• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fenomenul periculos care duce la uscarea culturilor. John Enoiu, Naturevo: ”Se confundă cu seceta”

    Oana Timar -

    Pe ultima sută de metri înainte de campania de recoltare, fermierii trebuie să își monitorizeze atent culturile și să nu facă rabat de la tratamentele fitosanitare și de la aplicarea fertilizanților foliari. Aceștia din urmă pot suplini carențele cu care culturile de cereale, mai ales, cele de grâu, se confruntă în prezent după ce mulți agricultori au ales să facă economii la fertilizare și au renunțat la îngrășămintele complexe.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, Ioan Enoiu, doctor în agronomie și fondatorul companiei Naturevo, a arătat că fertilizarea pe bază de azot nu poate suplini toate nevoile nutritive dintr-o cultură, mai ales în acest an complicat. ”Astăzi ne aflăm într-o situație ciudată în care fermierii uită să mai cheltuiască chiar și acolo și atunci când trebuie. S-a mai făcut încă o greșeală: nu s-au utilizat îngrășăminte complexe, măcar duble, ci s-au utilizat în principal îngrășăminte pe bază de azot. Azotul este necesar, dar nu singur, dacă pui azot singur atunci nu faci decât să dezechilibrezi nutriția plantei și slăbești rezistența ei la secetă sau la apă mai puțină, la excese termice – fie că sunt temperaturi foarte ridicate sau prea scăzute. În plus, scădem rezistența și la boli și toate acestea presupun apoi necesitatea unor intervenții mult mai complexe ca să putem să rezolvăm deficitele și dezechilibrele pe care le creăm”, a arătat John Enoiu.

    Citiți și: John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute

    La rapiță, dar mai ales la grâu și orz, riscul apariției bolilor și al atacurilor insectelor este în continuare ridicat, iar atenția fermierului trebuie să se concentreze pe stimularea înfloritului și legării, pentru o producție cât mai ridicată. ”La cereale în mod deosebit există riscul de boli și riscul atacurilor de insecte – atât la cereale, cât și la rapiță. Trebuie să vă spun că în cazul bolilor obligatoriu ar trebui venit și cu o fertilizare foliară, ar trebui venit chiar acum, la perioada de înflorire și de legare, să stimulăm înflorirea și legarea pentru că temperaturile sunt destul de reduse și ar fi necesare cantități suplimentare de bor, potasiu, microelemente și chiar alte elemente – fosforul ar putea să fie important. Eu recomand să se utilizeze fertilizanții foliari complecși. Este o cheltuială justifică, se va regăsi în producția finală cu vârf și îndesat. Ar putea la un leu să se câștige 10 lei”, a arătat fondatorul Naturevo.

    În ceea ce privește utilizarea insecticidelor, John Enoiu recomandă utilizarea insecticidelor complexe, care au efecte și sistemice, și de contact: ”Un insecticid de contact asigură protecție doar pe o durată scurtă, iar noi deja avem o paletă mare de insecte care evoluează pe parcurusul a câteva săptămâni, iar un produs de contact nu acoperă deâct câteva zile. O combinație sistemic-contact poate acoperi până la 3-4 săptămâni chiar”.

    În plus, în  această perioadă, la culturi mai apare o problemă, mai ales după câteva săptămâni de zile cu nebulozitate: ”Pericolul arsurilor solare pe care l-am întâlnit și anul trecut. Majoritatea fermierilor nu își dau seama că li s-au uscat culturile foarte repede din cauza arsurilor solare, nu din cauza secetei. Se confundă la un moment dat efectul arsurilor cu cel al secetei, dar și aici avem un minus de 20-30% și nu poate un fermier să poată să le evite”, a punctat John Enoiu, arătând că, făcând o investiție minimă de 3-4%, se evită pierderi de circa un sfert din producție.

    Citiți și: Cum reduceți consumul de îngrășăminte fără a afecta cantitatea și calitatea producției?

    Tratamente preventive și curative pentru arsurile solare

    De precizat există mai multe posibilități de intervenție în culturile agricole care pot fi afectate de arsurile solare. Astfel, preventiv se poate interveni pentru echilibrarea nutriției cerealelor cu azot, fosfor, potasiu plus oligo și microelemente astfel încât plantele să devină treptat rezistente în fața expunerii radiației solare prin sinteză în cantități ridicate de caroten la nivelul frunzei sau a țesuturilor.

    Utilizarea în tratamente a produselor care stimulează sau protejează graunciorii de clorofilă, precum și a celor care măresc fluxul citoplasmatic, previn apariția arsurilor pe frunze. În acest scop, în portofoliul Naturevo sunt incluse o serie de produse care pot fi folosite pentru a preveni arsurile solare precum fertilizanții speciali din gama EVO. Curativ, se poate interveni cu produse care protejează plantele expuse la radiația solară sau în cazul producerii acestora cicatrizează zonele afectate rapid protejând planta și de arsurile ulterioare. Produsul recomandat de specialiștii Naturevo este Kerafol.


    Te-ar mai putea interesa

    O familie de legumicultori și-a găsit solarii tăiate și toți ardeii furați Fermă închisă de DSVSA. Decizia a fost contestată în instanță Producție record la grâu în ferma lui Dimitrie Muscă. Plus: ce producții a obținut la orz și rapiță

    Ultimele știri

    Timac Agro – campanie în forță! Vaporul cu 18.000 de tone de Eurocereal 34 a ajuns în portul Constanța! Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fermierii au depus proiecte de peste 550 de milioane de euro pentru investiții în irigații