• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă

    Roxana Dobre -

    Fermierii dintr-un județ agricol se plâng că seceta le-a compromis deja peste 50% din recolta de grâu din acest an. Peste 25.000 de hectare de cereale sunt afectate iar producătorii se așteaptă la producții care ar putea scădea cu 50% faţă de anul trecut.

    Chiar dacă în unele zone fermierii s-au bucurat de precipitații peste media perioadei, în județul Buzău lipsa apei va aduce producții mai mici la grâu în acest an. Peste 50 la sută din suprafaţa totală de teren cultivată cu grâu a fost afectată din pricina secetei şi a vântului puternic, în unele zone gradul fiind mult mai ridicat, potrivit Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Buzău.

    Citiți și: Fermierul Victor Chivu riscă să rămână fără casă! Banca i-a trimis ordin de evacuare

    Seceta afectează culturile de cereale și în acest an (foto: digi24.ro)

    Specialiştii se aşteaptă la producţii pe jumătate faţă de cele înregistrate anul precedent

    Diferenţele de temperatură, seceta pedologică şi vântul puternic au produs pagube însemnate cultivatorilor de grâu. În cazul în care nu vor cădea precipitaţii în perioada următoare, specialiştii se aşteaptă la producţii pe jumătate faţă de cele înregistrate anul precedent.

    ”Avem multe înştiinţări pentru cultura de grâu. Temperaturile au fost anormale pentru lunile martie şi aprilie, ziua erau 30 de grade Celsius, dimineţile răcoroase, decalajele acestea mari împreună cu lipsa precipitaţiilor, cu seceta pedologică pentru că iarnă nu prea am avut au determinat pagube. Au fost înregistrat coduri galbene de vânt, rafalele puternice au făcut ca precipitaţiile căzute să se evapore foarte repede. La o primă evaluare undeva la 50-60% din suprafaţa de teren cultivată cu grâu, din aproape 50.000 de hectare a fost afectată. Dacă ar mai cădea ceva precipitaţii sperăm că se va mai îmbunătăţi situaţia, măcar bobul să fie greu dacă spicul nu este mare. Dacă nu va ploua, va fi mai rău ca acum, producţia ar putea scădea cu 50% faţă de anul trecut”, a declarat, pentru Agerpres, Cosmin Florea, directorul DAJ Buzău.

    Citiți și: Plouă, dar tot e secetă. Zonele agricole unde există încă un mare deficit de apă în sol

    Suprafețe și cu grâu calamitat total

    Fermierul buzoian Georgian Calotă a menționat că patru – cinci comune din zona Râmnicu-Sărat, respectiv Boldu, Balta Albă, Râmnicelu, Ghergheasa, Vîlcelele şi în câteva comune din judeţul Brăila cultura de grâu este compromisă în proporţie de peste 80% din cauza secetei.

    ”Este uscat, dă impresia de deşert, este de neînchipuit. Chiar aseară am fost pe câmp, sunt sole de sute de hectare afectate 100%, nu se mai poate recolta nimic. A plouat foarte puţin şi a bătut vântul, nu putem să îmbalotăm lucernă, nu putem să ierbicidăm datorită acestui fenomen. Avem trei zile de când ne trezim la ora 4 dimineaţă să îmbalotăm lucernă, apoi bate vântul… Legat de cultura de grâu, situaţia este mai gravă ca în anii precedenţi, celelalte culturi de primăvară încă nu sunt afectate. În două, trei săptămâni dacă nu vin precipitaţii se va întâmpla la fel şi cu celelalte culturi”, a precizat fermierul Georgian Calotă.


    Te-ar mai putea interesa

    Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei Tomata care nu se descompune: ”Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele” Producție record la grâu în ferma lui Dimitrie Muscă. Plus: ce producții a obținut la orz și rapiță

    Ultimele știri

    Timac Agro – campanie în forță! Vaporul cu 18.000 de tone de Eurocereal 34 a ajuns în portul Constanța! Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fermierii au depus proiecte de peste 550 de milioane de euro pentru investiții în irigații