• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lista cu cele 12 județe în care crescătorii pot face export de oi în Turcia

    Roxana Dobre -

    România este pe primul loc în Europa la carnea de oaie, atât din punct de vedere calitativ cât și cantitativ, a anunțat președintele ANSVSA, Alexandru Bociu la finalul ședinței de Guvern din această săptămână. Șeful ANSVSA a informat că România va relua exportul de animale vii către Turcia din 12 județe care sunt în prezent indemne la scrapie.

    Președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Bociu, a anunțat astăzi, joi – 23 mai, după ședința de Guvern că România va relua exportul de animale vii în Turcia după circa șase ani de pauză. Executivul a aprobat prin memorandum, un program de măsuri privind organizarea în regim de siguranță și securitate alimentară a exporturilor de animale vii și produse de origine animală către Republica Turcia.

    Citiți și: Marii oieri nu se mai bazează pe vânzarea mieilor de Paște și pregătesc animalele de export

    Alexandru Bociu, ANSVSA: Avem trei piețe noi recent deschise: Maroc, Algeria și acum Turcia

    Președintele ANSVSA a anunțat la finalul ședinței de Guvern de ieri, joi – 23 mai, că fermierii români care cresc oi vor putea exporta animale vii în Turcia. Este vorba însă despre 12 județe din care se va putea face export, regiuni care sunt indemne la scrapie.

    ”Este o nouă realizare pentru fermierii din România. Reușim să deschidem o nouă piață. Spun acest lucru pentru că, în ultima perioadă, avem două noi piețe deschise de export pentru crescătorii de ovine, bovine și caprine Maroc și Algeria. În urma vizitei din Turcia, reușim să deschidem exportul de ovine, bovine și caprine către Turcia. Spun acest lucru pentru că, în anul 2018, au fost suspendate exporturile către Turcia. După auditul efectuat de către serviciile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor din Turcia, în anul 2023, am avut un feedback pozitiv, dar redeschiderea exportului a întârziat să apară. Astfel, reușim odată cu vizita în Turcia, ca acest lucru să fie anunțat de către președintele Turciei. Avem și unele măsuri care vor fi implementate în perioada imediat următoare, pentru că, pe teritoriul României, evoluează scrapia, o boală contagioasă. Avem 12 județe indemne, de aceea tot ceea ce înseamnă export de animale către Turcia se va efectua doar din aceste județe”, a spus președintele ANSVSA.

    Cele 12 județe din care se vor putea achiziționa oile, prevăzute în Memorandumul aprobat de Guvern, sunt: Brașov, Călărași, Covasna, Dolj, Gorj, Harghita, Prahova, Maramureș, Olt, Tulcea, Vâlcea și Mehedinți. De subliniat că de pe listă lipsesc județe cu efective importante de ovine, precum Sibiu, Hunedoara, Arad, Timiș sau Botoșani.

    Citiți și: Noua Zeelandă a interzis complet exportul de animale vii!

    Președintele ANSVA: Suntem pe primul loc în Europa la carnea de oaie atât din punct de vedere calitativ cât și cantitativ

    Alexandru Bociu a mai spus că țara noastră se află pprimul loc în Europa atât din punct de vedere calitativ cât și cantitativ, la carnea de ovine. ”Este o piață foarte bună pentru fermierii din România. Din discuțiile purtate în ședințele bilaterale, se pare că Turcia are nevoie de aproximativ un milion de capete de ovine pentru import. România are un șeptel de aproximativ 10 milioane de capete de ovine. Suntem pe primul loc în Europa atât din punct de vedere calitativ cât și cantitativ. Reușim să devenim competitivi pentru că se deschid noi și noi piețe de export”, a mai spus Bociu.

    Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Vor fi intensificate controalele la unitățile exportatoare din 12 județe

    Despre exportul de animale vii în Turcia a vorbit și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. Acesta a anunțat că Executivul a aprobat un memorandul care prevede și intensificarea controalelor la unitățile exportatoare din 12 județe, de unde se vor putea face exporturile.

    ”În Guvern s-a aprobat, prin memorandum, un program de măsuri privind organizarea în regim de siguranță și securitate alimentară a exporturilor de animale vii și produse de origine animală către Republica Turcia. Vor fi intensificate controalele la unitățile exportatoare din 12 județe, dar și în laboratoare. Sunt anumite detalii tehnice la acest memorandum, care implică o măsură așteptată de către producătorii de animale vii și crescătorii de animale vii din țara noastră”, a punctat Mihai Constantin.

    Ulterior breafing-ului de la Palatul Victoria, Guvernul a transmis un comunicat prin care informează că prin memorandumul prevede realizarea mai multor acțiuni care vizează implementarea programului anual de supraveghere, control și eradicare a scrapiei, inclusiv programul de creștere a rezistenței ovinelor la scrapie, precum și pentru gestionarea în mod corespunzător a volumului mare de activitate ce urmează să se înregistreze în urma exporturilor de bovine, ovine și caprine vii din România în Republica Turcia.

    Actul normativ propune intensificarea controalelor efectuate de direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene la unitățile exportatoare din cele 12 județe libere de scrapie, intensificarea activității de control din cadrul laboratoarelor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor în vederea demonstrării/menținerii indemnității județelor libere de scrapie, ca și intensificarea prelevărilor de probe și a controalelor la celelalte județe afectate de scrapie, cu scopul dezvoltării și extinderii exporturilor de ovine și caprine vii de pe întreg teritoriul României în Republica Turcia.

    De asemenea, se menționează direcționarea și alocarea resurselor necesare în vederea acestor acțiuni și organizarea unor centre pilot de colectare în județele Tulcea, Brașov și Olt.


    Te-ar mai putea interesa

    Cadastru gratuit în 536 de comune. Lista localităților aflate acum în program Subvenție la plată începând de astăzi. 180 de milioane de euro, în conturile fermierilor Calculator avans APIA 2024. Plata minimă care se achită pe hectar la prima tranșă

    Ultimele știri

    Anunț MADR pentru fermierii care așteaptă prima tranșă din subvențiile APIA! Fermierii americani nu și-au abandonat animalele în fața uraganului Milton: ”Doamne, apără sufletele lor nevinovate” Reformă bugetară în UE. Bugetul agricol, propus să fie eliminat