• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Marii oieri nu se mai bazează pe vânzarea mieilor de Paște și pregătesc animalele de export

    Oana Timar -

    Marii crescători de ovine nu se mai bazează de ani buni pe valorificarea mieilor pe piața internă. Nu doar că românii nu consumă carne de miel decât de Paște, dar puterea de cumpărarea a scăzut pe măsură ce prețul mieilor a urcat. Fermele profesionale de mai mari dimensiuni pregătesc tineretul pentru export, calea sigură pentru a-și recupera investiția făcută în creșterea mieilor.

    Anul acesta este unul bun pentru producția de miei, iarna blândă a ținut cu oierii, iar sezonul fătărilor e pe final. Doar micii producători își fac planuri pentru vânzările de Paște, în timp ce crescătorii cu efective mai mari își negociază contractele pentru export. Cu un număr mare de animale de vândut, acești fermieri nu pot risca să rămână cu marfa ”pe stoc”, mai ales că nici nu dispun de alte căi de a scoate bani pe carne de miel pe plan intern. Piața este limitată pentru că și cererea este în scădere, pe fondul scumpirilor pe care și oierii sunt obligați să le aplice, având costuri de producție majorate.

    Ștefan Cherciu este unul dintre cei mai mari crescători de ovine din România și crește animale în comuna Crasna din județul Gorj. De ani de zile fermierul vinde miei la export în țările arabe. Și anul acesta vor pleca din Crasna câteva mii de miei. Pentru această cantitate de marfă nu există loc pe piața locală, oricâte eforturi ar face producătorul pentru a-și promova mieluții.

    Crscător de ovine: Nu există putere de cumpărare

    În plus, Ștefan Cherciu are miei care au fost fătat timpuriu, așa că la Paște, greutatea lor va fi una ce va face carcasa să fie accesibilă unui număr redus de clienți.

    ”La noi oile au fătat mai devreme. Vreau să vă spun că este un an foarte bun pentru noi. De exemplu eu nu mai vând miei pe piața din Gorj și nici în România pentru că nu există putere de cumpărare. Miei meu au ajuns la 40 de kilograme acum, vă dați seama că până la Paște mai cresc și nu cred că sunt mulți care își permit să dea 50 de lei pe kilogramul de miel. Poate în viu va fi ceva mai ieftin”, a declarat Ștefan Cherciu pentru publicația Pandurul.

    Crescătorul de ovine estimează că până de Paște, prețul mieilor va depăși 20 de kilogramul, iar un kilogram de carne se va vinde în piețe cu aproximativ 50 de lei.

    Citiți și: Mieii de Paști din acest an vor fi mai dolofani. Oier: Mielul va trece de 20 de kilograme

    O stațiune de cercetare-dezvoltare va vinde mieii de Paște cu 22,03 de lei, în viu

    Un alt aspect de luat în seamă este acela că românii au început să caute tot mai mult miei proveniți de la rase specializate pentru producția de carne. În schimb, la export se caută miei de Țurcană, o rasă mixtă foarte apreciată în țările arabe unde este apreciat gustul autentic de oaie.

    Vă reamintim că, recent, una dintre cele mai cunoscute stațiuni specializate pe rase de oi și de capre, a anunțat că pregătește valorificarea unui numărul de circa 600 de miei din rasa Karakul, o ovină specializată pe producția de carne. Prețul calculat de Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare de la Popăuți, județul Botoșani, este de 22,03 lei pe kilogramul de miel în viu, directorul unității, Ionică Nechifor explicând că s-a ajuns la acest preț după ce, la costurile de producție, s-a aplicat un adaos comercial minim, de 10%.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!