• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 10 pesticide periculoase, interzise în UE, dar pe care fermierii din Ucraina le folosesc pe scară largă

    Violina Gorcinschi -

    Zeci de substanțe active folosite în protecția plantelor, care au fost interzise în UE în ultimii ani din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru sănătatea oamenilor și mediu, sunt încă folosite legal și pe scară largă în culturile din Ucraina. În acest articol sunt prezentate zece ingrediente frecvent folosite de fermierii ucraineni, dar care nu sunt permise în UE.

    În prezent, există doar 87 de substanțe active din pesticide interzise în Ucraina, în timp ce 115 dintre substanțele permise au fost interzise în UE. Acest lucru reprezintă un dezavantaj pentru fermierii europeni și piața europeană în general, potrivit Kurkul.com. Publicația îi avertizează și pe fermierii ucraineni că prin folosirea unor pesticide interzise la nivelul UE își expun afacerea unor riscuri, producțiile lor fiind în pericol să fie respinse la export dacă se depistează nivel ridicat de reziduuri de pesticide.

    Pesticide la care fermierii ucraineni ar trebui să renunțe dacă vor să exporte în UE (foto: pan-international.org)

    Lista pesticidelor periculoase interzise în UE, folosite în Ucraina

    Pentru a preveni potențialele pierderi în cazul exporturilor de cereale și alte produse agricole către UE, fermierii ucraineni trebuie să respecte cu strictețe reglementările privind utilizarea tratamentelor și să abordeze selecția acestora în mod responsabil, înțelegând direcțiile viitoare de vânzări și cerințele de import ale țărilor de destinație.

    Citește și: Franţa a acordat fermierilor derogări pentru a folosi mai multe pesticide la sfecla de zahăr

    Astfel, aceasta este lista cu 10 cele mai folosite substanțe active permise în agricultura ucraineană, dar interzise în UE:

    Un pesticid sintetic care aparține clasei neonicotinoidelor. Este utilizat pe scară largă, fiind inclus în zeci de preparate insecticide. În Ucraina, preparatele pe bază de imidacloprid aparțin clasei a III-a de risc pentru oameni și clasei I de pericol pentru albine.

    Substanță chimică ce aparține grupului de triazoli. Este utilizat pe scară largă și este inclus în multe fungicide. În Ucraina, preparatele pe bază de flutriafol aparțin clasei a II-a și a III-a de risc pentru oameni și a III-a clasă de pericol pentru albine.

    Un compus chimic care aparține clasei fungicidelor. În Ucraina, medicamentele pe bază de carbendazim aparțin clasei a II-a de risc pentru oameni și clasei a III-a și a IV-a de risc pentru albine.

    Un compus chimic folosit ca insecticid. În Ucraina, medicamentele pe bază de tiametoxam aparțin clasei a II-a și a III-a pentru oameni și clasei I de pericol pentru albine.

    Pesticid din clasa organofosfaților. În Ucraina, clorpirifosul intră în clasa a II-a de pericol pentru oameni.

    Fungicid din grupa triazolilor. În Ucraina, preparatele pe bază de ciproconazol aparțin clasei a II-a și a III-a de risc pentru oameni și clasa a III-a de pericol pentru albine.

    Element folosit pentru protecția plantelor împotriva bolilor fungice care aparține clasei triazolilor. În Ucraina, preparatele pe bază de propiconazol aparțin clasei a II-a și a III-a de risc pentru oameni și a III-a clasă de pericol pentru albine.

    Citește și: Căpșuni cu pesticide, importate din Grecia, retrase din magazine

    O substanță chimică ce aparține clasei piretroizilor. În Ucraina, medicamentele pe bază de alfa-cipermetrin aparțin clasei a II-a și a III-a de pericol pentru oameni și clasei I și II de pericol pentru albine.

    Erbicid aparținând clasei acetamidelor.

    Un erbicid care aparține clasei de sulfoniluree. În Ucraina, preparatele pe bază de thifensulfuron-metil aparțin clasei a II-a și a III-a de pericol pentru oameni și clasele a III-a și a IV-a de pericol pentru albine.


    Te-ar mai putea interesa

    Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții Producție record la grâu în ferma lui Dimitrie Muscă. Plus: ce producții a obținut la orz și rapiță

    Ultimele știri

    Timac Agro – campanie în forță! Vaporul cu 18.000 de tone de Eurocereal 34 a ajuns în portul Constanța! Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fermierii au depus proiecte de peste 550 de milioane de euro pentru investiții în irigații