Primii fermieri care intră la recoltat cu trei săptămâni mai devreme din cauza secetei
Roxana Dobre -Dezastru pe câmp din cauza secetei. Lipsa apei a afectat major culturile iar fermierii se pregătesc să intre deja la treierat la grâu, cu circa trei săptămâni mai devreme decât perioada normală în care au intrat în alți ani.
Directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea, i-a cerut astăzi, miercuri – 22 mai prefectului Daniel Țiclea să înceapă demersurile pentru ca județul să fie declarat calamitat. Sunt zone în județ unde se estimează că fermierii vor recolta sub 1.000 de kilograme/ha la grâu.
Citiți și: Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă
Directorul Direcției Agricole Buzău a cerut începerea demersurilor pentru ca județul să fie declarat calamitat
Astăzi, în ședința Colegiului Prefectural, directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea, a cerut începerea demersurilor pentru ca județul să fie declarat calamitat.
”Am considerat că trebuie să mai așteptăm să vedem ce prognoze meteo dar veștile nu sunt bune și nu ajută pe nimeni. De aceea vă cer insistent dacă puteți face demersuri pentru ca județul să fie declarat calamitat de altfel cum vă solicită și fermierii”, i-a spus Cosmin Florea prefectului, conform Șansanews.ro.
Acesta a completat că sunt înregistrate pagube atât la culturile însămânțate în toamnă cât și la cele de primăvară. ”Mă refer la grâu, la orz și pe alocuri la rapiță unde sunt suprafețe importante întoarse. Doar pe rapiță am avut undeva la 25.000 – 26.000 de hectare semănate în toamnă și am mai rămas cu 16.000 de hectare adică undeva la 10.000 de hectare au fost întoarse. Deci fermierii au dreptate să fie îngrijorați de producțiile viitoare”, a spus reprezentantul DAJ Buzău.
În replică, prefectul Daniel Țiclea a dat garanții că este dispus să facă tot ceea ce se poate pentru a ajuta fermierii buzoieni. De altfel, imediat după Colegiul Prefectural, a fost programată o ședință la care să participe prefectul de Buzău, directorii Direcției Agricole, ANIF și ale altor instituții responsabile în acest domeniu.
Aproape că nu este zonă din județ în care culturile de toamnă să nu fie afectate de secetă. Doar fermierii care au reușit să își irige culturile sunt mai liniștiți. Ceilalți, după aproape un an de cheltuieli și muncă, își contabilizează pagubele. Un exemplu este zona Vâlcelele-Râmnicu Sărat, unde cultivatorii de grâu deja se pregătesc să intre cât de curând la treierat.
Citiți și: Fenomenul periculos care duce la uscarea culturilor. John Enoiu, Naturevo: ”Se confundă cu seceta”
Fermierii vor decala cu 3 săptămâni sezonul de recoltat
Directorul Cosmin Florea estimează că producția la hectar ar putea fi sub 1.000 de kilograme la hectar și a spus că fermierii vor decala sezonul de recoltat. ”Se va decala foarte mult sezonul de recoltare, în mod normal cu 2-3 săptămâni, deci după 1 iunie ne așteptăm ca fermierii să intre cu combinele la treierat din păcate. La grâu aveam adunat cu orz aproximativ 60.000 de hectare iar dacă fermierii erau obișnuiți în trecut să obțină 5-6 tone/ha sau o medie de 4-5 tone/ha de data aceasta producția va fi la jumătate iar în unele locuri poate chiar sub 1.000 kilograme/ha”, a mai declarat Cosmin Florea.