• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANAF s-a răzgândit! Noua taxă pentru transport nu se va mai aplica pentru micii fermieri!

    Oana Timar -

    Taxa pentru e-Transport nu va fi achitată de către micii fermieri! După ce, în emisiunea Agrostrategia de la TVR 1, Dorin Cojocaru, președintele APRIL a dezvăluit planurile pentru noua impozitare, ANAF – Agenția Națională de Administrare Fiscală a revenit asupra reglementărilor prin care se instituie o taxare pentru transportul unor mărfuri agricole precum legume, fructe, lapte, produse lactate, ouă sau miere.

    Săptămâna trecută, în exclsuivitate la emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, Dorin Cojocaru, președintele APRIL – Asociația Patronală Română din Industria Laptelui a anunțat că producătorii agricoli care activează cu atestate și carnete de producător, vor trebui să suporte un impozit suplimentar pentru transportul propriilor recolte, potrivit unui act normativ publicat în transparență publică pe site-ul ANAF.

    ”Pe site-ul ANAF a fost E-transport (actul normativ – n.r.). Micii producători și chiar marii fermieri nici nu știu ce înseamnă asta. Stimați mici producători care aveți certificat de producător, carnet de comerciant, o să mai aveți încă un cod digital, pe care o să îl plătiți la ANAF, cu care să puteți să vă duceți roșiile la piață sau laptele la centrul de colectare. Înseamnă alți bani, altă distrație. De la 1 iulie 2024 ar urma să intre în vigoare”, a declarat Dorin Cojocaru, care a precizat că actul normativ a fost publicat pe site-ul ANAF pentru consultare publică.

    ANAF a dat-o la întors și a schimbat ordinul propus

    În cadrul proiectului  de act normativ publicat pe 17 aprilie, ANAF nu făcea nicio diferențiere între persoanele care transportă mărfuri agricole considerate cu risc de evaziue. Ieri, joi – 16 mai, pe site-ANAF s-a publicat un nou proiect de act normativ care modifică legislația de bază pentru funcționarea e-Transport și în care se precizează că reglementările pentru acest sistem nu vor viza micii producători care își transportă recoltele și produsele pe care le comercializează în baza unui atestat de producător și cu carnet de comercializare.

    ”ART. 13 – Precizări referitoare la transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat reprezentând produse agricole
    (1) Transporturile bunurilor cu risc fiscal ridicat reprezentând produse agricole achiziționate de la producători agricoli pe baza carnetului de comercializare, precum și transporturile bunurilor cu risc fiscal ridicat efectuate de către producătorii agricoli persoane fizice de la locul de deținere la locul de comercializare, menționate la art. 11 alin. (1) și (2) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, nu fac obiectul declarării în Sistemul RO e-Transport.
    (2) Transporturile bunurilor cu risc fiscal ridicat reprezentând produse agricole vegetale care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 3 alin. (1)-(3) din Legea nr. 108/2014 privind transportul rutier de produse agricole vegetale pe drumurile publice, cu modificările ulterioare, nu fac obiectul declarării în Sistemul RO e-Transport”, se arată în noul text publicat de ANAF și care conține o serie de precizări privind modul în care se va aplica sistemul E-transport.

    Totodată, ANAF clarifică și ce mijloace de transport vor face obiectul noii legislații: ”Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizării în Sistemul RO e-Transport sunt cele care au o masă maximă tehnic admisibilă de minimum 2,5 tone, încărcate cu bunuri cu o masă brută totală mai mare de 500 kg sau o valoare totală mai mare de 10.000 de lei, aferente cel puțin unei partide de bunuri care face obiectul transportului„.

    De precizat că ANAF nu a retras proiectul inițial, care completează lista produselor supuse sistemului E-transport și care introduce, pe lista mărfurilor ce trebuie monitorizate, o serie de produse agricole precum legumele, fructele, laptele, produsele lactate, mierea și ouăle. Producătorii persoane juridice se vor supune, astfel noii legislații, dacă aceasta va fi adoptată cu termen de intrare în vigoare de la 1 iulie.

    Sistemul E-transport a fost instituit în 2022 și reprezintă ”ansamblul de principii, reguli și aplicații informatice având drept scop monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat pe teritoriul național, care permite autorităților competente determinarea potențialelor puncte de deturnare din sau în lanțul de aprovizionare, pe baza codului UIT. Sistemul este gestionat de către Ministerul Finanțelor prin Agenția Națională de Administrare Fiscală și Centrul Național pentru Informații Financiare”.


    Te-ar mai putea interesa

    Șofer român de TIR, prins în remorcă cu trei tractoare furate cu o zi înainte. Unul dintre tractoare avea GPS Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă