• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Document – OUG pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii. Cele 9 structuri care se desființează

    Oana Timar -

    Proiectul de reorganizare a Ministerului Agriculturii a fost publicat în dezbatere publică. Așa cum a promis ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la declarațiile de după ultima ședință de Guvern, astăzi – luni, 20 mai, a fost publicat în transparență publică proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind unele măsuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și a unor instituții aflate în subordinea acestuia.

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat săptămâna trecută că merge mai departe cu proiectul de reorganizare a MADR (document PDF). Procesul urmează să conducă la desființarea unor instituții din subordinea MADR și ale căror atribuții vor fi preluate de în cadrul aparatului Ministerului Agriculturii. Florin Barbu a arătat că în acest fel niciun funcționar public nu va rămâne fără loc de muncă, dar că o serie de funcții de conducere vor dispărea, făcându-se economie la bugetul de stat și o eficientizare a activității printr-o structură de coordonare centralizată mai suplă.

    Dispar 218 posturi de conducere

    ”Prin aplicarea prezentului proiect se desființează 8 instituții aflate la nivel central și 67 de instituții la nivel teritorial, corespunzător unui număr de 77 de ordonatori terțiari de credite, rezultând totodată o reducere de 218 de posturi de conducere”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

    O parte dintre structurile desființate au organigrame cu sub 50 de posturi: ”În subordinea MADR sunt instituții aflate la nivel teritorial care asigură implementarea politicilor agricole naționale și care funcționează cu mai puțin de 50 de posturi. Prin Legea nr. 296/2023 (…) se prevede desființarea unor astfel de instituții, începând cu data de 1 iulie 2024”. Excepție fac aici direcțiile agricole, esențiale pentru activitatea MADR, care sunt exceptate de la aplicarea legislației, la fel ca și centrele APIA și AFIR care implementează politicile agricole europene.

    Structuri din subordinea MADR supuse reorganizării prin desființare:

    Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) se desființează ca urmare a comasării prin absorbție.

    Activitatea de inspecție în zootehnie, cea de ameliorare și activitatea de laborator vor fi preluate în cadrul MADR, la fel și activitatea Centrului Național de Formare Profesională în Zootehnie. Controlul și monitorizarea ce se făceau la nivel județean și regional vor fi preluate de către APIA.

    Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM) se desființează ca urmare a comasării prin absorbție.

    Activitatea va fi preluată în cadrul MADR cu excepția activităților centrelor regionale de dezvoltare montană și a oficiilor de dezvoltare montană care se preiau de către DAJ județene.

    Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor se desființează ca urmare a comasării prin absorbție.

    Activitatea va fi preluată în cadrul MADR.

    Institutul de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) se desființează ca urmare a comasării prin absorbție.

    Activitatea se preia în cadrul MADR, cu excepția activității de testare a soiurilor care de preia de către DAJ județene.

    Inspectoratele Terioriale pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor se desființează ca urmare a comasării prin absorbție.

    Activitatea se preia de către DAJ județene.

    Oficiile de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA) se desființează ca urmare a comasării prin absorbție.

    Activitatea se preia de către DAJ județene.

    Laboratorul Central pentru Controlul Calității și Igienei Vinului se desființează ca urmare a comasării prin absorbție.

    Activitatea se va prelua de către Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole.

    Direcția pentru Agricultură a Municipiului București se desființează ca urmare a comasării prin absorbție.

    Activitatea se preia în cadrul MADR de o direcție nou înființată care are și atribuții de coordonare tehnică a DAJ județene.

    Stațiunea de Cercetări Sericicole Băneasa se desființează ca urmare a comasării prin absorbție.

    Activitatea se preia de către Banca de Gene de la Buzău.

    Structurile importante din subordinea MADR care sunt afectate de reorganizare sunt AFIR –  Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, ANIF –  Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare, ADS –  Agenția Domeniilor Statului, ANPC –  Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură sau ANF –  Agenția Națională Fitosanitară. În cazul APIA, se vorba despre o preluare a unor atribuții de la ANZ.

    Pentru a intra în vigoare, proiectul de OUG trebuie să fie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial, după care Executivul are termen de 45 de zile să elaboreze și să adopte modul în care se face distribuirea patrimoniului instituțiilor reorganizate. Același HG va stabili și modul de organizare, de funcționare și de atribuțiile structurilor sau a entităților rezultate.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!