• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cele mai bune combinații de legume pentru cultivat în grădină

    Violina Gorcinschi -

    Cele mai bune combinații de legume în grădină – cinci combinații de succes în grădina de legume. Nu toate plantele sunt compatibile pentru a fi crescute împreună, iar, pe de altă parte, unele sunt chiar benefice. Aflați din acest articol cele mai bune combinații de legume pentru a fi crescute împreună.

    Există mai multe avantaje pentru a crește plantele împreună. În primul rând, se salvează mai mult spațiu, iar în al doilea rând, dacă se fac „perechi” potrivite, plantele își pot oferi reciproc protecție împotriva dăunătorilor și își pot îmbunătăți gustul. Nu în ultimul rând, unele plante îmbogățesc solul cu azot, ceea ce este o sursă importantă de nutrienți pentru majoritatea culturilor.

    Grădină de legume mixtă – combinații perfecte (foto: thesustainablegarden.com)

    Cele mai bune combinații de legume în grădină.: roșii cu morcovi

    Roșiile, în principiu, nu ar trebui să fie plantate numai lângă alte plante din aceeași familie deoarece sunt expuse la aceleași boli și dăunători. În schimb, tomatele sunt bune vecine pentru multe culturi. De exemplu, plantarea morcovilor la „picioarele” roșiilor este o combinație fericită deoarece aceste plante iubesc același tip de aciditate și densitate a solului și nu au agenți patogeni sau dăunători comuni – dimpotrivă, morcovii alungă o parte dintre dăunătorii roșiilor.

    Ce e important, însă, de reținut, este că roșiile înalte se leagă pe spalier pentru a nu umbri morcovii din grădină. Cel mai mare randament de roșii poate fi obținut pe sol nisipos sau lutos, respirabil, cu aciditate neutră, în cel mai cald și însorit loc din grădină. Este necesară udarea regulată la rădăcină și fertilizarea în timp util.

    Alți vecini buni pentru roșiile din grădină sunt: leguminoasele (fasole, mazăre), rădăcinoase (ridiche, sfeclă), pepeni (dovleac, pepene galben, pepene verde), verdețuri (salată verde, pătrunjel, țelină, ceapă, spanac, sparanghel, măcriș, usturoi), ierburi (cimbru, salvie, mentă, busuioc, limba mielului), vărzoase (varză chinezească, varză albă, roșie), muștar, facelia, cereale.

    Citește și: Perechi de legume care se pot cultiva împreună – tabel de compatibilitate

    Ardei și dovlecei crescuți împreună

    Cele mai bune combinații de legume în grădină: ardei cu dovlecel

    Ardeiul dulce (cunoscut și sub numele de ardei gras) este o cultură destul de ușor de îngrijit, iubitoare de căldură. Pe lângă asta, este un vecin bun pentru multe culturi dacă acestea preferă aceleași condiții de mediu. Totuși, nu se recomandă creșterea legumelor care au aceleași boli sau dăunători ca ardeiul gras – de exemplu, ardeiul iute. Din categoria legumelor de dimensiuni mari, dovleceii sunt o alegere bună ca vecini pentru ardeiul gras.

    Ardeii se cultivă în solarii sau în cel mai iluminat loc din grădină, feriți de vânturile reci. Planta preferă solurile fertile, ușoare și afânate, cu un conținut ridicat de humus și un pH situat în intervalul 6,0-7,0. Cultura nu tolerează umiditatea ridicată a aerului, dar sunt necesare udări regulate și 2-3 fertilizări pe sezon.

    Alți vecini buni pentru ardeii din grădină sunt: morcovi, crucifere (varză, conopidă), pepeni (pepene galben, pepene verde), verdețuri (salată verde, pătrunjel, țelină, ceapă, spanac, sparanghel, măcriș, usturoi), ierburi (cimbru, salvie, mentă, busuioc etc).

    Varză și castraveți în grădină

    Cele mai bune combinații de legume în grădină: castraveți cu varză

    Lângă castraveți se pot planta diverse tipuri de varză (chinezească, albă, roșie etc) dacă în grădină există suficient spațiu. Aceste plante au cerințe similare pentru compoziția solului și umiditate, iluminare și temperatură, iar aceleași tehnici agricole se aplică ambelor culturi. Îngrijirea unei parcele obișnuite de castraveți și varză este mai ușoară și mai rapidă decât două separate, în special în cazul unei surse de apă comună.

    În combinația de castraveți și varză se adaugă frunze de țelină care respinge dăunătorii de din ambele culturi și favorizează creșterea legumelor.

