Primul și cel mai important lucru care trebuie făcut pentru a preveni arsurile la castraveți în solarii este ajustarea regimului de udare și fertilizare. Toate procedurile trebuie efectuate strict dimineața sau seara, când activitatea solară este scăzută. Plantele trebuie udate la rădăcină, încercând să se nu ude frunzele. De asemenea, fertilizarea foliară și tratamentele pentru boli și dăunători se recomandă a fi făcute cel mai bine seara sau pe vreme înnorată – atunci plantele vor avea suficient timp pentru a absorbi picăturile de lichid de pe frunze.

    În cazul castraveților cultivați în solar, arsurile solare pot apărea chiar și cu udările făcute la momente optime (dimineața și seara). Aici factorul favorizant este condensul ce se formează pe pereții și acoperișul solariilor în timpul nopții și care cade pe frunze în timpul zilei. În plus, obiectele metalice strălucitoare (unelte, găleți) și recipientele cu apă amplasate pentru creșterea umidității pot reflecta și amplifica efectul razelor solare.

    Prin urmare, după udare, solariile trebuie să fie ventilate. Acest lucru va ajuta la prevenirea umidității excesive și a condensului și, prin urmare, va reduce riscul de arsuri. Nu se recomandă depozitarea uneltelor de grădinărit (lopeți, foarfece etc) în solar.

    Cel mai adesea, arsurile castraveților din spațiile protejate apar pe acele frunze care sunt în contact cu policarbonatul sau sticla. În acest caz, o soluție ar fi un spalier, astfel încât frunzele să nu atingă pereții solarului. Frunzele pot fi lăsate să crească de-a lungul suporturilor de lemn, pe sfoară, în formă de V.

    Citiți și: Cultivarea castraveților în saci: tehnică, producție pe mp

    cultura de castraveti
    Cum se previn arsurile solare la castraveți în grădină

    Plantarea castraveților în câmp deschis elimină problemele cauzate de umiditatea excesivă și de condens deoarece culturile sunt mai bine ventilate, iar frunzele se usucă mai repede. Astfel, riscul de boli fungice și arsuri solare scade semnificativ, cu excepția cazurilor de precipitații urmate de zile călduroase sau de temperaturi scăzute în timpul nopții.

    Pentru a preveni arsurile la castraveți în zilele călduroase, se recomandă umbrirea straturilor de castraveți cu un agrotextil ușor fixat pe stâlpi de susținere de-a lungul marginilor parcelei. În partea sudică, unde soarele este mult mai activ, confecționarea unui sistem de umbrire este o condiție prealabilă pentru creșterea castraveților. De luat în calcul că acest sistem poate să fie reprezentat chiar de spalierul sau aracii pe care sunt prinși castraveții și peste care puteți veni cu materialul de umbrire.

    Regulile de udare și îngrijire a castraveților plantați în câmp deschis sunt fi aceleași ca și pentru culturile de solar: udarea la rădăcină cu apă ce nu este niciodată rece, ci lăsată să ajungă la temperatura de afară. Stropirea frunzelor este recomandată numai în perioadele de secetă, dar la o temperatură medie deoarece, în timpul caniculei, pe frunzele umede pot apărea arsuri, iar pe vreme rece, pot apărea ciuperci.

    Soluția ideală pentru umezirea solului, și în solar, și în grădină, este irigarea prin picurare. În combinație cu mulcirea, va ajuta la crearea condițiilor optime pentru dezvoltarea și fructificarea activă a castraveților, reducând în același timp costurile cu forța de muncă.

    Citiți și: Cinci pericole pentru cultura de castraveți la finalul verii

    o persoana care pulverizeaza castraveti
    Tratamente pentru combaterea arsurilor solare la castraveți

    Arsuri solare la castraveți. Tratamente

    Pentru arsurile solare sunt o serie de tratamente. Acestea nu au puterea de a reface țesutul plantei ce a fost deja afectat, dar pot stopa îngălbenirea și uscarea frunzelor. De cele mai multe ori, recomandarea se face în sensul stroprii castraveșilor cu un fertilizant foliar sau cu un stimulator de creștere disponibil în fitofarmacii. Se poate opta și pentru rețete naturiste care pot constitui tratamente de combatere a arsurilor solare la castraveți:

    – Soluția de săpun și lapte pentru arsuri solare la castraveți. Se dizolvă un litru de lapte,  30 de picături de iod și 20 de grame de săpun de rufe în 10 litri de apă, iar preparatul se administrează la fiecare 10 zile, prin stropire.
    Infuzia de ceapă, aplicată foliar;
    – Soluția de 1% permanganat de potasiu, stropită pe cultura de castraveți.

    Pentru a întări plantele de castraveți și a le crește imunitatea, acestea trebuie hrănite cu o soluție de îngrășământ mineral complex. În prima jumătate a sezonului de vegetație, se recomandă un complex cu o normă crescută de azot, în a doua – cu un conținut ridicat de fosfor și potasiu.

    Fertilizarea organică este și ea o soluție pentru întărirea culturilor de castraveți:


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Ce putem planta lângă sau sub un nuc Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!