    Castraveții preferă locurile bine luminate și adăpostite de vânt, crescând cel mai bine în sol afânat, fertil, la care s-au adăugat îngrășăminte organice. Plantele adoră temperaturile ridicate ale aerului, udările abundente și stropirile cu apă, dar nu necesită fertilizări în cantități mari dacă s-a adăugat suficientă materie organică în timpul plantării.

    Alți vecini buni pentru castraveții din grădină sunt: leguminoasele (fasole, mazăre), ardei gras, salată verde, porumb, sfeclă, floarea soarelui, căpșuni, ceapă, usturoi, flori.

    Cartofi și sfeclă plantate împreună

    Cele mai bune combinații de legume în grădină: cartofi cu sfeclă

    Cartofii tolerează multe tipuri de plante ca vecine, cu excepția solanaceelor. De exemplu, hreanul și porumbul îi îmbunătățesc gustul, leguminoasele adăugă azot nutritiv în sol, ceapa și usturoiul resping mulți dăunători. Cea mai bună opțiune, însă, este sfecla.

    Aceste culturi trăiesc bine una lângă alta, fără a concura între ele sau a face schimb de boli, iar sfecla necesită mai puțini nutrienți decât cartofii. Singurul lucru care merită menționat este că sfecla are nevoie de mai multă apă, însă acest lucru nu dăunează cartofilor.

    Pentru cartofi, se selectează cel mai cald și mai iluminat loc din grădină cu pământ ușor, fără aciditate. Îngrijirea culturilor include udări pe vreme caldă și fertilizare (procedurile sunt deosebit de importante în timpul formării tuberculilor).

    Alți vecini buni pentru cartofii din grădină sunt: leguminoasele (fasole, mazăre), rădăcinoase (ridichi, morcovi), crucifere (conopidă, gulii), porumb, verdețuri (salată verde, pătrunjel, ceapă, hrean, spanac) sparanghel, măcriș, usturoi, flori.

    Căpșuni și fasole plantate împreună

    Cele mai bune combinații de legume în grădină: căpșuni cu fasole

    Leguminoasele, în general, îmbogățesc solul (în primul rând cu azot) îi îmbunătățesc structura și sunt, de asemenea, capabile să respingă unii dăunători din culturi, astfel încât acestea sunt vecine bune pentru multe culturi din grădină (cu excepția, poate, doar a ardeiului). De asemenea, sunt perechea perfectă pentru căpșunile din grădină – deși nu sunt o legumă, această cultură „prietenoasă” poate fi, de exemplu, plantată în siguranță „la picioarele” fasolei, lintei, mazării și soiei. Este important ca plantele cățărătoare să fie gestionate în așa fel încât să nu facă umbră tufelor de căpșuni.

    Căpșunile cresc bine în diferite tipuri de sol, dar se simt cel mai bine pe solul negru la care a fost adăugată cenușă. Totuși, plantei nu-i place prea mult turba, deși nu mulți știu despre asta. De asemenea, nu se recomandă plantarea acestei culturi în sol acid. Nivelul ideal de aciditate este pH 5,5-6,5.

    Alți vecini buni pentru căpșuni sunt: verdețurile (salată verde, pătrunjel, țelină, ceapă, spanac, sparanghel, usturoi), ierburi (cimbru, salvie, mentă, busuioc, limba mielului, chimen), flori (lalele, iriși, gălbenele, clematis).

    Citește și: 7 perechi de plante care nu trebuie cultivate împreună

    Desigur, acestea nu sunt singurele combinații de succes posibile care se plantează împreună în același spațiu. Astfel, ierburile aromatice și medicinale sunt considerate însoțitori excelenți pentru aproape toate culturile de legume – aceste culturi se plantează în rânduri sau în jurul parcelei, pentru a îmbunătăți sănătatea legumelor și a asigura o mai bună rezistență a acestora la dăunători. Ceapa și fasolea, de asemenea, „se potrivesc” aproape tuturor vecinilor din grădină, cu toate că se „detestă” reciproc. Busuiocul, pătrunjelul, menta și salata verde îmbunătățesc gustul roșiilor, mărarul îmbunătățește gustul varzei și al mazării verzi etc.


    Te-ar mai putea interesa

    Anunțul RAR pentru toți fermierii care au nevoie de ITP Plăți APIA 2024. Cursul la care se calculează subvențiile pe hectar și animale Diana Șoșoacă cere controale UE și încetarea măsurilor privind combaterea pestei oilor: „Vă bateți joc de fermieri!”

    Ultimele știri

    Anunț MADR pentru fermierii care așteaptă prima tranșă din subvențiile APIA! Fermierii americani nu și-au abandonat animalele în fața uraganului Milton: ”Doamne, apără sufletele lor nevinovate” Reformă bugetară în UE. Bugetul agricol, propus să fie eliminat